Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,
chtěla jsem se zeptat, kdy jste vaše dítka odveleli nahoru na palandu a s jakým úspěchem nedošlo k žádnému pádu.
Taky by mě zajímalo, jak to brali mladší, jestli se pokoušeli na ní vylézt a případně i z toho nebyl nějaký úraz.
Když jsem od kamarádky palandu dostala, tak jsem byla nadšená, že to nebudu muset řešit, ušetříme místo a tak. Ale pomalu se blíží doba, kdy bude stěhování národů.
Plánujeme třetí dítko, nejstarší spí na dolní posteli na palandě a mladší zatím ještě v postýlce. Až se narodí to případné třetí dítko, tak bude muset nejstarší nahoru, prostřední dolů a mimi do postýlky. A já si uvědomila, že to má spoustu ALE.
Naty k nám v noci chodí… jak to bude, když najednou bude spát nahoře a bude muset po žebříku?
Jak to zvládnou ti mladší, aby tam nelezli a nespadli?
Prostě budu ráda za každou vaší zkušenost s palandami. Díky moc ![]()
Tak u nás jsme zavedli palandu když bylo mladšímu 3 a staršímu 6. Ze začátku to bylo velice atraktivní, chtěli pořád lézt nahoru a hrát si tam. K pádu tedy zatím naštěstí nedošlo, ale mám z toho obavy pořád a to už jsou tomu 3 roky. Třeba kamarádky synek si na palandě zlomil nohu, ale netuším jak přesně.
Teď si starší který je nahoře stěžuje, že je mu nahoře teplo a špatně se mu tam leze
. Tak se možná budou prohodit.
Každopádně kdybych měla jenom trochu možnost - větší pokoj, palandu bych nepořizovala. ![]()
Jahůdko, taky máme palandu.
Nikolka šla nahoru někdy v září (byly jí 4 roky něco málo k tomu). Zatím žádný pád nebyl a to k nám v noci taky chodí. Vybrali jsme palandu, která má pěkně přístupný žebřík, aby nemusela přelézat přes zábranu a široké „schůdky“. Lucinka taky měla tendence lézt nahoru, ale zakázali jsme jí to a pochopila to hodně brzy. Dole mají přehoz, tam si přes den můžou vlézt a hrát, nahoře jsou nastlané peřiny, tam přes den nesmí ani ta starší.
Jo a na noc dáváme pod palandu dvě matrace z dětské postýlky, kdyby náhodou spadla, aby neletěla na tvrdou zem.
Klárka šla nahoru na palandu, když jí bylo cca 3,5 roku. Kačence bylo tehdy asi 1,5 roku a samozřejmě hned, jak viděla žebřík, tak vylezla nahoru
. Klárka nikdy nespadla a Kačka asi 2× ze spodních šprušlí žebříku. Ale na zemi máme matraci a duchnu, kdyby náhodou a přes den je žebřík právě pod tou duchnou, aby nahoru nelezly bez dozoru. A funguje nám to. Fakt ovšem je, že kdyby to šlo u nás řešit jinak, tak palandu nepořizuju. 1. se bojím, že můžou spadnout a 2. nahoře je asi dost teplo a 3. když by byla ta starší nějak víc nemocná, tak se k ní blbě dostanu ![]()
My to budeme muset taky během 2 let řešit ,až mladší odroste postýlce- myslím, že někde v TV pořadu uváděli, že nahoře by nemělo být dítě do 6ti let a i tak je to riziko.
