Od kdy sójový jogurt?

6365
29.12.07 12:19

Od kdy sójový jogurt?

Ahojky,
nevíte prosím někdo, od kdy se může dávat dítěti sójový jogurt? Mám na mysli třeba jen malé množství třeba k banánu apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1
29.12.07 12:42

Ahojky, doporuceni k tomuto tematu se asi budou hodne lisit. Zalezi, jak dlouho je dite dokrmovane, jestli jsou nejake projevy alergii, atd. Kuprikladu ja jsem malemu zacla davat sojove jogurty v jednom roce, vzdy jen trosku na ochutnani. Moc mu to nejelo, ale ted, kdyz ma rok a pul, tak slupne jeden sam a jeste pochtiva po me dalsi. Pouzivam znacku Alprosoy, je to taky s probiotiky a navic je ekologicky. Ma hodne prichuti, malemu chutna, jeho nej je boruvkovy. Ale zalezi na tobe, jak se k tomu stavis......ma znama, ktera dela cinskou medicinu, mi tvrdila, ze by se sojove vyrobky vubec nemely jist, ze je to strasny humus, protoze pri vyrobe to prochazi takovymi chemickymi procesy, ze to neni pro telo vubec vhodne. To mi potvrdila i jina kamaradka, ktera je Cinanka a sojove mleko si sama doma vyrabi, ale kupne by pry nikdy sama nepila. Takze ja to resim stylem vseho s mirou, obcas mu to dam (normalni jogurt nesmi kvuli alergii na mlecny protein), ale neprehanim to. Pa, Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6365
29.12.07 12:57

Markéto : Děkuji za rychlou odpověď! U nás mají jogurty Ála, v mnoha příchutích a mají udělané i testy na obsah fenylalaninu, tak budu dávat ty, ale počkám do toho roku. Malý má nízkobílkovinnou dietu a normální jogurty nesmí. Mléko uvažuju, že zkusím rýžové…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13751
29.12.07 13:01

Já jsem zase četla v časopise Apetit, bylo tam o sóje a výrobcích z ní, že takové nefermentované, netradiční výrobky ze sóji, jako třeba sój. mléko, olej, jogurty apod. se nemají vůbec jíst, protože obsahují látku podobnou tuším hormonu estrogenu a to je škodlivé. Navíc prý brání vstřebávání bílkovin a blokují využití miner. látek, např. zinku, vápníku a železa. To může omezovat tělesný růst a odvápnění kostí. Navíc ta látka (rostlinný hormon) může zasahovat do hormonálního vývoje dětí. Ty ostatní, jako třeba tofu a tak, jsou fermentované, vyrábí se v Číně tradičním způsobem po dlouhá staletí, tou fermentací (kvašením) se škodlivá látka odstraní.
Tradiční fermentované výrobky jsou tofu, tempeh, přírodní sojové omáčky, miso pasta, natto.
Moderní nefermentované výrobky jsou sójové jogurty a mléka, levné oleje, sój. masa a granuláty, proteinové výtažky ze sóji. Navíc se sója přidává i do potravin, kde o tom vůbec nevíme - do uzenin, koláčů, pomazánek, sušenek.
Takže já bych dítěti ani jogurt, ani sójové mléko nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6365
29.12.07 13:28

Anastazie : Tohle jsem taky někde četla, ale myslím si, že občas mu to neuškodí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13751
29.12.07 13:39

I tak je tam napsáno, že sóju jíst maximálně 2× týdně a ještě že kojencům se nemají dávat náhražky mléka ze sóji. Podle mně je to tvoje dítě na sóju ještě malé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6365
29.12.07 13:58

Anastazie : Já jsem taky psala, že zkusím jogurt raději až v roce :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
29.12.07 14:30

Ahoj Mirus, zdravim opet. Mimochodem zdravim i do Ostravy, ze ktere sama pochazim (Marianske Hory) a moc se mi ted behem svatku vanocnich po domovine styska. S tim ryzovym mlekem mam docela dobre zkusenosti, ja si ho davam do kavy (ze zacatku nezvyk, ale ted mi to i chutna), protoze porad kojim a jsem tim kvuli alergie maleho na nemlecne diete taky. Theo ho vypije tak 100 ml denne, je nasladle, chutne, bez problemu. Da se tady koupit jako BIO varianta bez jakychkoliv pridavku, anebo jako normal s pridanym kalciem a zelezem. Sojove nepouzivam, nechutna mi ani malemu a navic se jakoby zdrcne, kdyz ho ohrejes. Podobne je to s ovesnym, ktere se pri zahrati zdrcne a vypada dost nechutne. Zase je ale doporucovano Petrem Fortem jako nejzdravejsi alternativa mleka kravskeho. To ryzove mi sedi nejvic, ale je zase nejchudsi na ziviny. Tak si vyber, zatim pa, Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6365
29.12.07 14:45

korvapuusti : A používáš něco místo jogurtu? Malému to rýžové mléko dáváš už teď? Kolik mu je? Dá se z něj uvařit třeba pudink? Jkou značku kupuješ? Třeba se dá sehnat i u nás… Ve zravé výživě jsem viděla asi od 3 firem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
29.12.07 23:03

