Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj maminky,
prcek (14 měs.) vstává mezi šest sedm, kolem půl desáté, desáté je unavený a jde spát, usne za chvilku a spí hodinu a půl až dvě, cca do půl 12. Kolem půl třetí ho dávám spát podruhé, unavený extra není, uspávám ho posledních deset dní asi 20-30 minut (výjimečně tak 15, když ho dopo něco vzbudí brzo), takže usíná kolem třetí i po třetí a pak ale spí, budím ho téměř vždy v půl paté, aby usnul večer v osm. Nechá se vzbudit bez problémů „provozním hlukem“ a není mrzutý.
Teď o co jde - trochu pořád přemýšlím nad tím odpolednem - uspáváním; usíná blbě, unavený není, ale až usne, spí přes hodinu… přemýšlím, že ten odpo spánek vynechám a dám ho spát už třeba v sedm, ale tak trochu nemám odvahu, jednou jsme to tak nedávno udělali a vstal ráno v půl šesté, v devět byl na odpis a odpo tím pádem usnul docela rychle taky, byl unavený. Nechci mít jeden den jeden spánek, druhý den dva podle toho, jak se vzbudí nebo kdy jde spát, rovněž chci zachovat stejný čas večerního usínání…
Tak nevím - myslíte, že je to na jedno spaní? Když odpo usíná hůř (ale pak spí docela dlouho)? Moc experimentovat nechci a taky se bojím, jak třeba zvládne večer kaši, aby mi u toho nespal, atd. Šly byste do jedno spaní nebo uspávaly dál odpo dýl? Nebo třeba uspávání půl hodiny je běžné? ![]()
My jsme přecházeli na jedno spaní v roce, taky jsem ho nemohla uspat
. Chvilku to trvalo, než si zvykl, nebylo to ze dne na den. Snažila jsem se postupně posunout dopoledni spánek, takže ve finále chodíme spát kolem 11, spí tak 2-2,5 hodinky a večer jsme koupali v sedm (v létě, když byl hodně unavený, tak klíďo v půl sedmé) a teď jsme se ustálili na půl osmé.
A co ho dát odpoledne spát až kolem 15:30?
Pokud ti spí, tak bych ten spánek nerušila. Prostě ho za hodinu vzbudíš a bude…
madi píše:
My jsme přecházeli na jedno spaní v roce, taky jsem ho nemohla uspat.
A jak dlouho jsi uspávala a spal ti potom taky dýl nebo jen pár minut?
Mi jsme na jeden spanek presli taky kolem roku.Protoze do te doby spal tak,ze se rano v 7 vzbudil,pak kolem 10te usinal,spal tak 1-2 hodky a odpoledne usinal kolem 14-15 a spal tak do 17
Jenze pak prestal usinat dopoledne sam od sebe a ted uz teda usina po obede vzdycky kolem ty 12 a spi tak 2-3 hodky.
Koupem po sedmy a do osmi vetsinou spi.
Z vlastní zkušenosti doporučuju neposouvat večerní spaní, ale to dopolední. Měla jsem to s malou úplně stejně - v deset hají a odpoledne nebyla k uspání. A když už, tak zase nebyla ke vzbuzení a spala třeba od čtyř až do tří do rána. No prostě hokej.
Tak jsem jí začala dávat spát dopoledne později. Vezmi ho ven, zabav ho něčím, rozptyl ho, ať nemyslí na únavu, a zkus mu to dopoledne protáhnout třeba až do jedenácti nebo do půl dvanáctý. Jestli to bude jako u nás, tak ti bude spát přes poledene dýl a odpolední spánek už nebude potřebovat vůbec.
MaryClementine píše:madi píše:A jak dlouho jsi uspávala a spal ti potom taky dýl nebo jen pár minut?
My jsme přecházeli na jedno spaní v roce, taky jsem ho nemohla uspat.
Dopolední spánek v pohodě - usnul sám, bez potíží. Odpolední spánek horor - kolikrát ještě v půl čtvrté nespal, i když jsem ho uspávala v kočáru. A když už usnul, tak na chvilku a večer nebyl k uspání. Pak jsme jednoho dne jeli na návštěvu a neměli ho tam kam dát spát - tak prostě nespal a zvládl to. Doma jsme to ještě nějaký ten den pilovali a do týdne v pohodě ![]()
u nás děti vstávají taky kolem té 7hod. Pak jdou spát až mezi 10:30-11. Spí různě, někdy do 2 a někdy jenom do 1. A podle únavy je dám odpoledne na chvilku spát nebo taky ne. Dávám je až kolem 16hod nejdřív a spí max hodinu. Večer jdou do postele mezi 20-20:30.
