PAS, AS nebo něco jiného?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8878
9.9.23 13:26

@beruska9 jo, taky jsem si ve škole užila svoje. Ale zas jsem se díky tomu naučila fungovat a pracovat s tím, co je. Kdyby mi neustále někdo umetal cestičku, měla bych x úlev na všechno, půlku věci nemusela a půlku nekdo dělal za mě.. kdo ví, kde bych teď byla. Určitě ne tam, kde ted. Třeba doma nic maskovat nemusím, všichni ví a tolerují, pomáhají. A po delším čase, co takhle fungujeme, musím říct, že to skoro spíš škodí než pomáhá. Jako jo, je mi v tom skvěle, ale nic mě nenutí normálně fungovat a já to postupne „zapominam“. Jsem moc rada, ze mam nějaký místo, kde se nemusím přetvařovat, ale zároveň mi to postupne snižuje tu schopnost se pretvarovat kdekoliv jinde. A když se dítě nenaučí fungovat v tom dětství, bude o dost náročnější naučit se to v dospělosti. Motivace nebude, všechno doteď šlo, tak proč by nešlo odteď… pokud je to prostě člověk někde na spektru, ne žádný nizkofunkci, tak bych se co nejvíc snažila ho naučit „běžnému“ životu. Jednou to to dítě určitě ocení. Teda aspoň já to tak zpětně vnímám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.23 13:46
@Takco píše:
Jen tak na okraj. Dětstvím se různé poruchy, i nediagnostikovane, ještě prokousou. Ale mít pak v práci nefunkční kolegy, kteri se svými dispozicemi nic nedelaji, to je lahůdka! :)

A tohle myslis jak :think:? A jsi si opravdu jista, ze nedelaji ti lide maximum mozne? A v dnesni dobe mi prijde, ze neni snadne drzet si misto „ze soucitu vedeni s mimonem“ :think:. A mam trochu vybocujici dceru a sama jsem asi taky vybocovala (i proto se mi s ni snad dari celkem pracovat) a niku jsem si nasla. :think: Vidim to jako @Midaku, ze bych mozna nebyla tam kde jsem, mit treba od detsvi nejakou diagnozu.

• Citovat
  • Upravit
5391
9.9.23 14:12

Myslím to právě tak, že někdy se lidí za tu diagnózu schovávají. A zvykli si se díky tomu tak trochu flakat. S tim udržením pracovního místa mě to v praxi taky překvapuje, a nejen tam, jak někteří dokazou životem proplouvat. Čímž nenarazim na postižené lidi. Jen na to, že možná přístup" snaž se" je lepší než pasivní očekávání toho, že za mě někdo něco udělá a já nemusím nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1794
9.9.23 14:28

Já bych se také přidala k tomu, že rozdíl mezi lidmi tenkrát a těmi dnes je ve fungování společnosti.

Tenkrát to bylo o tom, že byl člověk blbej a mazej makat. Tečka.

Dneska by ten samý člověk dostal kromě úlev i invalidní důchod.

A je pravdou, že někteří lidé nepracují, ne že by nemohli, ale protože je to snazší. Protože je tak doma vychovali. Mluvím samozřejmě o těch lehkých případech.

Na druhou stranu, já sama patřím mezi lidi, co se trápili a skončila jsem jako ta zmiňovaná pomocná síla někde u pasu.

Takže mít tenkrát nějaký ten papír, možná by se na mě nedívali tak skrze prsty. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22683
9.9.23 14:39

Tak je otazka, jestli v tom dite nechat vykoupat a nepomoci mu. Ona to nemusi byt uplne sranda a samotne se z toho vyhrabou spis ty, co jsou nadprumerne inteligentni a dokazi svuj problem kompenzovat vlastnimi silami. U syna ve tride je kluk s ADHD, kde to rodice neresi a tak nema diagnozu, nic. Ceho tim dosahli? V prvni tride ma x poznamek a reditelskou dutku. Uz ze skolky sel s tim, ze s nim nikdo z jeho spoluzaku nechce byt ve tride i ve skole. Ted mel problem i na primestkem tabore. Spis bych rekla, ze mu to nereseni ublizi a poskodi ho v dalsim vyvoji. Na druhou stranu takovy ti inteligentni klidni aspergeri, tak to se nekdy fakt nemusi resit a je to tak lepsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22683
9.9.23 14:45
@Alexandria Nixia píše:
Já bych se také přidala k tomu, že rozdíl mezi lidmi tenkrát a těmi dnes je ve fungování společnosti.

