Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
U takhle malých dětí není poznat nic. Doktoři takhle malým dětem dávají diagnózy spíš jenom pro rodiče, aby dostali příspěvky od státu a případně se dostali ke správným odborníkům, kteří se bez papíru od doktora nehodlají s nikým bavit.
Pravda je taková, že diagnózy jako PAS, AS, vývojové dysfázie, opožděný vývoj a pod se hrozně moc překrývají. Jsou děti, které se dlouho tvářily jako nízkofunkční PAS a pak z toho byla vývojová dysfázie a nakonec se dostali i z ní. Pak jsou zase děti, které se tvářily, že mají jenom opožděný vývoj a bylo z toho PAS.
Můžou mít od všeho trošku, někde víc, někde míň. Někde jsou typičtí, jinde atypičtí…
Doktoři jsou normální lidi, kteří si poslechnou rodiče, pozorují dítě a pak střílí diagnózy dle svých znalostí a zkušeností. Je normální že jeden doktor řekne to a druhý zase ono. Pokud nemají nějaký fyzický nález, kde je skutečně zřejmé, že je něco špatně, jsou to prostě jenom dohady. Do hlavy dítěti nikdo nevidí. A pokud je malé a nedokáže komunikovat, tak tím tuplem nikdo neví co prožívá a jak. Řekla bych, že v tomhle je to spíše o rodičích, kteří by měli vědět nejlépe jaké jejich dítě je, co snáší, nesnáší, jak na něj a co dál. Doktoři by měli poskytovat jenom berličky v podobě vyšetření a nabídky terapií. Jak dítě poroste, tak se ukáže, co (a jestli) to vůbec něco je.
Těžko říci, když nevíme kolik mu je a jakè má projevy. Nekteré prvky autistického chování mohou být u některých lidí pouze povahové rysy.
Pokud školka/ škola nic nepozoruje, tak bych byla klidnější. Ono echt autistů, nebo aspergera nepřehlédneš.
@Anonymní píše:
Od narození je syn jiný. Když byl batole, bylo velké podezření, že má PAS. Podle doktorky jsem se měla připravit na nízkofunkcniho autistu. V dané době se tak opravdu projevoval. Objeli jsme celé kolečko, ale PAS nepotvrdili nikde, protože postupně udělal pokrok.
Začínali jsme to řešit kolem 3 let, tehdy nebyl ještě dotazník v roce a půl a všude jsem si vyslechla, ať čekám do tří let.
Nechci tu psát, jak se projevuje nebo neprojevuje. Nepotřebuju diagnózu přes net. Popis je vždy subjektivní, takže půlka ho uvidí a půlka ne.
Je vůbec možné, aby měl AS nebo PAS a nikdo to dodnes nepoznal?
Jsou jiné poruchy, které se projevují podobně?
Vždyť ani nepises, kolik mu je.
Ano, existují různé poruchy a některé jsou tak na hraně, že je to těžké i pro odborníka.
Určitě to možný je. Anebo je to prostě povaha. Velmi silnej introvert se může projevovat dost podobně jako nejakej „lepsi“ asperger… člověk s OCD a nějakou podobnou povahou třeba taky. Někdy to poznáš na první pohled, jindy ani odborníci neví. A ono je to vcelku jedno. Pokud dítě zvládá školu, není ten papír potřeba. Já mám AS, syn nejspíš taky, papír nemáme ani jeden, on totiž do života znamená víc omezení než výhod.. pokud to není nějaká závažnější forma, tak se s tím člověk postupně naučí žít. Vždy bude ten divnej, ale běžný život zvládne. Nizkofunkcniho autistu fakt poznáš, a to často i dřív než ve 3 letech. U těch vysokofunkcnich je to jiný. Ale u vsech je to těžce individuální. Teď se na každou odchylku v chování dává diagnóza, asistent, úlevy… dřív se prostě řeklo, že tenhle je hloupej, tenhle je divnej, tenhle je divokej… a všichni se učili stejný veci stejným způsobem, prostě to šlo.
@Midaku on ve 3 letech opravdu měl projevy jako nízkofunkcni autista. Včetně nulové komunikace, záchvatů vzteku, sebepoškozování, ubližoval nám, trval na přesných rituálech, nezvládal hluk.
Teď rozhodně není nízkofunkcni autista. Pokud by byl, tak vysokofunkcni nebo AS.
Spíš mi jde o to, jestli je ještě možné, že na začátku puberty dostane diagnózu, nebo už můžu být v klidu.