Asi to bude chtít vysledovat, jak je unavený a protivný a co mu nejvíc vyhovuje. ![]()
dělali jsme to přesně jak píše Bersaba. Ze začátku se mi povedlo natáhnout ho ráno jedině obden, takže buď šel spát skutečně až kolem jedenácté a to jsem ho pak odpoledne už spát nedávala, nebo usínal dřív a pak spal i odpoledne. Během asi 14ti dní se dokázal srovnat na ten jeden spánek za den. Spí tak do nějakých 10ti měsíců a postupně se z těch dvou 20ti - 40ti minutových spánků stal jeden 1,5 až 2 hodinový. Takže spí znatelně déle, než když to měl rozkouskované.
Můj názor je, že bys měla spíš zrušit dopolední spaní. je zřejmé, že dospává noc. Pár dnů bych ho vydržela dopoledne ukňouraného, něčím zabavit, rozptýlit a dát spát až po obědě. Pak Ti bude spát třeba 2-3 hodiny a dáš ho spát až na noc. I když samozřejmě každé dítě je jiné a má jinou potřebu spánku, ale myslím, že kolem roku se tohle doporučuje i v chytrých knihách.
Pokud by se to povedlo, tak by pak třeba spal déle i ráno. ![]()
koukám, že jsem napsala to samé co Bersaba a Kakika.
ne, ono se to fakt i doporučuje, že je ten spánek pak vydatnější a navíc problémy s usínám téměř odpadnou, protože je dítě už unavené a usne rádo samo. ![]()
Jo, no ono by to tak bylo i jsem to tak uvažovala, že mu natáhnu dopoledne. Možná tak hodinu by ještě zvládl, ale obávám se, že dýl ne. A pokud vstane v šest, tak i ta 11 je dost nereálná.
MaryClementine píše:
ahoj maminky,
prcek (14 měs.) vstává mezi šest sedm, kolem půl desáté, desáté je unavený a jde spát, usne za chvilku a spí hodinu a půl až dvě, cca do půl 12. Kolem půl třetí ho dávám spát podruhé, unavený extra není, uspávám ho posledních deset dní asi 20-30 minut (výjimečně tak 15, když ho dopo něco vzbudí brzo), takže usíná kolem třetí i po třetí a pak ale spí, budím ho téměř vždy v půl paté, aby usnul večer v osm. Nechá se vzbudit bez problémů „provozním hlukem“ a není mrzutý.
Teď o co jde - trochu pořád přemýšlím nad tím odpolednem - uspáváním; usíná blbě, unavený není, ale až usne, spí přes hodinu… přemýšlím, že ten odpo spánek vynechám a dám ho spát už třeba v sedm, ale tak trochu nemám odvahu, jednou jsme to tak nedávno udělali a vstal ráno v půl šesté, v devět byl na odpis a odpo tím pádem usnul docela rychle taky, byl unavený. Nechci mít jeden den jeden spánek, druhý den dva podle toho, jak se vzbudí nebo kdy jde spát, rovněž chci zachovat stejný čas večerního usínání…
Tak nevím - myslíte, že je to na jedno spaní? Když odpo usíná hůř (ale pak spí docela dlouho)? Moc experimentovat nechci a taky se bojím, jak třeba zvládne večer kaši, aby mi u toho nespal, atd. Šly byste do jedno spaní nebo uspávaly dál odpo dýl? Nebo třeba uspávání půl hodiny je běžné?
Mary,taky jsem řešila něco podobného,ted už ale spí jen jednou odpoledne,Máme to takhle:Ráno vstává kolem osmé hod,obědvá ve dvanáct a hned pak ho dávám spinkat do postýlky a tak vydrží blbnout a hrát si třeba do půl druhý
dřív neusne a už ani není unavený.Spí asi do 15hod,pak jde až večer v 8 a funguje nám to tak.
dělala jsem to i tak,že doploledne v kočárku usnul skoro hned a bez problému a vzhůru byl kolem poledne,oběd a odpo spal ještě jednou,protože by do 8 nevydržel a dřív jsem ho nechtěla dávat spát,kůli tomu jak si psala,že by se ráno budil dřív.
Já nevím,zkus to protáhnout do toho oběda,zabav ho,hrajte si,jestli chodí,tak jděte ven at cupitá sám,únava ho přejde…pak oběd a po o spánek,uvidíš jak to bude fungovat,jestli to tak vydží,když ne,tak ho dávej normálka dopolene i odpoledne,ale buila bych ho třeba po max hodině,aby večer chtěl spinkat.
Já bych asi zatím zkrátila oba spánky, ale odpolední nerušila. Pokud ho dáš večer spát dřív, riskuješ, že se taky ráno vzbudí dřív, nevím, jestli by se ti chtělo vstát ráno v 5. Časem bych zrušila ten dopolední, dala oběd v 11 a nechala po obědě spát dýl.