Ahoj Mirus, chci jen upresnit, ze drbohlav a korvapuusti je ta jedna a ta sama osoba, snad te to nezmatlo. Mela jsem pres vanocni svatky problemy s prihlasovanim jako korvapuusti, tak jsem se znovu zaregistrovala pod drbohlavem, ale lesina mi to uz zmakla a jsem opet pod korvapuusti..........ale abych se dostala k jadru pudla, muj syn ma 18 mesicu, byl plne kojen do 7 mesicu kvuli alergiim a spatne mi navic pije, takze kdyz mi za den vypije hrnicek od Aventu (coz je tak 250ml), tak si malem na oslavu otviram sampus. Normal je ale tak 100 ml ryzoveho mlicka za den. Zacla jsem mu ho davat az nedavno, protoze do te doby mi Theo odmital pit cokoliv jineho nez me mleko. Zacla jsem ted ale s ryzovym, protoze se chystam na odstaveni. Krome toho vypije i trochu vody, tak 100-200ml za den. Takze zalezi jakeho mas doma pijana, mozna mu ryzove mliko bude chutnat a spotrebujes litrove baleni za den, v tom ti neporadim. Varit jsem z nej nevarila, takze v tom ti taky nepomuzu. Vim ale, ze by se teoreticky dalo neco udelat (myslim tim pudink, palacinky, buchty atd.) z ovesneho mleka, protoze se tady prodava primo hotova smeska na palacinky (je to namichano v tetrapaku a muzes rovnou smazit), ale opet neporadim, jestli je to nejak chemicky modifikovano, protoze jak jsem se zminila drive...............ovesne mliko se pri tepelne uprave srazi, nebo tak nejak divne sedimentuje (v me horke kave to vypadalo jako plovouci zvratky). Ale urcite se to da nekde zjistit. Ja pouzivam znacku ryzoveho mlicka Rice Dream Bio (jenom filtrovana voda, ryze, morska sul a slunecnicovy olej). Rovnou jsem si sla sklenicku nalit, mi taky moc zachutnalo. Je ale na krabici napsano, ze se nemuze podavat jako nahrazka mleka materskeho, takze zalezi jak s nim chces operovat. Ma fakt malo zivin, spise bych ho kvalifikovala jako lepsi vodicka. Snad ti to aspon trosku pomohlo, zdravi Marketa ze severu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6365
30.12.07 11:37

korvapuusti : Teo (všimla jsem si, že tvůj syn je Theo :D )ještě pije Sunar, kojila jsem asi jen týden :( Já spíše hledám náhradu za kravské mléko, které má hodně bílkovin. Malý má nízkobílkovinnou diet, takže smí jen omezené množství bílkovin, musím počítat každý gram bílkovin, co spapá. Rýžové má nejméně bílkovin, ovesné mléko v tabulkách není. Je tam jen instantní ovesné mléko, ale to má o dost více, než to rýžové. Mám pocit, že tuhle značku rýžového mléka jsem viděla i u nás ve zdravé výživě… Na netu jsem našla přístroj na výrobu rostlinného mléka, docela mě to zaujalo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
31.12.07 13:04

Jestli hledas primo nahrazku mleka kravskeho, ale s omezenym mnozstvim bilkovin, tak by to ryzove snad slo. Jinak to sojove je nejbohatsi, potom je razeno to ovesne a nakonec to ryzove. Taky jsem slysela o mleku mandlovem (sama jsem ho parkrat vyrobila, ale je to docela zdlouhavy a nimravy proces.......delala jsem ho jako medicinku proti zacpe, protoze kdyz se smicha s medem a esenci pomerancovych kvetu, tak ma mit mirne projimave ucinky.....nez jsem ovsem zjistila, ze ten muj maly musketyr ma slabou alergii i na mandle, ach jo........) a taky mlece sezamovem. To sezamove mlicko nemam otestovane, ale davalo ho male od jejich dvou mesicu jedna znama, ktera nemela mliko svoje a nechtela pouzivat nahrazku materskeho mlika z obchodu. Taky si ho sama vyrabela a krmila tim svou holcicku az do roku ( v te dobe ale i pochopitelne prikrmovala). Jake je slozeni te smesky nevim, musela bych se poptat, vim jen, ze do toho taky davala slunecnicove seminka a jeste neco, pak to mixovala na pastu, redila a sedimentovala. Hodne je ekologicky zalozena a holduje zdrave vyzive, tak si asi zjistila dopredu, ze to mlicko obsahuje vse, co mimi ma v mlicku mit. Jestli chces, muzu to zjistit. Zatim pa, Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6365
31.12.07 14:35

korvapuusti : Ořechy i semena mají hodně fenylalaninu, takže by malý mléko z nich nemohl, ale třeba by chutnalo mi :D Mandlové mě docela láká, jaké bylo chuťově?
Na netu jsem našla tento přístroj:
http://www.happyhemp.cz/…-lednu-.html
http://www.happyhemp.cz/…ault/679.jpg /> A ještě tento, ale je o polovinu dražší, ale má zapuštěnou topnou spirálu a tím pádem je čištění jednodušší.
http://www.pristrojeprozdravi.cz/?…
http://www.pristrojeprozdravi.cz/…ne-mleko.jpg /> Sójové moc používat nechci, na několika servrech jsem našla podobné informace, jako už tady psala AnastazieB…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
1.1.08 13:30

Mandlove mleko chutnalo vitecne, inu po mandlich, jak jinak, ale dochucovala jsem trochu tim medem. V lednici se uchovalo tri dny. Ten pristroj by mozna stal za to, ja si ho vyrabela zdlouhave sama, ekologicke mandle jsem sparila, sloupala, rozmixovala na pastu, zredila litrem prefiltrovane vody, nechala louhovat pres noc, potom zcedila pres platynko a pridala do mleka ten med. Ta pasta, ktera ti zbyde po zcezeni je vytecna do jogurtu, na peceni, nebo si k tomu pridas kvalitni olej a mas vyzivnou masku na oblicej, nebo scrub. Tak ti preji prima experimentovani, Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí