Odhadce nemovitosti kvůli dědictví - cena, postup

28.12.16 09:05

Odhadce nemovitosti kvuli dědictví-cena, postup

Dotaz. Jdu na konci měsíce k notáři ohledně dědictví. Pokud se nenajdou dluhy atd tak by předmětem dědictví měl být i pozemek/nemovitost. Vím, že je potřeba si zajistit odhadce. zajímalo by mě jak moc předem to lze udělat. Chci to mít právě co nejdříve udělané, protože pokud dědictví přijmu tak jde o rekreační objekt a ten se prodává nejlépe přžed sezounou na jaře a vím, že u notáře to nějakou dobu trvat vše bude. Proto jsem myslela, že bych si toho odhadce sehnala tedka (k notáří jdu až ke konci ledna) aby měl třeba cca ty 3 týdny na to udělat ten odhad a pak bych ho rovnou mohla předložit, že bych to urychlila atd…

Nechci tady nikoho obtěžovat, vše jsem si samozřejmě snažila vygooglit, ale z toho co jsem našla moc tedy moudrá nejsem, abych řekla pravdu a tak bych ocenila, kdy si někdo našel dvě minutky a vysvětlil…

1. dotyčný měl kdysi dluhy, ale již vše by snad mělo být doplaceno. Ráda bych se ale pojistila a nechala si sepsat ten souhrn majetku či co to je.

Ale nevím kolik to stojí, kde se to sepsiuje atd a jak to přesmně funguje atd atd…

2)schůzku u notáře mám poslední týden v lednu myslím. Musím si an to udělat v práci volno atd. Přišel dopis se zeleným pruhem, že se mám dostavit s dokladem totožnostia s tím papírem co mi přišel.

Zajímalo by mě co se přesně bude dít a jaký bude další průběh. Zda se vše vyřeší během jedné schuzky nebo jak to probíhá dál. Jde mi hlavně o to z hlediska času. Pokud dědictví přijmu je tam i letní rekreační objekt, který se samozřejmě nejlépe prodává před sezonou, takže bych ráda měla vše třeba do konce unora vyřešené…

1. na co si dát u notáře pozor. Co říkat či neříkat atd? Na co se zeptata atd…

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5283
28.12.16 09:16

Zdědila jsem byt a odhadce tam posílala sama notarka. A trvalo víc jak půl roku než se dedictvy uzavřelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
28.12.16 09:20

Tak v každém kraji by měl být seznam odhadců nemovitostí, to si zadej normálně do googlu a vyjede ti podle místa kde to potřebuješ odhadnout. My teď refinancovali hypo a u nás jsou 3 odhadci a 2 měli plno až do Nového Roku a ten jeden přijel do týdne. Jinak my platili 3800,– což se plus míns ta cena takhle pohybuje. Co se týče toho notáře, to už neporadím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12946
28.12.16 09:24

My to řešili až po té, co jsme byli u notáře.
Odhadci je potřeba říct, že to má člověk pro potřeby dědictví.
Potom už to trvalo krátce, odhadce jsme si sehnali sami, nejdéle trvalo to, než jsme se vůbec poprvé dostali k notáři. To bylo za několik měsíců. Pak už to jelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3198
28.12.16 09:25

Jinak odhadce to může udělat rychle, ale než se vyřídí dědictví, tak to může trvat taky pěkně dlouho. Babička zemřela v dubnu a ještě to není vyřízené a uzavřené… A to nejde v našem případě o nic složitého ani velký majetek :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.12.16 09:32

U mě jde jen o soobní věci, možná staré auto- asi nepojízdné, možná peníze co byli na účtu a právě pozemek, kde byla chata…celkové dědictví je spíše v řádech desítek tisíc než statisíc nic velkýho, ale ráda bych to přijala i kvuli osobním věcěm, ale pokud by tam byl i ten pozemek tak jenom super, že si člověk polepší…cena toho nebude nijak veliká, ale i tak že…

notářka mě kontaktovala asi po 3 měsících po smrti. schuzka je myslím ten poslední týden v lednu, ale nevím jak dlouho se to pak zase bude táhnout…protože letní rekreační objekt se nejlépe prodává třeba na začátku dubna a né až někdy v srpnu že jo…

a toho odhadce si mohu zajistit sama ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
28.12.16 09:33

Záleží na notáři, některému stačí písemné prohlášení vlastníka o ceně, některému potvrzení místní realitky. Klasický odhad pro dědictví jsem nedělala ani nepamatuju…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.12.16 09:34
@mooch píše:
Záleží na notáři, některému stačí písemné prohlášení vlastníka o ceně, některému potvrzení místní realitky. Klasický odhad pro dědictví jsem nedělala ani nepamatuju…

a ty jsi z oboru?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14636
28.12.16 09:36

Pro účely běžného dědického řízení by měl stačit i odhad tržní ceny od jakékoliv realitky, ten může být do týdne hotový, dělali jsme jich v kanceláři spoustu… Ale záleží na konkrétním notáři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
28.12.16 09:40

Jj, nam taky stacila pouze nabidka od realitky. Jinak pocitej s tim, ze dedictvi otevrene na konci ledna do jara rozhodne uzavrene nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
482
28.12.16 10:11

@Zahradnice Roku občanka je kvůli ověření totožnosti. Zaslaný papír je informativní, na něm to zase tak nestojí. Nejprve se informuj, zda majetek není předlužen. Jakmile ho jednou přijmeš, nic s tím už neuděláš. Majetek bankovní, zapsaný na katastru si notář zjistí sám. Tebe se bude ptát na osobní majetek - nábytek, šatstvo,… - řekni, že to bylo zanedbatelné hodnoty, abys z toho zbytečně neplatila. Časové rozlišení ti nikdo neřekne, protože to záleží, zda tam jsou věřitelé atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11485
28.12.16 10:22

Do konce února to vyřešené nebude, kor jestli buddeš muset dělat odhad u nemovitosti. Počítala bych předběžně tak půl roku až rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.12.16 11:04
@histep píše:
Jj, nam taky stacila pouze nabidka od realitky. Jinak pocitej s tim, ze dedictvi otevrene na konci ledna do jara rozhodne uzavrene nebude.

já už mám schuzku s notářem na konci ledna…umrtí bylo v řijnu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.12.16 11:04
@JanaKr píše:
@Zahradnice Roku občanka je kvůli ověření totožnosti. Zaslaný papír je informativní, na něm to zase tak nestojí. Nejprve se informuj, zda majetek není předlužen. Jakmile ho jednou přijmeš, nic s tím už neuděláš. Majetek bankovní, zapsaný na katastru si notář zjistí sám. Tebe se bude ptát na osobní majetek - nábytek, šatstvo,… - řekni, že to bylo zanedbatelné hodnoty, abys z toho zbytečně neplatila. Časové rozlišení ti nikdo neřekne, protože to záleží, zda tam jsou věřitelé atd.

věřitelé?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.12.16 11:05
@Almondea píše:
Do konce února to vyřešené nebude, kor jestli buddeš muset dělat odhad u nemovitosti. Počítala bych předběžně tak půl roku až rok.

cože? to snad ne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel