OČR víte někdo ?

495
1.11.22 10:34

OČR víte někdo ?

Ahojky v prosinci mám termín porodu a přemýšlím jak to udělat. Miminko čekám s nynějším přítelem. S bývalým mám dvě děti máme dohodu střídáme si je když má volno občas jede do Německa tak hlídám já a nějak to neřešíme. Teď jsme se domlouvali, že když bych byla v porodnici nechal by si děti u něj, ale nevíme jak to je má nárok na očr? Řešil někdo podobnou situaci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4545
1.11.22 10:38

@vejisek nemyslím. Porod ex přítelkyně nemá přeci nic společného s nim. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
1.11.22 10:41

Nemá, leda by si vymyslel ze jsou deti nemocné a Dr byla tak ochotná a to ocr mu napsala na některý dítě. Ale žádné ocr v souvislosti s tvým porodem mít nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
1.11.22 10:50
@vejisek píše:
Ahojky v prosinci mám termín porodu a přemýšlím jak to udělat. Miminko čekám s nynějším přítelem. S bývalým mám dvě děti máme dohodu střídáme si je když má volno občas jede do Německa tak hlídám já a nějak to neřešíme. Teď jsme se domlouvali, že když bych byla v porodnici nechal by si děti u něj, ale nevíme jak to je má nárok na očr? Řešil někdo podobnou situaci?

jo, pokud obecně vzato má nárok na OČR, tak v případě, že ty budeš nemocná, on je otec dětí a dětem je do 10 let, tak mu porodnice může vystavit OČR. protože nárok je, pokud pečující osoba onemocní, porodí, utrpí úraz… prostě ze zdravotních důvodů nemůže pečovat, tak lze u dětí do 10 let OČR vystavit. v případě péče rodičem se nesleduje společná domácnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4887
1.11.22 10:56

@sagina do 10 let vážně? 8o Jakože já kdybych si teď dejme tomu šla na pár dní lehnou do nemocnice, tak manžel má nárok na OČR na naše dvě školou povinné zdravé děti? Proč proboha?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
1.11.22 11:15
@vedma007 píše:
@sagina do 10 let vážně? 8o Jakože já kdybych si teď dejme tomu šla na pár dní lehnou do nemocnice, tak manžel má nárok na OČR na naše dvě školou povinné zdravé děti? Proč proboha?

Třeba protože pracuje na směny nebo na služby?

• Citovat
  • Upravit
68995
1.11.22 11:30

@vedma007 a ty bys ty děti nechala normálně doma celý den bez dozoru? I třeba v případě, když by manžel dělal dvanáctky? Noční? nebo čtyřiadvacítky? Nebo byl kamioňák a celý týden pryč? Nebo pracoval i o víkendu, kdy nejsou ve škole? Dvě děti mladší deseti let?
Jiná věc samozřejmě je, že se toho využít nemusí, třeba může manžel dělat z domova nebo je hlídací babička, ale pokud takový ideální stav není, matka skončí v nemocnici a otec je na tom např. jako v prvním odstavci, přijde mi zcela přirozené, že mu ten nárok na OČR vzniká, i na zcela zdravé školní dítě, protože to jaksi celodenně doma bezprizorně nenechá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4887
1.11.22 11:30

@Janli zajímavé, to jsem opravdu netušila, že lze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
1.11.22 12:16
@ugluk píše:
@vedma007 a ty bys ty děti nechala normálně doma celý den bez dozoru? I třeba v případě, když by manžel dělal dvanáctky? Noční? nebo čtyřiadvacítky? Nebo byl kamioňák a celý týden pryč? Nebo pracoval i o víkendu, kdy nejsou ve škole? Dvě děti mladší deseti let?
Jiná věc samozřejmě je, že se toho využít nemusí, třeba může manžel dělat z domova nebo je hlídací babička, ale pokud takový ideální stav není, matka skončí v nemocnici a otec je na tom např. jako v prvním odstavci, přijde mi zcela přirozené, že mu ten nárok na OČR vzniká, i na zcela zdravé školní dítě, protože to jaksi celodenně doma bezprizorně nenechá.

Nevznika jen za předpokladu, když matka o dítě pečuje? Tzn., pokud chodí oba rodiče do práce a jeden z nich bude v nemocnici, tak ten je na PN a druhý rodič si přeci nemůže vzít na rodiče v nemocnici OČR… to může snad jen za předpokladu, že o ně pečuje,..? Je to tak? Přeci by nebraly dvě dávky PN a OČR.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35864
1.11.22 13:08

Jak jsou ty děti staré? O to mladší celodenně pecujes? Jestli ano, tak nárok má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
1.11.22 14:14
@JancaS84 píše:
Jak jsou ty děti staré? O to mladší celodenně pecujes? Jestli ano, tak nárok má.

v zákoně není „celodenně“. prostě osoba, která jinak o dítě do deseti let pečuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68995
1.11.22 14:26

@Anik6 tak jeden rodič je omezen ve výdělku, protože je hospitalizován. A druhý je omezen ve výdělku, protože se musí starat doma o děti.

Na dávku má nárok zaměstnanec, který nemůže pracovat z důvodu:

• ošetřování člena domácnosti kvůli nemoci, úrazu či nezbytné poporodní péči
  • péči o dítě do 10 let kvůli uzavření školského či dětského zařízení, či v případě, že dítěti byla nařízena karanténa
  • onemocnění, úrazu, hospitalizaci či karanténě osoby, která o dítě jinak pečuje
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
1.11.22 17:10

@ugluk já jsem právě hledala, jestli je někde upraveno „péče o dítě“ ad 3.bod. přeci když někdo chodí do prace nemůže zároveň pečovat o dítě.

Přijde mi divný, že paní Nováková bude na PN a zároveň na paní Novákovou bude pan Novák uplatňovat OČR, že nemůže pečovat o dítě, to mi přijde zkrátka divný. Jen mě to zajímá, jestli to tak opravdu jde.. ta úprava „péče o dítě“ musí být přeci někde stanovena..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68995
1.11.22 17:35

@Anik6 z vlastní zkušenosti naštěstí poradit nemohu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68995
1.11.22 17:39

@Anik6 ale jinak - šéfe, ženu mi v noci odvezli s akutním slepákem, já dneska na tu čtyřiadvacítku nemůžu dorazit, děti v první a druhý třídě. Hm, Karle, to je mi líto, ale dovolenou už máš vyčerpanou a já tě tady fakt potřebuju.
Péče o děti přece není omezena 8-16, když je v provozu škola/ družina, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová