Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,
já bych si tím nelámala hlavu. My s tím teda problém nemáme, ale od začátku jsem byla rozhodnutá, že pokud budou na nočníku scény, nebudu nic lámat přes koleno a budem prostě „tvořit“ do plíny. Je to asi lepší, než nočník dítěti hned na začátku zkoušení znechutit nějakým násilným učením.
My jsme začali asi v 11 měsících , ale to byl vyloženě jen nácvik sezení. Hodně jsme u toho blbli, nejdřív jsem si sedla já (nechala jsem si teda kalhoty
) , pak si sedla malá. Poprvé jí to nevadilo, podruhé zas jo, pak jsme to zkusili asi za týden znovu, a nevadilo.
Nacvičovat „vyměšování“ do nočníku jsme začli nejdřív s kakáním, a to tak, že jsem zjistila, že při prvním zatlačení ještě doopravdy nekadíme. Tudíž jakmile jsem slyšela zatlačení, okamžitě jsem letěla pro nočník, bleskově svlíkla miminko a šup na nočník. Samozřejmě jsem to hodněkrát nestihla. Teď je nám 13 měsíců a malá si nočník docela oblíbila, prohlížíme si knížky a hrajem s plyšákama. Jinak zezačátku jsem ji na nočníku udržovala taky pomocí sušenky. Teď už chodí ochotně sama, ukazuje si na něj, a občas na něj jde i úmyslně čůrat.
Vím, že se v knížkách píše, že si to dítě uvědomuje až v roce a půl, ale my už to prostě někdy poznáme teď. Předvádí mi i to, že čůrá do plínky, jako u toho tlačí.
Chce to hodně dítěti dávat najevo, že kaká - slovy, gesty, grimasami, zvuky
) prostě si musí všimnout, že kadí, a pak by si to mělo začít uvědomovat. A skamarádit se s nočníčkem.
papa a hodně zdaru, a když to nepůjde, tak se svět nezboří, ve dvou letech už to určitě půjde!!
Petra a Petruška
Ahojky,
tak nám to doktorka zase vysvětlovala takto (a mě se to jeví jako celkem rozumné) :
Děti až do věku 21 - 27 měsíců (každé samozřejmě individuálně) nemají ještě zralou nervovou soustavu a nervové spoje mezi mozkem a těmi zodpovědnými orgány dole, tudíž nejsou schopni si to v dostatečném předstihu uvědomit, a hlavně to ovládat vůlí (třeba chvilku vydržet). Na nočník se dá naučit cíleným posazováním u některých dětí hodně brzy, třeba v tom roce, ale pak jde prý pouze o reflex (sedím na tom plastovém kulatém a spouští se mi čůrání). Potíž je v tom, že tyto reflexy mezi 3-5 rokem postupně slábnou a mizí a tyto děti pak mívají nové problémy s počůráváním (hlavně v noci), nebot se to nenaučili ovládat vůlí.
Tolik moje doktorka, takže mi budeme čekat, než si to drobeček začne sám uvědomovat a dávat najevo, že se mu chce.
Plenkám zdar !!!!
Lajla+plínkovec Davídek 14m
Ahoj,
jo ještě jsem chtěla připsat, že máme nočník legrační, vypadá jako auto s očima a pusou, malá si ho oblíbila i mimo čůrání.
Jo a co tady čtu nahoře - mě maminka dávala na nočník od roka, a nikdy jsem se pak už nepočůrávala a do dvou let jsem se zbavila plínek, a kluci mojí ségry taky ne, ti chodili ještě dřív. Takže ony ty nervové spoje asi neselžou u každého. Čímž neříkám, že je nutné dítě dávat na nočník už v roce - já na něj malou ale začla dávat, a poté, co z nočníku sleze, do něj kouká, říká „e“ a hledá tam, co vytvořila. Prostě jí to baví.
Ale jinak bych se tím nestresovala, pokud by to nešlo.
papa
Ahojka,
naše Aninka dostala nočníček loni k Vánocům, to jí bylo 10m. Hned si na to chtěla sednout a hned se vyčůrala. ÚPLNĚ NÁHODOU, samozřejmě. Pak brala nočníček jako úžasný doplněk do pokojíčku, nakládala do něj věci a zase vykládala… Říkat si začala přesně v 16m. Dnes má plenky na spaní (noční) a když hodně mrzne, tak pro jistotu na ven.
Petra
Už jsem to psala do několika starších diskuzí. Psycholog profesor Matějček tvrdí, že začít se dá od 13 - 15 měsíců, nejlépe kolem druhého roku. Nejlépe v situaci, kdy si to dítě začne uvědomovat, co dělá. Předčasné učení, nebo stresující učení je na překážku. Učit se má s pochvalou, prostě zařídit to tak aby to dítko zvládlo. To je pak nácvik rychle dokončen.
