Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý večer ráda bych se vás zeptala a poprosila o odpověď. Nejde mě o dávky ale o to, abych nebyla nic dlužná na pojistovnach atd. Jde mě o to, že rodičovský příspěvek mě končil teď v březnu (poslední výplata 10.4), ale na MD nastoupim až kolem 20.4. nebo 1.5. tzn že jeden měsíc nebudu pobírat nic. Rodičovskou mám ale hlasenou do 3 let dítěte. Nevíte jak je to se zdravotním a sociálním pojištěním? Já to prostě na MPSV ani ČSSZ nemůžu dohledat. Děkuji moc všem za odpovědi
Na rodičovské dovolené jsi do kdy? Pokud ti končí před 20.4, tak se musíš nahlásit na pojišťovně a samozřejmě nahlásit zaměstnavateli, že do práce nenastoupis.
@Lucie008 píše:
Na rodičovské dovolené jsi do kdy? Pokud ti končí před 20.4, tak se musíš nahlásit na pojišťovně a samozřejmě nahlásit zaměstnavateli, že do práce nenastoupis.
No, blbě je obojí… za prvé se jako zaměstnaná nehlásí na pojišťovně a za druhé nemůže jen tak nahlásit zaměstnavateli, že nenastoupí (tedy může, ale dostane áčko a vyhazov za porušení pracovních povinností).
@j.a.n.i1 Aha, tak to pardon. Jestli je na rod. dovolene do 10.4 (priklad) a nástup na MD má 20.4, tak by měla nastoupit do práce nebo zažádat o neplacené volno. Teď jsem dobře?
@Lucie008 Jo, teď už jo
případně ještě poslední variantou je neschopenka.
Díky všem je mě to už jasné RD mám hlasenou do konce roku. Takže ta se MD ukončí.
@j.a.n.i1 A to hlášení na pojišťovnu je v případě, že by nešla ani jedna varianta a pracovní poměr by zanikl?
@Lucie008 Jo, i když tedy zrovna v tom tvém příkladu by to bylo zbytečné, protože je potřeba to řešit jen kdyby člověk byl bezprizorní celý kalendářní měsíc (jako ano, má správně hlásit jakoukoliv změnu do 8 dnů, ale reálně je to v tomhle modelovém případě zbytečnost). Tady by stačilo pak nahlásit na pojišťovně tu další PPM.
@podaji píše:
Díky všem je mě to už jasné RD mám hlasenou do konce roku. Takže ta se MD ukončí.
Přesně tak. Přejdeš plynule z RD na MD, pak příp. řádnou dovolenou, RD atd.