Od kdy boty?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Lutonka
27.9.15 14:12

Ano, botky až když dítě opravdu samo chodí a nedává přednost lezení-tam pak bota způsobuje to, že v kleku dítě stačí špičky dovnitř, což je pro nohu špatně. Alespoň takto mi to vysvětlila fyzioterapeutka a i prodavačka v dětské obuvi (Žirafík).Jakmile začne dítě samo chodit, tak by mělo mít kvalitní botičky na umělé povrchy (takže i na doma) a venku co nejvíce na boso (to samozřejmě teď v zimě nepůjde..).Ploché noze prý boty i vložky do nich naopak škodí.

• Citovat
  • Upravit
10461
27.9.15 14:20

@LLenule111 Kupovat boty, když dítě nechodí, je nesmysl. Ploché nohy může mít právě spíše z předčasného nošení bot, my máme zrovna v nejbližší rodině tři takové děti, co mají od prvních krůčků botičky s žirafou, několik let ortopedické vložky a nohy stále katastrofální. Ze začátku se botám bránit může, je jasné, že je to pro ně nezvyk, ale je celkem jedno, jestli začneš v 9 měsících nebo ve 2 letech.
Na zimu do kočárku bych místo pevných bot volila spíš zateplené capáčky, mají uvnitř třeba ovčí vlnu a ty jsou fakt teploučké, nebo existují i capáčky, ve kterých se dá v zimě chodit venku (třeba Stonz). Nicméně se klidně může stát, že ti syn začne chodit pozítří, za týden, za dva, takže v zimě už budou pro něj boty vhodné.
Mmch, můj syn začal chodit loni na podzim a stejně jsem ho přes zimu, když ještě chodil málo, do kočárku zouvala a balila do fusaku. Přišlo mi zbytečně nepohodlné, aby měl na nohách boty, když v nich zrovna nechodil, tím spíš, když v kočárku třeba usnul. Já bych v botách spát nechtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10248
27.9.15 14:35

Já se botám po létě taky bráním :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
27.9.15 14:36

Počkej, až se sám pustí, ještě lépe, až chytne trochu stabilitu. Max. dej kožené capáčky, určitě ne pevnou botu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010
27.9.15 14:37

@LLenule111 Dokud nechodí, boty bych nekupovala, maximálně měkké capáčky. Do kočáru dávám i chodícímu dítěti teplé ponožky místo bot, boty obouvám, až když chce opravdu ven z kočáru a chodit.
U nás to dopadlo dokonce tak, že malá chodí od 13m a první pevné boty dostala v 18m. Začátky v chození vyšly na jaro a léto, takže si vystačila s měkkýma botkama s koženou podrážkou, v létě běhala převážně bosky. Boty mi ani tak neodmítla, sama si je teď přinese, abych ji obula, když chce jít na zahradu. Až budete kupovat, zkus několikery, dcerka hned v obchodě odmítla sundat botu z nohy, musela v těch vybraných rovnou odejít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
27.9.15 14:49

@Suzuveverka Tos mi připomněla, jak měl malý 14-15 měsíců, tehdy sotva pár kroků ušel. A já s ním jela do obchodu, on na nohách jen teplé ponožky (byl únor, ale jela jsem autem přímo do podzemních garáží). Seděl ve vozíku u pokladny a prodavačka na něj tak smutně pohlédla a skoro srdceryvně mu říká: „Maminka ti nedala botičky?“ :,( :mrgreen:
Je pravda, že to asi musí vypadat trochu vtipně :lol: tak velké dítě (vypadá starší) bez bot v zimě, ale přece mu nebudu zbytečně muchlat nohu v botě, když celou dobu sedí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3383
27.9.15 14:56

@Akivasha Přesně, taky se na mě v obchoďáku dívají že malej je bez bot a jen v ponožkách. Capáky s kožíškem budou asi docela drahé že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461

@Akivasha Mě se taky stalo něco podobného. Syn v létě běhal po pískovišti bos (nejsme zdaleka jediní, kdo tak přes léto nechával děti běhat) a chodil čurat na trávu pod strom, protože už nenosil plenky (v jeho věku je takových dětí spíš menšina, ale ani tak jsme nebyli žádný extrém) a jedna paní na hřišti mi začala strkat peníze, abych prý měla pro syna na plenky a boty. Přítel se mi směje, že chodíme na hřiště vymódění jak do divadla, no i tak jsem si v tu chvíli připadala jako totální socka :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010

@Akivasha :lol: Na mě koukali i v létě jak na exota, že je malá naboso, případně běhá venku jen v ponožkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
27.9.15 14:59

@LLenule111 záleží jak které, ale měla bys v pohodě sehnat i do pětistovky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3383
27.9.15 15:03

No v našem obchodě s boty stojí obyčejné capáčky skoro 500kč, tak pochybuju že vyteplené budou stát taky tak..no, zeptám se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010
27.9.15 15:21

@LLenule111 Pokukovala jsem loni po kožešinových capáčcích Liliputi, ty jsou skoro za 900. Nakonec jsem nekoupila. Pokud to nemusí být přímo capáčky, ale stačilo by zateplení nožiček do kočárku, koukla bych i v obchodech s výbavou na nošení dětí. Tam jsem viděla botky, fleecové nebo kombinace vlna + počasívzdorný svrchní materiál, a krapet levnější než celokožené capáčky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
27.9.15 15:25

Tak ted jsem dost rozpačitá. Když malý začal obcházet nábytek, vytáčel kotník dovnitř a naše pediatrička - přímo primářka dětského oddělení v nemocnici - nám řekla, hned jak se začne stavět, dát boty, protože má měkké vazy. Od té doby nosí poctivě sandálky, pevné kolem kotníků. Už chodí sám, nohy v pořádku.
Pokračujeme s tím dále, v dobré víře, a ted čtu, že to je špatně.
Dělám vše proto, aby kluk rostl zdravě a nakonec si ho pokazím sama? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
27.9.15 15:28

@jjjanca Osobne verim v otazkach motoriky vic fyzioterapeutum nez pediatrum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010
27.9.15 15:34

@jjjanca Zeptala bych se fyzioterapeuta. Přeci jen většina podobných problémů skončí nakonec u nich :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna zdravého obouvání

Ikona - Eva Žáková

Ing. Eva Žáková