Děti moje a moji ségry chodily na nočník okolo 12 měsíců, do roka a půl byli bez plen. Nebylo na tom pro ně nic stresujícího, zvykaly si v klidu, když jsem je dala na nočník, prohlíželi jsme si třeba knížku. Nijak jsem je drasticky nenutila a probíhalo to v pohodě. Jen to chce tu práci si s dětma dát a věnovat se jim. Mě zase připadá zrůdné tříleté dítě s kilovou plenkou na zadku které se na ulici zastaví a kadí do plenky. A když se děti okolo roku učí mluvit, předvádět hlasz zvířátek a rozumí už prakticky všemu, nevím proč by si neuvědomovalo že čůrá nebo kadí. Je to jen lenost mamin se to s nima učit.
Adalino mluvíš jako všechny starší generace.
Jsi úžasná a skvělá, že jsi nebyla tak líná jako my ostatní a děti to tak super naučila, sláva ti!
Co se mojí holčičky týče, tak na ulici zá:,–(ně nekadí, kadí jedině doma a kilovou plenu má jedině po noci. Leda by ti dělalo potíže to přebalování a trvalo ti to.
Zrovna, jako neodsuzuju nikoho, kdo začne brzy (i když učit to dítě 9měsíců mi nepřijde taky nějak skvělý výsledek), tak neodsuzuj ty nikoho za to, že cítí zcela rozumný důvod v tom začít později.
Mmch, pochybuju, že si dítě uvědomuje, co dělá, maximálně mu vadí výsledek v tomhle věku. Jako s bolestí - cejtí, že ho něco bolí, ale neuvědomuje si, co a proč.
Ahojky.
Lola, to ako keby si pisala o nas
. My sme zacali tak nejak k roku. Raz som to skusila okolo 10m a to nechcel ani za svet. Potom som ale vypozorovala, ze si celkom jasne uvedomuje, ze cika a ze to vie aj zastavit. To ako som sa docitala, je prvy krok k nocniku. Normalne ked cika, tak si kuka medzi nozicky a ked ho nahodou vyrusim, tak prestane, usmeje sa, ja sa spytam ci cika a on pokracuje. No a hned ako sa vycika, tak sa s tym zacne hrat
. Kakanie vobec neriesim u neho sa to vypozorovat neda, akurat ked sa pokaka, tak pride za mnou a dava najavo, ze chce prebalit. Najcastejsie tak, ze si mi
ne na hlavu (ked lezim), aby som pekne citila, ze je pokakany. ![]()
Uz od malicka ho vela nechavame bez plienky, aby si vetral zadocek, a vypozorovala som, ze vzdy, ked ho rozbalim tak sa hned pocika. Tak som riesila, (samozrejme vsetko o nocnikoch nastudovane), ci mu tym nesposobim nejaku traumu, ked ho na ten nocnik po:,–(im. No ukludnil ma Matejicek, ze od roka sa to skusat moze, tak snad mu nejak naublizujem. Nasilu ho tam nedavam, ked mu treba, tak sa vycika, hned sa postavi a hned kuka na svoj vytvor, takze podla mna si to jasne uvedomuje. Pre mna je jednoduchsie ho po vybaleni po:,–(it, aby sa vycikal a potom moze lietat aj 15-20 minut s holou prckou, ako potom umyvat podlahu ![]()
Mne sa zda osobne ovela horsie, ked sa dozviem, ze napr. znamych syn ma plienku non-sop, nema ju len pri kupani a este ma na sebe vrstvu kremu a pudru ![]()
Mne sa zase vela ludi cuduje, ze mi nevadi, ze mi raz za cas ocika podlahu, ale co uz, moc je sterilny
a kakanie sa stane len raz za cas.
Dokonca teraz sa mi stava, ze maly je po obednajsom spanku suchy a hned ako sa zobudi, ked ho po:,–(im, tak vycika toho fakt hodne.
Ale ako nejaky nacvik to tiez neberiem.
Je to uplne individualne a je tam taky rozptyl, ze kludne verim ked niekto pise, ze sa to naucili v 15m alebo az v 3 rokoch.
Zalezi to od dedicnosti nervovej sustavy, a rodic to moze podla mna ovplyvnit len malo.
Videla som dobry dokument a tam ako ukazovatel vraveli, ze dieta vie ovladat zvierace, ked dokaze same vyjst na schod hore aj dole. Ze to je znak, ze dokaze tie zvierace zadrzat.
No maly chodi este za 1 ruku, tak mame este casu a casu ![]()
Naozajstny nacvik odkladam na leto a dufam ze to uz budeme bez plienok.
Adalina pouzivat v suvislosti s detmi vyraz zverske sa mi zda prinajmensom velmi odvazne! To cu funguje u vas, nemusi fungovat u kazdeho a nie kazde dieta sa v tomto veku na ten nocnik vobec necha po:,–(it.
