Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Od kdy boty na ven? Dcera má 11 měsíců a stoupá si u nábytku a občas kolem něho i opatrně projde. Tak by mě zajímalo kdy koupit botky na ven na hřiště do zahrady atd..Stoupá si kdekoliv jsme.
@Aviciii
Malá má od 7 měsíců boty s pevnou podrážkou (je ji 8m). Ted už budeme kupovat druhé, jsou ji tip top a navíc zničené. Snaží se chodit už i venku. Takže myslím, že už můžete zakoupit.
Příspěvek upraven 08.07.13 v 07:40
@Aviciii taky jsem ted řešila, máme necelý rok, stoupání a chození kolem nabýtku už tak cca 2 měsíce.. boty jsme koupili pže začíná být aktivnější, zkouší chodit i venku… a koupili jsme sandálky s tím že v nich chodí i pár hodin doma a podle všeho mu to svědčí, je si jistější v chůzi.. jinak se připrav, prý se boty takovým prtatům kupují co 2-3 měsíce…
Ja osobne bych dala boty az s prvnimi samostatnymi kroky, ale nyni fakt co ortoped ci fyzioterapeut, to jiny nazor. Prvni dcera je dostala v roce, druha si ted stoupa a dela prvni krucky kolem nabytku (je ji 9m) a boty jen tak nedostane, aby ji to neklouzalo a nestudilo ma capacky: www.nolen.cz ![]()
@Aviciii mě to teda přijde dost brzy. syn dostal první boty ve 13 měsících. všude jsem četla, že boty má dítě dostat až 6-8 týdnů potom co začne samo chodit
@paola white Přesně tak. Zrovna nedávno jsem měla hovor s kamrádkou ze školy, která pokračuje dál ve studiu a jasně jim bylo řečeno, že tím, že se dětem dávají při lezení a prvním stoupaní botičky, tak se jasně blokuje vývooj nervové soustavy. Jde hlavně o to, že prťata ovládají když jsou na čtyřech pohyb palečkama a tím, že ho zavřeme do botičky tak se nemůže rozvinout nervová soustava… Rozvine se poté asi tak jako tak, ale zkrátka nic to nemění na tom, že za mě asi dávat až po samostatné chůzi
@Brooucinda ono to dítě toho stejně venku moc nenachodí a na doma mi připadá zbytečné dávat boty. navíc se snažím kupovat boty opravdu kvalitní a tak tomu odpovídá i cena a pak mi přijde trochu zbytečné aby dítě doma šmajdalo v botkách za litr…
@paola white Asi tak. My už jsme taky koukali po botičkách. Jen mě zarazilo, kolik botiček je spíše hezkých než vývojově prospěšných. Je sice krásný, že je to 20 číslo a že je to adidaska, ale nemá to ani pevnou špičku (úplně vidím a cítím tu bolest okopaných prstíčků) a o co hůř, bota (asi aby ty botičky byly krásný) končí POD kotníkem. Což je fatální chyba. Jsou to sice adidasky a soudě podle velikosti pro malé dítě, ale takové boty bych malému nekoupila ![]()
@Brooucinda jj taky na mě prodavačka koukala jak na marťana, když jsem chtěla sandálky s uzavřenou špičkou ![]()
Ahoj,
já bych boty koupila, až bude převážně na nohou. To znamená, že bude víc chodit než lozit. Tak nám to alespoň říkaly ve všech krámech s botama. Taky jsme chtěly koupit boty hned, jak se malá začala stavět u nábytku a chodit okolo něj. Ale takhle brzy to prý nemá smysl. To dítě musí získat nejdřív nějakou stabilitu.
@paola white Nepopírám, že jsou ty botičky nádherný, ale pro dítě nemají mnoho význam
![]()
@Brooucinda jj taky mi nad tím taje srdce
ale nechápu třeba mou příbuznou, která dávala dítěti botky do kočáru už v půl roce, protože to je IN
@paola white Jasné. Jako kvetu z dětí, kdy je vítr, že bych poskočila a dítě je bez čepice. Dělají to matky co nezažili bolest ucha asi nebo jinak
Ty, co to zažili si váží, že dítě nic nebolí a mají kloboučky, čepičky skoro do dvou let ![]()
@Brooucinda ono nic se nemá přehánět. před pár dny jsem šla u nás po náměstí já v triku a sukni, syn kraťasy a tričko, vedro bylo na padnutí a proti mě matka s tak půlroční holčičkou, která měla svetřík, sametové kalhoty, čepici a zadeklovaný kočár nánožníkem. chudinka měla úplně rudý obličej a matka šla v šatečkách
@Brooucinda samozřejmě že je lepší když je na boso doma ale v prvním příspěvku jsem psala jestli může mít botky na ven.