Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Katko, bohužel krevní test v 16. týdnu těhotenství, tzv. triple test, je velmi nespolehlivý a zastaralý. Vyhledá pouze 60 % plodů s Downovým syndromem. Co to znamená? Že 40 % zůstane neodhaleno. Takže pokud test vyjde pozitivně, může to být falešná pozitivita, to znamená, že miminko je v pořádku. Když vyjde negativně, taky to může znamenat falešnou negativitu a dítě je postižené. Je škoda, že se u nás nedělá všem těhotným kombinovaný test v I. trimestru, který odhalí z 95 % Downův syndrom. Tento test dělají pouze na vyšších pracovištích ve větších městech, někde se za to i platí. Já sama jsem si tento test zaplatila, vyšel negativně a i když jsem pak podstoupila krevní test v 16. týdnu, nepřikládala jsem mu žádnou důležitost, sice byl negativní, ale považuju ho za méně spolehlivý, prostě mu nevěřím.
Věřím, že se ti narodí zdravé miminko a chyba se stala pouze v laboratoři. Lenka.
ahoj,
Lenka uz to vicemene vsechno napsala,jen jsem jeste chtela dodat k „triple testu“,ze strasne zalezi,kdy se krev k provedeni tohoto testu odebere.Latky,ktere ukazuji,ze muze byt plod poskozen se v krvi vyskytuji jen kratkou dobu kolem 16tt.Tak ze velmi zalezi,jak moc dobre odhadl lekar tvoji delku tehotenstvi a kdy krev odebral.Pokud ji odebere drive nebo pozdeji (to je i tvuj pripad opakovanych testu),„triple test“ ztraci svou vypovidajici hodnotu a jeho vysledky jsou zkreslene a nevypovidajici (a je jedno,jestli je neg. nebo poz.)..
No a k odberu plodove vody jsem cetla (a ma Dr. i potvrdila),ze pokud zena po odberu plodove vody potrati (to je to 1%),tak tento plod byl ve valne vetsine pripadu poskozeny,tzn. bud by k potratu stejne doslo i bez odberu nebo by se narodilo poskozene mimi.Pokud je mimi zdrave,tak odber plodove vody by ho nemel ohrozit (za predpokladu,ze je zakrok dobre udelan).Tot vse bylo podlozeno statistikami,ale uz ten clanek nemuzu najit
,cetla jsem to pred rokem.
Tak to je vsechno,moc moc ti preji,aby bylo miminko zdrave a vse dopadlo dobre.
Jaana
Ahoj děvčata musím vám napsat že patřím ktěm která se podrobím 7.1.2011 odběru plodové vody dne 1.12.2010 jsem byla na genetice a tam je sice vše v pořádku i krev dopadla dobře ale jelikož je mi 39let tak je promě dobré podrobyt se odebrání plodové vody,přiznám se vám moc se toho bojím nejde ani o mě ale o to malinké abych potom nepotratila ale zkusit se to musí pro klid duše že je prcek zdraví,znám maminky které na tom byly a vše dobře dopadlo a v pořádku meminky odnosily,tak snad budem mít štěstí a všechno dobře dopadne pá Jája
Před 5ti lety mi bylo 38 a taky jsem šla na odběr PV. Doktorka mě ujišťovala, že je to bezbolestný zákrok, tak jsem šla do Fakultní nemocnice v Hr.Králové vcelku bez obav, ale byla jsem tak zmordovaná, že jsem byla ráda, když jsem se doplazila první 2 dny na záchod. Dopadlo to všechno dobře.
Tentokrát (tj.ve 42 letech) jsem si zaplatila prvotrimestrální screening, kde se v podstatě (ale jen teoreticky) vyloučila ta postižení, která jsou schopni zjistit. Přesto jsem radši na odběr PV šla, abych měla jistotu. Tentokrát jsem si to nechala udělat přímo u své lékařky, která sice nemá smlouvu s mojí pojišťovnou, takže jsem zaplatila 1100,–Kč, ale zákrok byl opravdu bezbolestný a musela jsem se dost přemlouvat, abych aspoň ty 2 dny jen polehávala. Výsledky jsou dobré, čekáme zdravou holčičku. Bavila jsem se o tom s kamarádkou, která zákrok taky podstoupila ve FN v Hradci. Nemohla prý chodit pro bolest 2 týdny. Takže můj závěr je- zjisti si, kdo ti to bude dělat. věřím, že když je to dělané tak nešetrně jako poprvé, tak ta pravděpodobnost potratu je větší. Ale za ten klid to asi přesto stojí. Držím palce všem, co to budou absolvovat…
Anejko moc děkuji za radu budou mi to dělat ve FN v Olomouci asi pán doktor proto že ten to semnou sepisoval hradit teda nic nebudu to mi říkal a z bolestima taky počítám ale jsi hodná že jsi mi to napsala já teda čekám už třetího kluka ale to nevadí hlavně at to vše dobře dopadne mě ještě říkal že si budu muset vzít asi 14dní neschopenku tu si vezmu ale pak uvidím jestly po 14dnech nastoupím do práce sice ted mě to problémy nedělá snáším vše okej sice dělám masérku no uvidím tak pá
Vzhledem k tomu, že už jsi donosila 2 kluky si myslím, že bys neměla mít problém. Aspoň já se tak utěšovala, že to prostě zase donosím, že jsem silná baba a nějaký obděr to nemůže změnit
Ale s tím klidem doma počítej, nestojí to za to. A přeju, abys měla štěstí na doktora, který to nebude dělat jak na běžícím páse a udělá to jemně. Já si tentokrát domluvila na odvoz svoji nejstarší dceru, aby si manžel nemusel brát dovolenou, a když jsem vyšla rozesmátá z ordinace ven, zjistila jsem, že i manžel si z práce odskočil, aby mě doprovodil v té těžké chvíli, a já si v tu chvíli připadala jako nejvěší hypochondr
Ale obskakovat jsem se pak, samozřejmě, nechala…
A ještě k těm klukům. Máš můj obdiv. Já mám kluka jednoho a úplně mi stačí ![]()
No semnou půjde můj budoucí muž bereme se teď 18.12.2010 tak budu ráda že tam semnou bude jsem totiž rozvedená víš už 3roky tak mě začíná noví život ze vším všudy a jsem štastná a budu šťastnější až bude prcek na světě, je to pravda přála jsem si moc holčičku ty jsou prý lepší ale to je už jedno,víš můj mladší syn který mu je teď 18let oděšel k tátovi a tenkrát mě to dosti vzalo i ted na něho nemužu zapomenout ale snad dostane někdy rozum a vrátí se k mámě a tak si proto říkám že asi mám mít toho chlapečka že je to za toho stracenýho syna a co se týče mího strašího syna co má 20let tak ten se na brášku moc těší už si z mím budoucím mužem plánují jak a co ho budou učit
aby zněho vyrostl správnej chlap tak to se mám na co teda těšít
jsem ale ráda že je mám oba protože nebyt jich nevím jak by to semnou dopadlo.
