Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj maminky,
od kdy se může dávat miminko (novorozenec) na chvíli na bříško? Mám 3týdenního chlapečka a dost trpí na prdíky, takže mi moje tchýně poradila ho dávat na chvíli na bříško, třeba mu to na chvíli pomůže. Jenže on se mi při tom snaží zvedat hlavičku, párkrát se mu to i povede, ale mně se zdá, že je to na něj zatím příliš velká zátěž (na páteř). Tak by mně zajímalo, od kdy je to bezpečné, abych mu tím spíš neublížila?
Ahoj,
já jsem malého dávala hned co jsem s nim přišla z porodnice domů. Dětská doktorka mi to doporučila. Jen na chvilku ( 1/2minuty) a při každém přebalování. Právě kvůli těm prdíkům to moc pomůže. Malý sice za začátku plakal, ale brzo si zvykl.
Určitě dávej malého na bříško, to mu pomůže. Jen spát děti nesmí na bříšku, hrozí udušení.
A ještě k te páteři, on si jí bude zvedáním hlavičky zpevňovat. Malý taky zvedal hlavičku, myslím že je to normální.
Ahoj,
my jsme dávali taky hned po příchodu z porodnice, jelikož jsem hodně trpěli na prdíky, tak byl malý na bříšku skoro pořád, ale to jsem byla v polosedě-v pololehu a zahřívali jsme se bříško na bříško…a pak musel i takhle spát v postýlce, jelikož jinak nechtěl
![]()
Zdenko, doktorka taky doporučovala hned od narození. Při první kontrole mi Zuzanku šoupla na bříško a já koukala jako blázen, jak zvedala hlavičku.
To, že jí zvedá, nevadí. Přesně, jak tu někdo už řekl, posiluje si svaly krčku. Včera jsem byla u kamarádky, která má taky třítýdenního prcka - kluka, chovala jsem ho a zkusila jsem ho dát do polohy tygříka, kterou měla dcera na prdíky moc ráda, a byl docela spokojený. Zkus to, u nás to zabíralo.
Ahoj,
jak už psaly holky, hned po narození se může na bříško dávat, ale s jednou výjimkou, kterou jsme zrovna my měli - pokud má dítě od porodu zlomenou klíční kost, nesmí na bříško až do konce šestinedělí.
Ono to u nás bylo vylepšené o to, že mi neonatoložka v porodnici řekla, že má Zuzanka asi naštíplou levou klíční kost, ale že se na bříško dávat nesmí, se nezmínila. Po příchodu domů se na ni byla podívat dětská doktorka, přečetla si zprávu o novorozenci líp než já a zjistila, že klíční kost není „jen“ naštíplá, ale natvrdo zlomená, jenom mě jaksi nikdo nepoučil. Takže my jsme dávali malou na bříško až v těch 6 týdnech, předtím jenom na okamžik v poradně na 3 nedělích, jestli zvedá hlavičku, jak má.
zdenkak píše:
ahoj maminky,
od kdy se může dávat miminko (novorozenec) na chvíli na bříško? Mám 3týdenního chlapečka a dost trpí na prdíky, takže mi moje tchýně poradila ho dávat na chvíli na bříško, třeba mu to na chvíli pomůže. Jenže on se mi při tom snaží zvedat hlavičku, párkrát se mu to i povede, ale mně se zdá, že je to na něj zatím příliš velká zátěž (na páteř). Tak by mně zajímalo, od kdy je to bezpečné, abych mu tím spíš neublížila?
naopak, na bříško se dávat má, aby si ty zádové a mezilopatkové svaly posílil. Takže je to v pořádku. Nechat chvilku, když bude mít dost, tak ho otočit. Motivovat, dát před něj nějakou hračku třebas.
Obě holky od narození po koupání určitě. Mladší si to vyloženě užívala a jak jsem jí otočila na záda, tak se doslova nasrala…
Ona dokonce byla taková, že občasna bříšku i spala (a já z toho zas ne).
Na bříško hnedka........aspoň je nějaká zábava ne? Myslím v době kdy takové prtimiminko vydrží být vzhůru. Poloha na tygříka je super, ale střídat strany!! - kámoška chovala jenom na jednu stranu a „zakřivila“ si takhle dítě na jednu stranu. Ale už je zase rovnej ![]()
Jak píšou holky na bříško dávat hned od příchodu z porodnice. ![]()
Ahoj,
syna jsem MUSELA dávat na bříško už v porodnici (rehabilitační cvičení). Jak psaly holky, posilují se tím zádové a šíjové svaly. Dceru jsem začala dávat na bříško po příchodu z porodnice (tj. když jí byly 4 dny). V 2 týdnech už začínala pást koníky, v 3-4 týdnech už udržela hlavu několik minut. Dnes je jí 6 týdnů a pase už suverénně.
Nikdo mimčo nenutí, aby hlavu na bříšku zvedalo - pokud to chce dělat, je to jeho věc
A když už to samo dělá, tak je na to asi po fyzické stránce připravené.
Nám dali malou na bříško už v porodnici (Plzeň) a řekli že klíďo a je to naopak dobrý na prdíky a a všechno. Jen tak nesmí usnout. A ze začátku stačily dvě minutky. Teď ve 3 měsících by nejradši koukala na telku v poloze na bříšku - jednou jsem jí zapomněla vypnout a to se na to řehnila - to byla sranda najednou, jinak pase jak o život. Ze začátku malá plakala, ale teď u toho jen prdíkuje a slintá ![]()
díky všem za rady, nějak mi opravdu uniklo, že se na to bříško má dávat takhle brzo - v porodnici nic neříkali … ![]()
tak my dávali taky hned po příchodu z porodky. a páteř to bude zpevnovat ne zatěžovat, takže neboj ![]()
My taky dávali na bříško už v porodce a pak když přišel doktor domů na první prohlídku říkal,aby jsme při každém přebalování dali na chvilku na bříško,já to docela flákala
a pak jsme pasení koníků doháněli,tak pozor,ale možná to bylo jen u nás uvidíš.
Nechci strašit ![]()