@Anonymní píše:
@Midaku on ve 3 letech opravdu měl projevy jako nízkofunkcni autista. Včetně nulové komunikace, záchvatů vzteku, sebepoškozování, ubližoval nám, trval na přesných rituálech, nezvládal hluk.
Teď rozhodně není nízkofunkcni autista. Pokud by byl, tak vysokofunkcni nebo AS.
Spíš mi jde o to, jestli je ještě možné, že na začátku puberty dostane diagnózu, nebo už můžu být v klidu.
Já jsem se ke svoji diagnóze dopracovala až v dospělosti, takže možný to určitě je. Jeden syn se do víc jak 2 let projevoval taky jako jasnej autista a nakonec PAS nemá, má spoustu jiných diagnoz, ale PAS ne. U druhého jsme si dlouho mysleli, že je to jen povaha, protože jinak vcelku fungoval, ale věkem se to zhoršuje. Pořád to může být jen povaha, ale nemusí. Každopádně pro papír si nepůjdeme. Pokud to není akutní, je to spíš na škodu do života. Úlevy nějaké už letos má, kvůli dys a pozornosti a jsou do toho zahrnuté i nějaké ty jeho auti projevy. Jestli jsou fakt autisticke anebo jen povahové, to nikdo neví. Pátrat po tom oficiálně nebudeme.
@Anonymní píše:
Máme snad vesteckou koulí? ![]()
@Anonymní píše:
Je spousta lidí, kteří dostanou diagnózu v dospělosti. Nejsem si teď 100% jistá, ale myslím, že zrovna diagnóza autismu je docela problém. Lékaři ji kdysi vybudovali na vzorku populace malých bilých chlapců = ostatní co do ní nespadali, měli prostě smůlu. Je obrovské množství holek s autismem, které se ale díky své přirozené schopnosti maskovat naučily s tou diagnózou žít. Jenže pak ve svých 30 letech ve stresu z práce, z dětí a pod, začaly mít šílené psychické problémy a až tehdy zjistily, že mají nějakou takovou diagnózu.
Takže v klidu být můžete, protože i kdyby dostal v pubertě diagnózu, život už mu to nejspíš stejně nijak neovlivní. Prostě bude mít papír a z toho vyplývající ulevy/omezení.
@Anonymní píše:
No nejaky je, at ma papir, nebo ne. Pokud nema problemy se „zvladanim zivota,“ tak je to v zasade fuk. Ale ono se to nekdy naplno projevi treba fakt az v te dospelosti, zrovna zname manzelovi pred par lety diagnostikovali AS a u dalsiho mame velice silne podezreni, ja mam treba nejspis ADHD atd… i kdyz na druhe strane,ono kdysi ta diagnostika moc nebyla,dnes je to urcite propracovanejsi.
@Midaku píše:
Určitě to možný je. Anebo je to prostě povaha. Velmi silnej introvert se může projevovat dost podobně jako nejakej „lepsi“ asperger… člověk s OCD a nějakou podobnou povahou třeba taky. Někdy to poznáš na první pohled, jindy ani odborníci neví. A ono je to vcelku jedno. Pokud dítě zvládá školu, není ten papír potřeba. Já mám AS, syn nejspíš taky, papír nemáme ani jeden, on totiž do života znamená víc omezení než výhod.. pokud to není nějaká závažnější forma, tak se s tím člověk postupně naučí žít. Vždy bude ten divnej, ale běžný život zvládne. Nizkofunkcniho autistu fakt poznáš, a to často i dřív než ve 3 letech. U těch vysokofunkcnich je to jiný. Ale u vsech je to těžce individuální. Teď se na každou odchylku v chování dává diagnóza, asistent, úlevy… dřív se prostě řeklo, že tenhle je hloupej, tenhle je divnej, tenhle je divokej… a všichni se učili stejný veci stejným způsobem, prostě to šlo.
Neslo…resp. spousta lidi se zbytecne trapila. Mam kamaradku, ktera ma ofiko v dospelosti ADHD a prvky PAS a nejspis nekolik dys a malem skoncila ve specialni skole…dnes ma VS vzdelani v oboru finance ale natrapila se solidne a nechybelo moc a mohla byt nekde pomocna sila u pasu. S tim, co vi dnes a co se dela pro tyto deti, by byla urcite mela jednodussi zivot.
@Takco píše:
Máme snad vesteckou koulí?
Jde mi o zkušenosti, jestli někdo dostal diagnózu až ve věku 10 a víc let.
