Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, týden doma. S tím, že jsem ho učila mé odcházení z bytu. Jezdila jsem domu o polední pauze venčit. Práce 8-17. ![]()
Týden já, týden manžel a poté ještě pár dní „hlídání“, kdy manželův děda docházel k nám po obědě, pustil ho z domu a byl s ním na zahradě.
Já byla tedy doma na RD, ale minimálně 14 dní bych tomu věnovala. Nejdřív si musí zvyknout celkově na nové prostředí a pak i postupně na to, že bude doma samo. Takže bych ho nechala doma nejdřív třeba hodinu, pak 3 atd. než bych šla do práce.
Já štěně pořizovala v pandemii, kdy jsem měla on-line výuku a i tak to byl záhul
Já bych doporučila alespoň 2 týdny.. než se zajede základní režim..
Týden, po zkušenosti z předešlým pejskem, který samotu nezvládal, jsme na radu chovatelky začali se zvykanim co nejdříve. Štěňátko, ale bylo samo zhruba jen od 7,30 - 14h.
Za mne ideál 2 týdny a i pak s ním být hodně často hlavně kvůli venčení…musí si zafixovat správné návyky, navázat vztahy, zvyknout si na nové prostředí.. to prostě není otázka pár dní..
Zalezi, co myslis tim „stene“.
Kolik mu bude?
Idealni na odber je 10-12 tydnu ( malinka plemena i pozdeji), kdyz uz to neni uplne miminko.
A byt doma aspon tyden a idealne jeste dalsi tyden na zvykani odchodu.
Na prvni pulrok je pak fajn mit nekoho, kdo vyvenci pres poledne.
Já si brala „rodičák“ 3 týdny, šetřila jsem si na to dovolenou celý rok. První týden byl o seznamování, zvyku, navázání vztahu a režimu (venčení venku, procházky atd.), druhý týden už jsem ho učila být o samotě (čili nejdřív jen takové to vysypání koše, popř. cigáro venku, pak když to zvládal krátký nákup a třetí týden už jsem tu dobu prodlužovala, ale vždy když bylo štěně unavené).
Manžel má teď doma štěně, budoucího policejního psa. Ode dne převzetí štěněte má dva týdny placenou „mateřskou dovolenou“, kdy si pes zvyká na nového pána, nový domov atd. Ty dva týdny jsou takové optimální, aby si pes zvyknul na nový domov.
Souhlas s holkám, že tak ty 2 týdny. Ale co pes, tak.to originál. Třeba retrívr to zvládal tak cca 3 týdny (už si nepamatuji přesně) a jezevčík to dal za víkend. Nechápali jsme, ale bylo to tak. Ani neknourala. Možná tak 2× nebo 3×. Asi to bylo tím, že byla dost aktivní štěně a máma (fena) se s ní nepárala. Jinak nevím no. U všech psu co jsme měli jsme nezažili nikdy takhle krátkou adaptaci. ![]()
Taky se přikláním ke 2 týdnům - náš york to zvládl za cca 10 dní a maltézák za 2 týdny.
Ahoj,
kolik času jste si vzali po přinesení štěněte?
Po jaké době jste šli do práce? Četla jsem dost názorů, že stačil víkend, což mě fakt překvapilo
Děkuji.