Odebrání didlíku - odpolední spánek

1234
5.1.07 12:34

Odebrání didlíku - odpolední spánek

Ahoj zkušené mamči,
chystám se Matýskovi konečně vzít dudlík (má ho jen na usínání), ale poslední dobou jsem slyšela od některých kamarádek, že jim kvůli tomu přestaly děti po obědě spát. Jak se nemají čím uklidnit, nejde jim to a nechtějí spát. Mám tři kamarádky s podobně starými dětmi a ty už přes den vůbec nespí. Matýsek spinká tak 1,5-2h, vždycky a bez protestů.
V červnu čekáme přírůstek a já bych byla moc ráda, kdyby v tu dobu ještě Matýsek po obědě spinkal.
Dudlík mu ale chci vzít už teď, jelikož za dva měsíce se stěhujeme a nerada bych mu ho brala ještě k těm všem změnám. A po narození druhého mimi už bych chtěla, aby byl od dudlíku dostatečně odvyklý a nechtěl ho po miminku.
Stalo se Vám některé, že Vám děti po odebrání dudlíku cca ve dvou letech přestaly přes den spinkat?
Moc děkuji za postřehy.
 M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1864
5.1.07 12:41

Meduzo,
my malému brali dudlík asi někdy v listopadu, byl starší, než tvůj prcek. Řekli jsme mu, že mu ho odnesl čert a bylo vymalováno. Mimi budeme mít v lednu. A je fakt, že teda po obědě už nespí a asi to k tomu přispělo. Ale už je v pohodě a nevyžaduje ho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
468
5.1.07 12:48

my jsme dceri vzali dudlik v roce a pul. Na odpoledni spani to nemelo zadny vliv. SPis se nam prvni tyden budila v noci. Odp spi do ted.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
5.1.07 12:51

Ahoj,
a co to jednoduše vyzkoušet, třeba i opakovaně? („Jednou přijde chvíle, kdy už nebudeš dudlík potřebovat, budeš spinkat bez něj, co kdybychom to dnes po obědě zkusili, jestli už to jde?“) Pokud by měl bez dudlíku přestat spát, pak myslím, že ještě není ne jeho odložení zralý. Proč by nemohl dudat? Čerta bych se trochu bála, mohl by si myslet, že se mu to přihodilo za trest. Vůbec bych řekla, že jakékoli násilí v této oblasti (včetně zdánlivě nevinných podvodů) se rodičům vrátí jako bumerang (viz. nespavci). Jednala bych za každých okolností na rovinu.
Zdravím, Lora

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
5.1.07 12:59

No já chci jako metodu vyzkoušet to postupné odstříhávání, už to tu hodně maminek zmiňovalo a vesměs to prý mělo dobrý efekt.
Matýskovi už sice byly dva roky, ale ještě téměř nemluví a mám pocit, že by nějakému vysvětlování moc nerozuměl. Já mu je chci stříhat a vysvětlit mu to maximálně tak, že už mu jsou dudýsci malé, že on už je velký kluk.
Jak nad tím přemýšlím, tak možná bylo lepší mu ho vzít dřív, když měl větší potřebu po obědě spát, ale dřív byl na něm mnohem víc závislý, měl ho celou noc, hledal ho i přes den, měl ho v autě, ale teď už je to lepší, jakmile usne, tak ho vyplivne.
 M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
5.1.07 13:11

Meduzo,
my jsme vzali petance dudlík v necelých dvou letech a je fakt, že na odpolední spánek to mělo výrazný vliv - zkrátila si ho ze 3 hodin někdy jen na 3/4 hodiny :roll: .
Teď už se sice srovnala na cca 1,5 hodiny, ale 3 hodiny už to teda nejsou. Někdy toho až lituju :D , ale měla problémy se skříženým skusem, tak doufám, že se jí bez dudlíku spraví.
pa M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
5.1.07 13:32

Ahoj Meduzo, s tím dudlíkem ještě počkej když se stěhujete tak by to asi na Matýska bylo moc změn najednou.
Dáda mi spával po obědě do tří let a bez dudlíku. Dudlík jsme mu odbourali něco před druhým rokem, ale už si to bohužel nepamatuju, je fakt, že moc nedudlal, přes den vůbec ne jenom krátce před spaním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
5.1.07 13:48

Asi úplně nechápu… Pokud dudlík stále hledá, nechce bez něj odejít, spát… tak proč mu ho brát?
 Lora

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
5.1.07 14:02

Loro, psala jsem, že už na něm tak závislý není, to bylo dřív. Ale pořád ho samozřejmě na usínání chce, když je zvyklý.
Já ale nechci, aby ho měl do tří let a bojím se, že až se narodí druhé mimi, tak mu ho už vezmu hůř, jelikož ho uvidí denně u miminka.
Stěhujeme se až za dva měsíce, takže to už by měl být v pohodě. Já doufám, že se to do týdne vyřeší a že si zvykne.
Jedna z mých kamarádek byla s dcerkou ve dvou letech u zubařky a ta jí řekla, že má dudlíka okamžitě zahodit, že má malá předkus. Tak se to rozhodla řešit radikálně, prostě šly do obchodu, vyměnily ho za nějakou hračku a malá hned první večer usnula bez problémů a ani v noci se nijak zvlášť nebudila. Pravda, přes den už nespala vůbec. Na dudlíka se ještě tak týden dva ptala, jestli ho zase koupí a nakonec se po něm úplně přestala ptát.
 M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
932
5.1.07 14:26

Ahoj Medúzo,

s dudlíkem neporadím (Anička ho má na usínání pořád a nehodlám na tom nic měnit), jen bych - na základě toho, co vím z literatury a co řekla kdysi zubařka mně - trochu polemizovala s tím, co řekla zubařka tvé kamarádce (i když u nich to dopadlo dobře a malé odebrání dudlíku nevadilo). Moderní, zvlášť ty zkosené dudlíky, pokud je používána správná velikost, nijak k vadnému růstu zubů nepřispívají - ten je dost často dán geneticky. Podle mé zubařky (byla to docentka na VŠ) je navíc předkus u Středoevropanů normální. Já třeba předkus mám, a přitom jsem moc dlouho nedudlala.

