Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, včera mi byla odcizena kabelka s občanským průkazem, klíči, sluchátky a ještě drobnosti. Už jsem byla na policii a řešila to s nimi. Sepsali jsme protokol a uvidí se. Nicméně, chci se optat, jak je to se zařizováním nové občanky? Jelikož bydlím teď v Praze kvůli škole a trvalé mám jinde. Musím jet do místa bydliště nebo to mohu vyřídit v Praze? Musím mít sebou nějaký doklad, jaký případně? Máte někdo zkušenost s odcizením a případným zařizováním dokladů? Celkově jestli byste mi dal někdo info, jak postupovat. Moc děkuji.
Hlavně pokud ukradli doklady a klíče, tak bych určitě nechala vyměnit zámky.
Občanku nevím, ale podívala bych se na internet, určitě to tam bude…
Policajti ti postup neřekli? Co se týče té občanky, tak lidi v mým okolí se stejným problémem ji zařizovali v místě bydliště. Na policajtech o tom dostali papír, měli by jí tam i zneplatnit, zablokovat, nebo jak se to říká, ale to doporučuju zkontrolovat úřednicí právě na úřadě, ne vždy to udělají policajti (aby si na tebe nemohl vzít nikdo půjčku apod). Až s občankou můžeš řešit další ztracené doklady, pokud si o ně přišla.
Příspěvek upraven 17.09.23 v 14:24
Občanka už delší dobu a teď už i řidičák se dá vyřídit v kterékoliv obci s rozšířenou působností, tedy libovolném okresním městě. Já mám trvalý pobyt v Praze, ale jaro - podzim bývám na chalupě a novou občanku i ŘP z důvodu konce platnosti sem si nechal dělat tam, a IMO by to mělo jít i v případě ztráty/krádeže.
Mělo by to jít kdekoliv a hlavně bych nečekala, musíš tu ztracenou zablokovat, než si na tebe ještě někdo vezme nějakou půjčku nebo tak. A vyměnit zámky u bytu, když ti sebrali klice i s doklady (adresou).
Občanku, řidičák, pas ti udelaji v Praze i kdyz tam nemas trvalé bydliště.
Manžel to řešil a i kdyz měl trvalé bydliště ve svém rodném městě daleko, tak vše už vyřídil tady u nas.
Tak autorka snad neni deb…il a uz chape, nebo kolikrat ji to budete psat to same…
autorko, tady mas overene informace, stacilo 5 sekund - do google zadas „ztrata obcanskeho prukazu“ a mas duveryhodne informace…
@Kopretinka00 píše:
Ahoj, včera mi byla odcizena kabelka s občanským průkazem, klíči, sluchátky a ještě drobnosti. Už jsem byla na policii a řešila to s nimi. Sepsali jsme protokol a uvidí se. Nicméně, chci se optat, jak je to se zařizováním nové občanky? Jelikož bydlím teď v Praze kvůli škole a trvalé mám jinde. Musím jet do místa bydliště nebo to mohu vyřídit v Praze? Musím mít sebou nějaký doklad, jaký případně? Máte někdo zkušenost s odcizením a případným zařizováním dokladů? Celkově jestli byste mi dal někdo info, jak postupovat. Moc děkuji.
nové doklady ti zařídí kdekoli, ale pokud nemáš další doklad jako pas, nebo rodný list, tak nevím
vyměň zámek/zámky u bytu, je to super jednoduché na jeden šroub, není třeba ještě dávat peníze za zámečníka
zablokuj platební karty
Hlavně všechny doklady a platební karty zablokovat u udělat nové i kdyby se to našlo, kdoví kdo to měl v ruce a třeba si to ofotil.