Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
@Aviciii no a kolik toho podle tebe venku nachodí? opravdu počítej s tím, že boty vydrží 2 možná 3 měsíce a pokud chceš kvalitní tak budou stát ranec tak aby je užila. já je pak dávala jen když měl jít a na kočár sundavala. podle mě je lepší v tomhle věku nechat capáky s koženou podrážkou případně i na ven
@paola white Jo jo. věčně nabalený děti potom chřipky, angíny a podobně. Proto řikám, že není hrozný aby dítě pocítilo chlad. Je mnohem horší když je přehřátý…
přesně ty měla dcerka taky
jsou super a nosila je celkem dlouho. mám je připravené i pro syna ![]()
jinak opravdu co ortoped, fyzioterapeut to jiný názor. Nám řekl, že pokud neváčí špičky, nebo něco jiného, tak je pro ni nejlepší být doma bez botiček a botky pořizovat až tehdy, když už chodí a leze minimálně.. ![]()
@Brooucinda
souhlasím, já jsem ta, jejíž dcera má neustále kloboučky, čepičky na hlavě - sama jsem měla pár úpalů a nesčetně zánětů stř. ucha
![]()
(jsem tedy ráda, že jsou maminky, které to vidí stejně.. páč tak všude víc vidím prostovlasých malých dětí za největšího slunce sedět na pískovišti bez pokrývky atd…)
@Marbora Přesně tak. Já jsem světlý typ, malej jak je vidno už ted se pomamil a nenechám ho na slunku bez nějaký čapky. Jo když josu obr vedra jsme v chládku na dece a čapku sundám, ale jinak jen s! Taky jsem měla problémy s ouškama a nechci aby si to taky zažil…
Má dcera, narozená v únoru má capáčky do kočárku skoro vždy, když někam vyrážíme kočárkem. Když je chladněji a ne 30st., tak tedy nechápu mámy, co nechají dítě jen v ponožkách a nebo kvůli tomu, že má jen ponožtičky je zabalené dekou. Když je teplo, má ponožky nebo holé nožky.
@Marbora to já bych musela do toho kloboučku kápnou vteřinový lepidlo
ale snažím se ho alespoň polévat a v nestřežené chvíli se mi podaří mu klobou lupnout, ale jak zjistí že ho má tak hned dolů ![]()
@BLAŇUL89 no jo ale capáčky a pevné boty je rozdíl
já taky dávala botky, ale takový ty látkový
Já prostě nechápu proč dávat botky byť capáčky jen tak do kočárku. No nic. Každého věc. Názor jsem řekla. Náš malej má ponožtičky když je chladněji zabalím nožky pod deku. Bez bot..
![]()
Boty na ven se kupují nejdříve za cca 6 týdnů, kdy začne dítě samostatně chodit. Moje dcera začala chodit v 15 měsících, první boty dostala v 18 měsících. A to jenom kvůli tomu, že chtěla zkusit ťapat venku, ale bylo mokro a chladněji (únor), takže by jí capáčky promokly. Doma byla na protiskluzových ponožkách. Jinak v této době bych nechala dítě o capáčcích.
Na doma na plovoučce je dcera aktuálně úplně bosky. Ponožky si ráno stáhla.
@Brooucinda píše:
Já prostě nechápu proč dávat botky byť capáčky jen tak do kočárku. No nic. Každého věc. Názor jsem řekla. Náš malej má ponožtičky když je chladněji zabalím nožky pod deku. Bez bot..
proste to vypadá lip. Taky dávám. Jednou jsem zapomněla dat a dcera seděla na sportaku jen v ponozkach a proti nám jela holcicka uz starší a křičela - mimi nema boty!:)
@veria píše:
proste to vypadá lip. Taky dávám. Jednou jsem zapomněla dat a dcera seděla na sportaku jen v ponozkach a proti nám jela holcicka uz starší a křičela - mimi nema boty!:)
Já beru jako úchylku matek
Ale zase lepší u nemluvněte kožené capáčky než boty. Dceru jsem nosila v šátku či nosítku a capáčky jsem jí nedávala. Ale když pak chtěla po kavárně ťapat, tak jsem je nosila s sebou v batohu.
Ahoj holky, oživuju diskusi, malý má rok a půl a sám ještě nechodí, obchází jen kolem nábytku a lozí. Sám se ještě nepustí, bojí se. Doktorka mi okamžitě řekla, že dávat boty i když samo dítě nechodí, aby si na ně zvyklo a němělo ploché nohy..to samé říkají i moji rodiče, přitom opačný názor má zase jiná strana příbuzenstva..každý tvrdí něco jiného..jasně že mu pořídím boty na zimu do kočárku, aby mu nebyla zima na nožky, ale i na doma?? Děkuji za odpovědi.
Já pořizuju boty až dítě samo chodí. Doma mají kluci ponožky s koženou podrážkou nebo jen s protiskluzem. A pořizuju boty co nejměkčí, dostatečně široké a aby drželi na nožce
@Bejbyy To přesně říká druhá strana rodiny, až když dítě samo chodí..tak kupují protiskluzové ponožky. A nehrozí, že dítě pak boty nepřijme vůbec? Měly jsme půjčené jen na pár minut a strašný řev, odmítal se v nich jakkoli pohybovat. Ale co na nožky v kočárku zateplené boty??
@LLenule111 nesmysl, není potřeba ještě kupovat boty a už vůbec ne na doma
mrkni na diskusi zde (barefoot) holky tam hodně poradí.
@LLenule111 Dítě má mít boty, až když samo chodí a chůze je dominantním pohybem (ne, že ujde tři kroky a pak leze). Není to z mé hlavy, ale mám to od dětské fyzioterapeutky.
Dítě si obcházením a lezením ve fázi obcházení nábytku posiluje svaly, včetně tech na noze. Když mu je sešněruješ botou, nebude posilovat a pak může mít problémy se špatným držením těla, plochou nohou apod.
Myslím, že když pak vybereš dobré boty, tak dobřě chodící dítě je neodmítne. Dítě, které neumí chodit a dostane na nohu botu, tak se v ní poměrně logicky neumí pohybovat a bude ho akorát na noze rozčilovat.
Do kočárku kup nějaké zateplené capáčky.