Prajem vsetkym co najmenej stresov s nocnikom, raz sa to nauci kazdy ![]()
Gothic, velmi se tu směju, když čtu, jak Valerik se pokadí a pak si ti sedne k obličeji:D:D:D
Schody…malá mi vyjde schody nahoru, ale za obě ruce a dolů vůbec. Jak to má být? Vyjde je dítě za ruku, nebo samo? Ale u schodů taky záleží na sklonu, doma mámě sklon šílenej, manžovi rodiče a prarodiče k nám proto ani moc nechtějí (hurááá:)))), ale ani ty „normální“ schody sama nee. To je spíš pro zajímavost než že tu budu hlídat, stejnak si počkám na jaro…stačila mi jedna fekální historka na Silvestra:D
ahoj,
nikole je 19 m. a jeste ji na nocnik nedavam, jelikoz na plavani kam chodime nocniky jsou a vubec se na ne nechce po:,–(it i kdyz tam vidi jine deti, tak ji do toho nenutim. Uz si umi rici, kdyz kaka, tak snad to za chvilku pujde taky do toho nocniku. V lete ji budou 2 roky, tak to budeme zkouset pres to leto,aby mohla behat naha. Ona je strasna neposeda, takze bych ji tam ani neudrzela.
monca a niki
Gabinka mam novu cerstvu historku. Sedim si pri nete a nejaky smrad, tak hladam povod, dojdem do druhej izby a tam nocnik a vedla hovienka, pekne rozmazane
. Tak neviem, ci nahoda, alebo to len netrafil do nocnika, bolo to tak meter vedla
.
No s tym chodenim po schodoch, to tam neupresnili, ale vyznelo to, ze to dieta by malo chodit same.
My mame tiez dost strme schody a tocite, takze kazdy iny:-) maly by zvladal aj sam, on sa tou jednou rukou skor len pridrziava, moc mu uz nechyba
, ale on je blazon v 8m sa staval sam v priestore, v 9m chodil, bezne sme ho v roku nasli stat na odrazadle, otocenom lavore, kazetaku, vylezal nam do vysok, co sa tyka motoriky tak je hodne popredu, ale zase nic nehovori, nevie navliekat kruhy a take tie veci co deti uz robia bezne. Zase nepovie ze robil eee, ako som citala, ze ti Bara hovori. ![]()
V tom dokumente este vraveli, ze bezne sa deti ucia na nocnik okolo tych 2 rokov. Ale teraz ma napadlo, ze kamoskin maly chodil sam po schodoch nejak okolo 15m a na nocnik nechodi este ani teraz a to ma uz 2 roky
tak to asi neplati u kazdeho, to je asi ako so vsetkym ![]()
Adalino,
to, že se něco praktikovalo nějakým způsobem před x lety ještě neznamená, že to je to jediné správné. Je mi úplně jedno, pokud někdo vysazuje dítě na nočník třeba v půl roce, je to jeho rozhodnutí. Já bych to tak nedělala, ale nikoho kvůli tomu nebudu odsuzovat. Myslím, že by ti neškodila trocha tolerance a respektu k názorům druhých, byť odlišným od těch tvých.
Nase zkusenost: Tomaskovi byl rok a pul v lete 2004, rikala jsem si, jak nam to hezky vyslo, ze se bude v lete dobre nacvicovat. Houby. Tomasek si naprosto odmital sednout, byt jen na vterinu. Po zahrade lital nahatej, cural klidne i za chuze, kdyz to mel v pline tak si v tom lebedil. S prichodem podzimu jsem to vzdala. Nocnik vzdycky byl pobliz a ja jsem mu sem tam rikala, ze je na curani, ze to tak delaji velky kluci, ze plinky jsou pro mimina … Smal se tomu, opakoval to. Ja jsem to v podstate vzdala, obcas jsem se ho snazila premluvit, aby si sedl, ale ani za nic.
No a kdyz mu byli 2 roky a 4 mesice, jedno rano si sam sedl na nocnik a vycural se. Od toho dne jsme byli pres den bez plinek. Nehod bylo doslova nekolik, mozna 5 za celou dobu. Ted jsou mu 3 roky a plinku jeste davam na nocni spani, asi tak v polovine pripadu se vzbudi a jdeme na nocnik, v polovine pripadu je plenka rano pocurana. Takze to zatim take neresim. V poledne spi bez plenky a nehoda byla jedna.
Takze tot nase zkusenost. Vsem vam preju pevne nervy a nocnikovani zdar!!
Katka a Tomasek, pred par dny trilety
No, já jsem asi opravdu stará generace, mně je 28 a ségře 30. A mým dětem je 5 a 3 roky, to je fakt, vy jste už ty nové a moderní matičky. A o toleranci mi teda vypravujte. Třeba o tom, jak je dobře když k vám nechodí rodiče a prarodiče. Ale máte pravdu, to je jen vaše věc. Někde holt chodí děti brzy na nočník a ještě se na ně chodí skoro každý den dívat babička. To je asi pro ty děti strašně stresující. Každý svého štěstí strůjce.Adalina