Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
od kdy vaše dítko začlo samo sebe oslovovat „já“? Náš dvouleťák pořád říká „chceš papat“, příp. „Verunka chce papat“…
To je asi různé, dcerce je dva a 3/4 a pořád „já“ neříká:-) Spousta jejich vrstevníků to umí.
Naše začla teď po druhém roce, ale řekne to zatím v první osobě jen někdy. Obecně nevím, ale je spousta dvouletých, kteří nemluví skoro vůbec.
Tak u nás to zas bylo místo já „ty“.
Ale poslední dobou, počítám tak tři týdny, už říká já. Za pár dnů ní bude 28 měsíců.
Myslím až tak před třetím rokem. V tu dobu se vyvíjí ego. Mrkni někam do vývojové psychologie, ale ze školy si matně pamatuju zhruba toto.
Malý (dva a čtvrt) taky místo „já chci papat“ řekne „Davídek chce papat“..zatím to neřeším ![]()
Myslím, že kdyby moje batole vyřklo větu František chce papat, tak bych si sedla na prdel. z toho, že to vůbec řekl ![]()
Nejstarší začal Já používat určitě až ve 3letech, i teď ve 4letech to tak nějak střídá že někdy říká Já a někdy Matýsek. Vzhledem k tomu, s jakým přehledem ale časuje slovesa v první osobě, tak si tím hlavu nelámu, postupem času to myslím bude používat výhradně správně
Naše 23 měs. taky ještě neříká já, ona mluví hezky, myslím, že má dostatečnou slovní zásobu, když se jí na něco zeptáme je schopná odpovědět více slovy, ale já taky ještě nepožívá.
Třeba místo já chci čurat řekne jen chci čurat, chci nočník, chci pití aťd. ale já nepoužívá, ale zas umí říct moje a přesně ví kde slovo moje použít, potvora malá ![]()
@Kelsey píše:
Naše 23 měs. taky ještě neříká já, ona mluví hezky, myslím, že má dostatečnou slovní zásobu, když se jí na něco zeptáme je schopná odpovědět více slovy, ale já taky ještě nepožívá.
Třeba místo já chci čurat řekne jen chci čurat, chci nočník, chci pití aťd. ale já nepoužívá, ale zas umí říct moje a přesně ví kde slovo moje použít, potvora malá
No to myslím - aby řekla „chci čurat“ a ne „chceš čurat“. Nebo to je moje místo to je Verunky… Zrovna mám kolem sebe dvouleťáky, kteří to už říkají, tak jsem z toho začla být nervozní ![]()
Malý mluví strašně hezky, říká i několik vět za sebou, nato kolik mu je, tak všichni jen hledí i doktorka říkala, že strašně krásně mluví, že to už dlouho u kluka v jeho věku neviděla ![]()
To je asi hodně individuální, Malá to začala říkat cca v 18ti měsících
Teď ji jsou 2 a 4měsíce no a řekne i to co neví, mluvý v kratších větách
U náás obě holky začaly mluvit brzy, dobře a s velkou slov zásobou. U té mladší to je ještě víc, bo co nechytne od nás, má od své starší ségry(11let)
Tohle se nedá myslím nějak srovnávat ![]()
@Kelsey píše:
Třeba místo já chci čurat řekne jen chci čurat, chci nočník, chci pití aťd. ale já nepoužívá, ale zas umí říct moje a přesně ví kde slovo moje použít, potvora malá
Tak to vpodstatě umí, ne? „Chci“ čůrat je ok. Dcerka říká „chceš“ čůrat:-)
@aleba píše:
No to myslím - aby řekla „chci čurat“ a ne „chceš čurat“. Nebo to je moje místo to je Verunky… Zrovna mám kolem sebe dvouleťáky, kteří to už říkají, tak jsem z toho začla být nervozní
tak jí to zkus opravovat, když řekne chceš čurat, řekni né říká se chci čurat, ale jinak si myslím, že mají spoustu času, důležité je, že se nějakým způsobem snaží mluvit a komunikovat, lepší jak kdyby neřekla ani slovo, sice jednoduchá komunikace, ale furt lepší, jak z miminkem ![]()
Zkus ji když něco řekne, jinak než se říká ji opravit, jak se to říká aby to bylo v pořádku, časem si to zapamatuje a spojí v hlavičce.
Náš dva roky a 4 měsíce, občas říká já, občas Kubíček a občas ty
a myslí sebe.
Můžu se vtírnout se svou otázkou? maminky kluků? Taky o sobě vaši synové mluví v ženském roce? a kdy to pochopí? u nás Kuba koupala, hamala, dělala atd.
Dcera má 25m a tkay říká „chceš čůrat“ a „ty chceš pohoupat“ a „ty jsi plakala“
Ale tkay znám děti v tomhle věku, co už říkají „já“. Asi je to individuální, obecně bych tipla že se to změní kolem toho 3r