Tenkrát to bylo o tom, že byl člověk blbej a mazej makat. Tečka.

Dneska by ten samý člověk dostal kromě úlev i invalidní důchod.

A je pravdou, že někteří lidé nepracují, ne že by nemohli, ale protože je to snazší. Protože je tak doma vychovali. Mluvím samozřejmě o těch lehkých případech.

Na druhou stranu, já sama patřím mezi lidi, co se trápili a skončila jsem jako ta zmiňovaná pomocná síla někde u pasu.

Takže mít tenkrát nějaký ten papír, možná by se na mě nedívali tak skrze prsty. :nevim:

Treba by mel clovek vetsi sebevedomi a dokazal by se lip prosadit. Zase bych ale nezavrhovala praci pomocne sily u pasu. Hned vidis vysledek a mas cistou hlavu a to take neni spatne. Ve vysledku se nakonec muzes i vypracovat, kdyz na to mas, jen to nebylo v detskem veku podporovano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
9.9.23 15:39
@Midaku píše:
@beruska9 jo, taky jsem si ve škole užila svoje. Ale zas jsem se díky tomu naučila fungovat a pracovat s tím, co je. Kdyby mi neustále někdo umetal cestičku, měla bych x úlev na všechno, půlku věci nemusela a půlku nekdo dělal za mě.. kdo ví, kde bych teď byla. Určitě ne tam, kde ted. Třeba doma nic maskovat nemusím, všichni ví a tolerují, pomáhají. A po delším čase, co takhle fungujeme, musím říct, že to skoro spíš škodí než pomáhá. Jako jo, je mi v tom skvěle, ale nic mě nenutí normálně fungovat a já to postupne „zapominam“. Jsem moc rada, ze mam nějaký místo, kde se nemusím přetvařovat, ale zároveň mi to postupne snižuje tu schopnost se pretvarovat kdekoliv jinde. A když se dítě nenaučí fungovat v tom dětství, bude o dost náročnější naučit se to v dospělosti. Motivace nebude, všechno doteď šlo, tak proč by nešlo odteď… pokud je to prostě člověk někde na spektru, ne žádný nizkofunkci, tak bych se co nejvíc snažila ho naučit „běžnému“ životu. Jednou to to dítě určitě ocení. Teda aspoň já to tak zpětně vnímám.

Tak jsou ulevy a ulevy. „Ulevy“ typu „Pepicek tohle delat nebude, protoze diagnoza“ jsou blbost, s tim souhlasim. Nicmene jsou cesty, jak ty deti podporit, aby se mohly ucit tak, jak jim to lepe vyhovuje, jsou specialni programy atd. A to za me smysl dava. Jinak proste podle toho rceni hodnotis rybu za to, ze neumi splhat na strom :nevim: Bude se to lisit v zavislosti od diagnozy a ditete, jak pises, tem blizko k normalu to asi uplne nepomuze, ale ten dal to muze dat hodne. Stejne tak se to da ridit v case - moje dite treba potrebovalo hodne pomoct v zacatcich skoly, postupne ale ubirame…presne proto, ze na to zacal spolehat az moc. Je dobre to drzet na hrane mirneho nepohodli no…

Příspěvek upraven 09.09.23 v 15:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
9.9.23 15:42
@Oriseka píše:
Treba by mel clovek vetsi sebevedomi a dokazal by se lip prosadit. Zase bych ale nezavrhovala praci pomocne sily u pasu. Hned vidis vysledek a mas cistou hlavu a to take neni spatne. Ve vysledku se nakonec muzes i vypracovat, kdyz na to mas, jen to nebylo v detskem veku podporovano.