Ahojky JájoP neboj se. Já jsem byla loni. Malý se narodil v prosinci 2009. Neměj strach, je to opravdu bezbolestné a absolvovalo to tolik maminek bez problémů
Nejhorší bylo to čekání před odběrem a po něm na výsledky, ale jinak vše v pohodě. Byla jsem na odběru, protože jsem otěhotněla v 37, rodila v 38. Teď je mi 39, prckovi bude za pár dní rok a příští rok se chystáme ještě na třetí, takže mě to nemine znovu. Chodím do skupiny, kde byla jedna maminka teď minulý týden na odběru a je o.k. Dokonce už ví předběžné výsledky a konečně se trošku uklidnila, že je malé v pořádku. Jestli máš zájem, tak se k nám můžeš přidat, je to uzavřená skupina „Holky kolem 40“ Budeme se na tebe těšit, jestli se rozhodneš přidat ![]()
vrobco, že Ty mluvíš o mě
![]()
ahoj, přesně před týdnem jsem byla na plodovce, zatím je vše v pořádku, tři dny jsem ležela a ted už ani nevím, že jsem na odběru byla. předběžné výsledky jsou o.k. ted už jen počkat ještě týden na úplné. odběru se neboj, jako takový nebolí, jen je to takový nepříjemný tlak.
Šájinko ahóój to víš že mluvím o tobě a lámu tu novou členku
![]()
Teda holky vy jste super jsem ráda která se vrhla do těhotenství ve 39letěch ježiš to jsete mě tak uklidnily
a ještě kam se to mám přihlasit nebo zaregistrovat ráda budu sváma ![]()
sajindo nějak to nechápu nevím jak na to můžeš mi poradit jak se tam dostat děkuji ![]()
Ahoj všem těhulkám co se radujou,
tak já už pár měsíců brouzdám internetem a pročítám všemožné témata,ale chtěla bych se sváma podělit o svém posledním šoku v těhotenství. Mám za sebou už dva potraty, jeden chtěný, to druhé bylo zamlklé těhotenství, takže moje zjištění, že jsem těhotná jsem po 4 letech manželství odskákala radostí. Všechno probíhalo dobře, kritické 3 měsíce jsme měli za sebou,takže jsem se už samovolného odchodu mimi přestávala bát do doby než mi v 16.tt brali krev na genetiku. Vlastně jsme na to ani už moc nemyslela.Každopadně jsem začla v okamžiku, kdy mi sestra ve středu minulý týden volá, že výsledky nejsou dobré a že mám v úterý tento týden jet na odběr plodové vody. Začala jsem šílet, vím, že odběry jsou dnes skoro běžnou věcí,ale taky nejsou 100%, tzn, že v případě, že by mi potvrdili, že mimi bude trpět Downovým syndromem a ještě nějakým,jak ukazoval krevní obraz, neměla bych jistotu a nenechala si ho nejspíš vzít. Každopádně jsem začla sbírat info. kolem sebe a zjistila jsem že i v mém okolí je pár maminek, které to riziko podstoupily a mimi byla zdravá. No nehrála mi skutečnost, že jsem podle krevního obrazu ve 20. tt, takže jsem požádala o ještě jeden odběr. Zavrhovala jsem totiž vůbec myšlenku, že na ten odběr musím. Získala bych jistotu??čeho? A navíc je odběr i při dnešní technice stále 1% nebezpečný a já znám osobně maminku, která se do toho procenta vešla. No dnes mi volali nové výsledky, jsou v pořádku, takže i v laborkách jsou lidi a spletli se . Dnes už jim vůbec nezazlívám ten omyl, naopak jsem šťastná jako blecha a všem mainkám, které pošlou na odběr doporučuji ověření krevních testů, ty nejsou miminku vůbec nebezpečné a ani nepříjemné.Takže náš Vincek je zdráv a vlastně to pořád ještě může být holčička. Užijte si bříšek, je to opravdu krása, když je všechno v pořádku