Světlana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
5.1.07 14:50

Světlano, co se týče té zubařky, mám stejný názor. Náš zubař každopádně taky, prý předkus moderní dudlíky nezpůsobují, takže je to věc vývoje. Když jsme k němu šli, hrozně jsem se bála, že nám dudlík taky zakáže, ale naštěstí ne, i když prý Matýsek mírný předkus má.

Já pořád přemýšlím, jestli už je ten správný čas, taky bych mohla ještě počkat, ale jak jsem psala, později by to asi bylo ještě horší a pak už by mi nespal vůbec. Pochybuji totiž, že kdybych mu ho vzala třeba za rok, bude mu to vadit míň.
 M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
5.1.07 15:34

Milá Medúzo,
pokud na dudlíku již závislý není a má ho jen ze zvyku, pak bych se nebála, že mu jeho absence naruší spánek (není důvod). Pokud ho stále potřebuje, tak bych mu ho nechala, ale to už jsem psala.
Jinak, abych nepsala jen teoreticky, můj starší syn odložil dudlíka (po našich opakovaných návrzích :) ), když bylo mladší holčičce dva měsíce a protože se tak stalo ve chvíli, kdy už ho nepotřeboval, nijak ho nevzrušovalo, že miminko dudlík má (tomu jsme ho tedy v té době spíše nutili :) ). Takže bych se nebála ani toho. Jo, a synovi byly v té době dva roky a tři měsíce, takže to máme docela podobné :)
Ale také se klidně může stát, že tvůj syn (nebo kdokoli jiný) dudlík odloží a pak přijde nějaká zátěžová situace (stěhování, narození sourozence) a bude mít potřebu se k dudlíku vrátit. Já bych mu ho pak s klidem dala zpátky. Závislost je vždy o nedostatku, nikdy o nadbytku.
Zdravím všechny, Lora

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5044
5.1.07 15:47

Ahoj,
já začínám řešit podobný problém. (teda nečekám přírůstek, ale dudlík chci pomalu zrušit :) ) Dneska jsem Matyášovi navrhla, že bychom odnesli dudlíček miminkám, co bydlí naproti v kojeňáku a dostalo se mi ostré odpovědi - NE!!! Takže asi ještě počkám. Máme ho taky jenom na spaní, po probuzení mi ho Máťa odevzdá a není problém.
Mám kamarádku, která má 2 kluky - 1/2 roku a 3 roky. A ten starší byl s mimčem v pohodě, dudlík mu nebral, měl svůj na spaní a těsně před 3. rokem dal mámě dudlík s tím, že je „hnusnej“ a že už ho nechce. Takže se to vyřešilo jednoduše.
No, uvidím, jak to dopadne u nás, ale ještě tak 2 měsíce počkám, než s tím začnu něco dělat.

Tereza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1966
5.1.07 17:40

Ahoj holky,
Tomík byl na dudlíku závislák, teda jen na spaní a když byl unavený, ale bez dudlíku a dvou plyšových kraviček ani ránu. Když jsem dudel jednou zapomněla sbalit k babičce, tak jsme tam holt museli jet ještě jednou :roll: Protože měl ale hroznou rýmu, nemohl pořádně dýchat nosem a při usínání se dusil, tak jsem se rozhodla mu ho odebrat…ve 2letech a 5měsících :oops: Stříhala jsem a výsledek 100%. Jakmile se tam udělala dírka, už se k němu nepřicucnul, řekl, že tam je vítr :lol: , že mu nechutná, strčil ho do kapsáře a od té doby ho nechtěl. Pak ho s Mikulášem vyměnil za popelářské auto, takže byl velmi spokojen i on. A teď si po něm ani nevzdychne. Krávy má na usínání furt, ale to mi neva :wink:

Jo a na odpolední spánek to nemělo vůbec vliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
5.1.07 21:53

Dudlík

Ahoj Medúzo :D
Mám 21-ti měsíčního klučinu a má také na spaní dudlíka. Usíná s ním a s plyšovou opičkou po obědě a večer. Taky jsem přemýšlela, kdy mu ho vezmu, ale zatím se na to nechystám. Když mu to dělá dobře, tak proč mu ho brát? Navíc ty si odpočineš :wink: . Asi bych mu ho taky nebrala před tím stěhováním, to je jedna změna. A pak se narodí mimčo, a to je druhá změna. My už jsme se setkali s miminky, co dudlíka měli, a když jsem malýmu řekla, že nesmí, že je dudu miminka, tak nic nenamítal.
Nech to na něm, on ho třeba odloží sám. Možná je dobrý nápad s tím čertem a Mikulášem, ale určitě podle nátury malýho. Jestli je to raubíř, jako ten náš, nebo jestli je citlivější :)
Měj se, pa pa :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect