Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
zajímaly by mě vaše názory na to, kdy (pokud teda vůbec, ale o tom snad v dnešní době není pochyb) by dítě mělo/mohlo dostat mobil. Mám téměř osmiletou dceru, která neustále žadoní (a slibuje hory doly
), že nutně potřebuje mobil a hlavně, že ho skoro všichni ve třídě už mají (což je bohužel pravda). Původně jsem zamýšlela dát jí ho k 10. narozeninám, pak jsem trochu slevila, že ho dostane, až se bude pohybovat sama (zatím ji stále vodím do/ze školy, hudebky, baletu, ke kamarádce atd.), což zatím vidím tak na příští školní rok, možná (ona je schopná, když uvidí kamaráda, se rozběhnout do silnice, a do školy to má přes tři přechody). Takže pokud by ho dostala teď, měla by ho vlastně jen na SMS s kamarády a tak, ovšem nebyla by společensky znemožněná
. Jak to vidíte?
Zuzana
Já bych se tomu až tak nebránila. Navíc bych určitě aktivovala službu, která ti umožní zjistit, kde se momentálně nachází. To by pro mě bylo asi dost důležité. Ale určitě to s ní probrat pořádně probrat, aby ho nebrala jako módní doplněk, ale jako důležitou věc, a aby ho uměla použít v nouzových situacích. ![]()
Zuzko, mobil jí pořiď. Ne proto, že by ho nutně potřebovala, ale aby nebyla ve třídě outsider. Bohužel doba je taková a obzvlášť děti dokážou být zlé a odstrkovat toho, kdo se liší. Já už mám velké kluky, ale u známých vidím, že v 8 letech opravdu děti už mobil mají.
Jsem pro pořízení mobilu. Doba je blbá, musíme si přiznat, že šaty a mobily dělají člověka. Nechtěla bych hendykepovat dítě proto, že mám nějakou výchovnou metodu, i když vnitřně se tomu bráním, samozřejmě. Děcka sou dost nelítostný, teď už to v těch kolektivech zřejmě funguje jinak než když sme byly děcka my. Stačí chvilku nebýt ve střehu a nebýt in, a hned je dítě vyšoupnuto na okraj.
Jsem na sebe taky zvědavá, jak budem pořizovat značkové věci, hračky atd… ach jo !
Bibina
ahojky
řešíme stejný problém, dcera je ve 3.třídě a taky ho čekala k Ježíšku, vysvětlili jsme ji, že ho nedostane, tak to „pochopila“.
Po vánočních prázdninách jsem se jí ptala, zda „zbývající nemobilní“ dostali k Ježíšku mobil. Dostali a zbývá pár dětí, které ho nemají …
Bohužel dcera už týden byla outsider v září, kdy přišla s aktovkou a byla jediná, ostatní měli batohy, takže hned po výplatě jsme pořídili batoh.
V březnu má narozeniny, tak zřejmě jsme nuceni pořídit i mobil …
Sice nevíme, nač ho bude mít, protože já jsem doma na rodičáku, tudíž mi volat nepotřebuje a s sebou do kroužků ho nosit kvůli ukradení nebude.
Navíc mi sdělila, že ho děcka ve třídě nepoužívají, jen prý o nich diskutují o přestávkách a jinak je mají schované v batohách ![]()
Fakticky jsme v tomhle bezradní …
Mějte se ahojky I.
No právě, moje dcera ho taky nepotřebuje. Až se bude pohybovat sama, tak budu ráda, že ji budu moct kdykoliv zkontrolovat, ale teď… navíc ona je fakt potrhlá, něco ji zaujme a všechno ostatní přestává existovat
, pokud jde o ořezávátka a pastelky, dá se to snést, ale mobil už je trochu jiný kafe. Naše dcera má narozeniny v únoru, tak se pořád dohadujeme, jestli jo nebo ne a jsme taky bezradní. Na druhou stranu jsou to ještě dobrý problémy, že jo
. Tak fakt nevím. Zase když to vezmu z druhý strany, tak nemám pocit, že u ní by to byla otázka prestiže (kupříkladu loni jsme řešili, že se všichni dívají na Kobru 11 a ona ne a tom jsem prostě řekla, že není pro děti a prostě se na to dívat nebude a vzala to), jen by si prostě taky chtěla esemeskovat a ukazovat obrázky na mobilu a tak. Tak Iviku - kupuješ nebo ne?
![]()
Jo, aktovku taky máme, a přes to u mě zatím nejede vlak, stála 1200,– a vypadá to je fakt kvalitní, protože přes péči naší dívenky je stále téměž jako nová
, tak prostě minimálně tenhle školní rok a spíš asi i ještě ten příští batoh nekupuju.
ahojky Zuzle, no právě, že ta naše aktovka byla taky jako nová, proto jsme batoh nepotřebovali … a vidíš, jak jsme podlehli
Víš, co , hlavně jsme nechtěli, aby se jí děti posmívaly … Ta aktovka byla typ jako výherkyně kvality v testu Ml.fronty za cca 1000,– a nebyla ani vybledlá. Naštěstí si ji vzala za 250,–sousedka od vedle pro dcerku pod stromek, že prý to bude mít jen do té 1.třídy, tak ať neutrácí zbytečně …
Jo a na ten mobil mi dcera odpověděla, že ho bude mít na hraní her
Tak jsem jí poradila (ještě v šoku), že na to jsme pořizovali počítač a net …
Fakticky furt nevíme, včera jsme to s manžou spolu naťukli a možná ano, ale jsme fakt bezradní
Ještě že její kámoška ze třídy ho nemá, tak to mě uklidňuje, jinak někteří jedinci ho nosí od 1.třídy a teď ve 3.tř. mají mobily se vším všudy jako foťák, barvy atd. Já mám furt 4roky starý černobílý samsung a neřeším to, ale dceři bychom už pořídili taky v plné výbavě …
Do února máš času dost, tak ještě pouvažuj, je to opravdu evidentně pro ty dvě hvězdy jen věcička (hračka) na parádu…
Měj se ahojky I.
U nás se mobil taky řeší od září, kdy je syn ve druhé třídě,ale už jsme dořešili. To jeho věčné „všichni ho už mají“ se ukázalo jako „chci být třetí ve kdo má vlastní mobil“.
Ztrácení tužek, per, gum a pravítek je u nás na denním pořádku a mobil není školní pomůcka. Je mi jasné, že za nás byl outsider ten, kdo neměl nic z Německa nebo z tuzexu a dnes je to stejné se značkovým oblečením a s mobily ![]()
No, jestli ho nutne potrebuje, tak ji ho porid. Neco levneho. Staci aby to volalo a esms-kovalo. Nestav nejaky limit na max provolane a prosmskovane penize at te to nezrujnuje.
Je jasne, ze ho nepotrebuje. Ale, jak tady zaznelo, doba je takova, tak at je in.
Děcka ve třetí třídě mají mobily s foťákem? Holky, to mě děsí. Jak jsem psala, mám už velké kluky, ale mám ještě ročního a tak jsem fakt zvědavá co bude in až bude on ve škole
.
Jé holky, to je síla. Jak už jsem psala nahoře, tak bych ho asi pořídila ALE určitě bych jí to zdůvodnila proč ho dostane. A ROZHODNĚ bych jí neříkala, že ho dostane proto, že ho „mají všichni“. To byste si na sebe upletly do budoucna pěkný bič ![]()
Taky jsme už naťukli doma tuhle debatu o mobilu… Syn je ve 2. třídě a nějak nenaléhá, ale už se zmínil, že by ho chtěl k vánocům…že ho mají všichni… No myslím, že spousta z nás ví, že to jejich " že ho mají všichni ve třídě" zdaleka není pravda!!!!! S manželem na to máme jasný názor, sice teď si manžel koupil nový a tak jsem uvažovala, že mu dáme ten starý, ale manža nesouhlasil. Na co? Ve škole je zakázaný a škola za ztrátu mobilu neručí… Nikam na kroužky mimo školu nechodí…
Jiná věc je, když dítko samo chodí někde mimo školu, to bych mu asi ten mobil dala, ať jsem klidnější. Nevím, myslím si, že má ve svém věku všeho až dost, ale musí si taky uvědomit, že všechno mít nemůže…
Tak si holky říkám, že když bude IN skočit z mostu (obrazně), tak to svoje dítko nechám taky skočit??? ![]()
Sisi
Ja si zase vzpominam, jake to bylo, kdyz jsem neco chtela ja. Jak blble jsem se citila, kdyz mi mama nechtela koupit barevne tkanicky, ktere jak ja jsem rikala „vsichni maji“, ale mela to ta skupina lidi, se kterou ja jsem se bavila, skupina do ktere jsem chtela patrit a nechtela byt tercem posmechu. Proste ten hnusny pocit nezapomenu. Vim ze za me to byly barevne tkanicky nebo si dokonce pamatuji „CÉČKA“. Jenze mamka byla samozivitelka, takze si nic nemohla dovolit, navic jsme byli tri deti, takze jsem patrila do oddilu „socek“ … aspon ze teda jen do te doby nez jsem si byla schopna sama vydelat na brigadach. Tak jsem hakovala jak barevna od 15-ti let.
Nechci aby jednou mel takove pocity muj syn. Sice mu hned vsecko nedam, jakmile rekne ze „to vsichni maji“. Ale vsechno si pekne zaslouzit, neco za neco (hezke znamky, hezke chovani, pomoc v domacnosti). Kdyz mi bude nostit koule a poznamky tak dostane prdlajs.....
Takze ja rikam, pokud penize jsou a ditko si zaslouzi, tak urcite ano.
PS: „CÉČKA“ jsem nakonec mela. Vymenila jsem je za Vitacit co jsem ukradla v samosce
![]()
Lidunko : a proč jsi rovnou neukradla ty céčka ? ![]()
Stejně je hrozná škoda, že už se nevyrábí, to byla bomba !
Bibina