No už mám pořízenou takovou síť , co se zároveň dá dát třeba na stěnu jako dekorace - a prostě, až bude dítě nahoře, bude z toho „klecové lůžko“
Palanda je u kratší stěny pokoje - od stěny ke stěne, takže síď bude od stropu k delší přední straně postele a bude tam průlez jen k žebříku. žebřík je odendávací, tak při zvykání může být přes den odendán,jako nyní, kdy využíváme jen spodní postel. Snad to bude fungovat ![]()
To jste mě teda moc nepotěšily… asi to vážně zkusím vyřešit nějak jinak ![]()
KORENA: a kde jsi sehnala tu síť?
jahůdko: z MMB - zkus dát „dekorativní síť“
Mám odsud (s většími oky, protože je ze silnějších provázků - oka jsou spojená uzílky, tak by měla vydržet) - http://www.mimibazar.cz/foto.php?…
http://www.mimibazar.cz/foto.php?…
My zatím spíme ve variantě - starší dole a mladší v postýlce bez bočnice přišoupnuté ke spodní posteli - to by se vám do pokojíku nevešlo? Přes den postýlku odsunujeme k jiné stěně, protože je jinak takový těsný přístup ode dveří do pokoje ![]()
Příspěvek upraven 18.01.11 v 19:53
korena píše:
jahůdko: z MMB - zkus dát „dekorativní síť“
Mám odsud (s většími oky, protože je ze silnějších provázků - oka jsou spojená uzílky, tak by měla vydržet) - http://www.mimibazar.cz/foto.php?…http://www.mimibazar.cz/foto.php?…
super, díky moc ![]()
korena píše:
máme podobně staré děti, že?
No jo, vždycky o měsíc ![]()
aj my mame doma taku postel a akosi mam strach tam dat decka neskor spat, postel je este po mne..
boli sme 3 sestry a z hornej postele sme skakali na dalsiu postel,co bola kusok od poschodovej
dokonca sme sa prepadli na tej dalsej posteli do suflikov ![]()
este sme sa vesali na zabradlie hornej postele
no, mam z tej postele des..
len taka blba otazka, nebudu sa deti vesat na tu siet??? ci nepadnu aj s nou ![]()
zulok: no jasně, že to bude zakázané, doufám přesto v dobré ukotvení a myslím si, že jinak je ta síť dost pevná - je to hlavně, aby je nenapadly takové blbiny, jak popisuješ popř. v noci, aby ze spaní nějak nevypochodovali.když tam bude ta síť déle, tak si myslím, že je pak už ani to šplhání lákat nebude a zevšední jim t
o…no uvidíme
Jako děti jsme taky měli palandu-nevím , v kolika jsme do ní šly-se ségrou nějak, když starší ségra odrostla takové ty staré dětské postýlce se sítí
A kupodivu jsme žádné skopičiny nedělali, jen to byla postel otcovi výroby a ta zábrana nahoře měla docela velký meziprostor, že jednou tam byla ségra vecpaná i s peřinou, div nevypadla
…a taky na mě jednou zvracela borůvkovou zmrzlinu - nezapomenutelné ![]()
Příspěvek upraven 18.01.11 v 20:36
Teda, čtu vás tu napjatě a čekám, co kdo napíše. Čeká nás tohle taky. Mám v plánu koupit patrové postele, které jdou dát od sebe v případě potřeby, ale ráda bych, aby děti měly prostor na hraní. Ale taky se bojím, aby malý nespadl, či v polospánku mu to neujelo na schůdkách.
Do 6-ti let je to hezké, že se nedoporučuje, ale je to u nás s ohledem na místo v pokojíčku nereálné
.
Jedině mě napadlo, že bude jedno dítě spát dole a druhé na vysouvací přistýlce, kterou chceme také koupit- prodávají to jako set.
. A až vyroste fakt dost na to, aby nespadl, tak se přesune nahoru.
Lakynko: plánujete postel od Domestavu? Já jen , že ji máme a jsem hlavně ráda za ten šikmý žebřík, který má fakt pohodlné schůdky i s protiskluzem - a taky teda ta výhoda oddělitelných postelí a vyššího rozestupu mezi postelemi. Až děti vyrostou pravděpod. postele rozdělíme, jestli se nám povede vytvořit druhý pokoj.
korena: máš nějaký odkaz? Já mám vybráno u DK-obchod .. Znala jsem holku, co si je pořídila a prý supr. Hlavně kvalitní materiál a dovezli jí to až dom:).