Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Včera večer si zadělám kynuté těsto, dám ho kynout, z půlky udělám šátečky a jelikož už se mi nechtělo dělat další, tak jsem ho šoupla do ledničky.
Ráno se vzbudim a těsto snad 10× větší.
Já myslela, že ke kynutí potřebuje teplo a ne zimu,
takhle mi nikdy nenakynulo a teď jsem z něj upekla zbytek a šátečky mi div neutekly z plechu jak ještě nakynuli, ale jsou jako luxusní.
Tak teď mi vysvětlete jak je to s tím kynutím.
![]()
Ty jo, tvoji ledničku bych chtěla mít
mě těsto nekyne ani v létě v baráku, jak je tu zima.
@Jenver Já dávám normálně kynuté těsto večer do lednice. Kyne pomaleji, ale kyne. A noc je dlouhá…
V teple kyne mnohem lépe, v ledničce pomaleji… Ale když tam bylo celou noc, „stihlo“ nakynout taky pěkně ![]()
(kynutí je vlastně množení pidiorganismů - kvasinek, ony „žerou“ cukr a „kadí“ plyn, díky kterému je těsto bublinkaté a nadýchané… V teple se množí rychle, v chladu pomalu, ale množí se furt.)
Hele, a je lednicka zastrcena v elektrine???
… to je fakt podivnost ![]()
Jo lednička funguje až moc dobře a zapojená byla taky.
Já ráno koukala jak blázen, protože když dělám lívance, tak taky dávám těsto do ledničky a nikdy mi takhle nenakynulo.
![]()
Tak já mám recept na langoše a na pizzu a to se právě rovnou dává do lednice
Kynuté těsto přestane úplně kynout jedině v mrazáku. Ale i po rozmražení je normálně použitelné.
Taky mám těsto na langoše, co se zadělá, strčí do lednice a za 4 hodiny se vytáhne několikanásobně větší. Ale teda buchty nechávám kynout pěkně v teple ![]()
@ugluk píše:
Taky mám těsto na langoše, co se zadělá, strčí do lednice a za 4 hodiny se vytáhne několikanásobně větší. Ale teda buchty nechávám kynout pěkně v teple
To já taky, ale třeba v sobotu večer si dám kynout těsto do lednice a k snídani máme čerstvé koblihy ![]()
@Paoloska píše:
To já taky, ale třeba v sobotu večer si dám kynout těsto do lednice a k snídani máme čerstvé koblihy
Ty jo, lednička s pekárnou - můj sen ![]()
A nepřehnala jsi to s kváskem? ![]()
mě nekyne těsto ani na topení. Kynutý knedlíky dělám vždycky na třikrát ![]()