OČR víte někdo ?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5165
1.11.22 19:38

@ugluk zkoušela jsem hledat, ale nenašla.. přeci žena, co pracuje nemůže být zároveň osoba, co pečuje o dítě.. to by byl pak každý? No, zajímalo by mě to jen ze zvědavosti, jak to je :-) já si to vysvětluji tak, že osoba, která o dítě pečuje je žena na RD, v domácnosti… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
1.11.22 19:40
@Anik6 píše:Přijde mi divný, že paní Nováková bude na PN a zároveň na paní Novákovou bude pan Novák uplatňovat OČR, že nemůže pečovat o dítě, to mi přijde zkrátka divný. Jen mě to zajímá, jestli to tak opravdu jde.. ta úprava „péče o dítě“ musí být přeci někde stanovena..

no to jo, to mi taky přijde divný, podle mě to nejde :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
1.11.22 19:41

Dobrý den,

Obecně platí, že v případě souběhu více nemocenských dávek (u vás nemocenská a ošetřovné), má přednost ta, která se týká přímo vás – tedy nemocenská.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 48, odstavec 1, písmeno d:

(1) Vznikne-li z jednoho pojištění současně nárok na výplatu více dávek, má

1. nárok na výplatu nemocenského přednost před nárokem na výplatu ošetřovného.

V zákoně o nemocenském pojištění se dále explicitně mluví o tom, že na ošetřovné není nárok, během prvních 14 dní neschopenky

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 39, odstavec 6:

(6) Nárok na výplatu ošetřovného nemá zaměstnanec v době prvních 14 kalendářních dní dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény a v období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 v době prvních 21 kalendářních dní dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény.

:think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
1.11.22 19:43

Vysvětleno je to zde, tak se dá podívat, píšou tam že souběh obou dávek nejde a že jedna má přednost před druhou

tak, jestli to správně chápu…tak nejde :think:

https://socialni-poradna.eu/…ky-a-ditete/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
1.11.22 20:05
@Borrealis píše:
Dobrý den,

Obecně platí, že v případě souběhu více nemocenských dávek (u vás nemocenská a ošetřovné), má přednost ta, která se týká přímo vás – tedy nemocenská.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 48, odstavec 1, písmeno d:

(1) Vznikne-li z jednoho pojištění současně nárok na výplatu více dávek, má

1. nárok na výplatu nemocenského přednost před nárokem na výplatu ošetřovného.

V zákoně o nemocenském pojištění se dále explicitně mluví o tom, že na ošetřovné není nárok, během prvních 14 dní neschopenky

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 39, odstavec 6:

(6) Nárok na výplatu ošetřovného nemá zaměstnanec v době prvních 14 kalendářních dní dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény a v období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 v době prvních 21 kalendářních dní dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény.

Ten souběh je myšlen, že PN na její jmeno a OČR na dítě - 2. strana vyplní opět své jméno, takže by paní Nováková měla na účet vyplaceny 2 různé dávky.. to je mi jasné a nejde to.

Jenže to OČR na manželku, která jinak pečuje o dítě - tak z druhé strany bude jméno manžela. Takže PN paní Nováková, OČR na paní Novákovou vyplacena panu Novákovi.

No je to zajímavý :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
1.11.22 20:07
@Anik6 píše:

Jenže to OČR na manželku, která jinak pečuje o dítě - tak z druhé strany bude jméno manžela. Takže PN paní Nováková, OČR na paní Novákovou vyplacena panu Novákovi.

No je to zajímavý :mrgreen:

jo takhle

ale paní N když pracuje, tak asi nemůže pečovat o dítě

na druhé straně, kdyby pracovala na nějaký miniúvazek, tak může pečovat o dítě, a pak potřebuje i PN a současně asi na ní může být vypsána ošetřovačka, logicky, když nemůže pečovat o dítě

ale popravdě nevím zda toto jde, nějak se mi z toho zamotává hlava :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24706
1.11.22 20:22

Já bych se zeptala přímo na sociálce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...