Vím, že u dospělých to je často tak, že diagnóza byla až v dospělosti, protože za našeho dětství to nikdo neřešil.
@beruska9
Kdyby neměl problémy, tak není důvod to řešit. Problémy jsou ve škole, na kroužcích, doma…
@Anonymní píše:
Od narození je syn jiný. Když byl batole, bylo velké podezření, že má PAS. Podle doktorky jsem se měla připravit na nízkofunkcniho autistu. V dané době se tak opravdu projevoval. Objeli jsme celé kolečko, ale PAS nepotvrdili nikde, protože postupně udělal pokrok.
Začínali jsme to řešit až kolem 3 let, tehdy nebyl ještě dotazník v roce a půl a všude jsem si vyslechla, ať čekám do tří let.
Nechci tu psát, jak se projevuje nebo neprojevuje. Nepotřebuju diagnózu přes net. Popis je vždy subjektivní, takže půlka ho uvidí a půlka ne.
Je vůbec možné, aby měl AS nebo PAS a nikdo to dodnes nepoznal? Už to řešíme sedm let a vidělo ho víc odborníků.
EDIT: Přidány časové údaje.Příspěvek upraven 09.09.23 v 11:15
Ano, treba ADHD, receptivni dysfazie-tezko rici, kdyz nevime nic konkretniho. Zalezi jestli diagnozu k necemu potrebujete. Jestli to ve skole celkem jde, tak bych do toho dal nestourala, protoze vse ma sve pro a proti. Taky zalezi, kde jste u odborniku byli. Ja bych rekla, ze tech, co tomu rozumi neni moc a tech, co i pomuzou jeste min.
Urcite to mozne je, ze diagnoza prijde treba az v puberte. Zalezi, jak moc funguje/nefunguje v te skole, zda mas pocit, ze by treba potreboval asistenta, co se vlastne presne deje? O nejstarsi dceri rikam, ze je liznuta PAS. Vztekem, sebeublizovanim v batolecim veku si prosla taky, panikou s hluku, kdyz jsem se bavili s nekym cizim, kousala do me, nesnesla treba kapicku vody na tele, meli jsme faze odmitani jidla, koupani, oblekani… ve skolce byla sileny mimon, nepoznala jeste v predskolacich ani spoluzaky, hodne se srovnala ve skole. Intelektove je nad normou, premiantka, v soucasnosti na 8G.
„Problemy“ (nijak zasadni, ale v podstate nejake obscese, ritualky, neurozky, nespavost, „zaseknuta paska na kazetaku“, paniky z nekterych veci) si nechava spis na doma. Ze skoly byl zaznamenan v prvnich letech urcity vnitrni neklid - ale spis na muj dotaz, asi nic, co by prekracovalo toleranci, jinak nic.
Po diagnoze nepatrame, asistenta nepotrebuje, zvladame dobre, jen je to narocnejsi pro nas rodice. Je to extremne narocne na duslednost, hodne musime hlidat co ji a pred ni rikame. Pokud jsme obezretni, je celkem klid.
@Anonymní píše:
Jde mi o zkušenosti, jestli někdo dostal diagnózu až ve věku 10 a víc let.
Vím, že u dospělých to je často tak, že diagnóza byla až v dospělosti, protože za našeho dětství to nikdo neřešil.@beruska9
Kdyby neměl problémy, tak není důvod to řešit. Problémy jsou ve škole, na kroužcích, doma…
Tak napis konkretni problemy a muzem hledat reseni. Je tady spousta zkusenych matek nestandartdnich deti. Samo, ze nekdo dostane diagnozu az pozdeji. Dostanou se k odbornikum pozdeji nebo to neni porad jasne a nebo vyvoj zacne jit jinym smerem nebo nastane regres nebo zasahne nejaka nemoc a ze zdraveho ditete je dite z diagnozou.
Jen tak na okraj. Dětstvím se různé poruchy, i nediagnostikovane, ještě prokousou. Ale mít pak v práci nefunkční kolegy, kteri se svými dispozicemi nic nedelaji, to je lahůdka! ![]()
Začínali jsme to řešit až kolem 3 let, tehdy nebyl ještě dotazník v roce a půl a všude jsem si vyslechla, ať čekám do tří let.
Je vůbec možné, aby měl AS nebo PAS a nikdo to dodnes nepoznal? Už to řešíme sedm let a vidělo ho víc odborníků.
EDIT: Přidány časové údaje.
Příspěvek upraven 09.09.23 v 11:15