Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda nekdo nevi, nebo má zkušenost s cvičení tupozrakosti pro děti v Brně. Dělaji to v děcké nemocnice v Brně. Chodí někdo na cvičení a jak to probíha. Nam zjistily spatně videni na leve oko tupozrakost. Až ted na 7 milete prohlidce, nasledni na očni a ma na tom očku 5 dioptrii. Děkuji
@j.borufka Kdysi jsem tam byla v rámci výuky, taky nás to v dohledné době čeká. Děti tam např. obkreslují podle čáry, navlékají korálky, skládají různé obrázky, některé činnosti dělají na spec. přístrojích. Prostě všechno, kde se trénuje koordinace oko - ruka, všechno formou hry nebo výtvarné činnosti. Musí mít zakryté lepší oko a musí tam vydržet bez rodičů (myslím, že tak tři čtvrtě hodiny). A pak je dobré takové činnosti provádět taky každý den doma. Určitě to zvládnete.
Syn tam byl 4× na dva týdny za hospitalizace. Vždycky to měla vcelku výrazný efekt. Se zvyšujícím se věkem to má ale menší účinek. Každopádně synovi se stáhly za 3 roky dioptrie z 7,5 na 4,5 na tupozrakém oku.
@silvie1978 Ahoj a jak je to tam s hospitalizací? ty jsi byla jako doprovod nebo tam malej ležel sám?
Dvakrát jsem tam s ním byla jako doprovod, dvakrát tam byl sám a jen jsem chodila na návštěvy. Dopoledne tam měli program, pak cvičení, odpoledne chodili klauni nebo studenti z fakulty. Vždycky tam bylo plno dětí a fakt veselo. Večer pak sledovali většinou pohádky nebo se slezli na pokoji u někoho, kdo měl tablet nebo noťas.
@silvie1978 a jako doprovod jsi byla taky na pokoji? nebo jinde?
Syn tam byl poprvé ve 4 letech, byla jsem s ním přes den na pokoji, spát jsem chodila k sestře, žije v Brně. Pro spaní rodičů přímo s dětmi je tam velmi omezená kapacita, jen pro miminka. Ale hodně maminek spalo v nemocniční ubytovně, která je u nemocnice.
@silvie1978 aha,a děti jsi cely den v nemocnici a tráví tam dny s rodicma, když nemají cvičení. Tak u nás by tam asi syn musel byt sám. Je sice větší, ale citlivka.Dala jsem ted cvičení ambulantně. Jsem rozhozena. A navíc mám doma druhé dítko.
My jsme tam byli téměř pokaždé v létě a odpoledne jsme trávili hodně venku, od tří hodin do šesti určitě. Nemělo by se chodit ven z areálu, ale my jsme si zašli na zmrzlinu, na hranolky atd., nikdo to neřešil, vždycky jsem podepsala, že přebírám zodpovědnost.