Ja to rozhodne nezavrhuji, ale prislo by mi skoda, kdyby delal nekdo s nadprumernym intelektem a treba dyslexii jen proto, ze se nenaucil cist stejne rychle jako neurotypicke deti. Pokud by to samozrejme nebylo z vlastni volby. Ja jsem dite ze zacatku 80. let, tehdy jsi bud drzela tabulky, nebo byla „blba,“ nic moc mezitim neexistovalo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.23 16:39

Ono to s tou kompenzací z vlastních zdrojů je někdy složité.
U syna se to zhoršuje. Na začátku školy to bylo super, ale postupně jsou problémy s hlukem. Třeba při hudebce letos utekl ze třídy, protože to nezvládl.

• Citovat
  • Upravit
19388
9.9.23 16:45
@Anonymní píše:
@Midaku on ve 3 letech opravdu měl projevy jako nízkofunkcni autista. Včetně nulové komunikace, záchvatů vzteku, sebepoškozování, ubližoval nám, trval na přesných rituálech, nezvládal hluk.
Teď rozhodně není nízkofunkcni autista. Pokud by byl, tak vysokofunkcni nebo AS.
Spíš mi jde o to, jestli je ještě možné, že na začátku puberty dostane diagnózu, nebo už můžu být v klidu.

A jací odborníci ho viděli?
Cize teoreticky, jestli je intelektove ok, může to být i blbá diagnostika.
Proto mě zajímalo, kde jste byli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.23 16:52

@g.sandova neuroložka, logopedka, foniatricka, psycholožka.

• Citovat
  • Upravit
1794
9.9.23 16:57
@Oriseka píše:

No, co můžu říct z vlastní zkušenosti, tak jsem jako ta pomocná síla u pasu zažívala neustále šikanu. Místo většího sebevědomí jsem získala spíše menší, jak se mnou tam zacházeli jako s hnojem.

Sama za sebe to zrovna moc pozitivně hodnotit nemůžu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22683
9.9.23 17:00
@beruska9 píše:
Ja to rozhodne nezavrhuji, ale prislo by mi skoda, kdyby delal nekdo s nadprumernym intelektem a treba dyslexii jen proto, ze se nenaucil cist stejne rychle jako neurotypicke deti. Pokud by to samozrejme nebylo z vlastni volby. Ja jsem dite ze zacatku 80. let, tehdy jsi bud drzela tabulky, nebo byla „blba,“ nic moc mezitim neexistovalo :nevim:

Jo, to je pravda. To byl urcite spatny pristup. Ja myslim, ze je ta podpora vetsinou potreba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
9.9.23 17:01
@Anonymní píše:
@g.sandova neuroložka, logopedka, foniatricka, psycholožka.

Aha, obrátila bych se přímo na odborníky, kteří se na PAS specializují. Často to nedokážou diagnostikovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22683
9.9.23 17:07
@Alexandria Nixia píše:
No, co můžu říct z vlastní zkušenosti, tak jsem jako ta pomocná síla u pasu zažívala neustále šikanu. Místo většího sebevědomí jsem získala spíše menší, jak se mnou tam zacházeli jako s hnojem.Sama za sebe to zrovna moc pozitivně hodnotit nemůžu. :nevim:

Znas to. Podle sebe soudim tebe. Ja ted delam takovou podradnejsi praci s cistou hlavou a s okamzitym vysledkem. Pricemz bych mohla delat neco mnohem kvalifikovanejsiho. Ale v praci si me vazi a prakticky jsem povysila moje zarazeni na vyssi uroven :D. Delam neco fakt zasluzneho a bavi me to vic nez nekde v kanclu delat papiry do supliku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová