Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, jsem ve stejné situaci a právě jsem napsala odvolání na přijetí našeho Adámka s tím , že žádám o odklad.Hodně mi pomohla p. učitelka ve školce, která děti zná možná lépe nežli rodič. Adik je v červenci a táké je pomalejší, třeba výborně lyžuje, ale nechce se ani oblékat, je to takovej mazánek
Tak držím palečky a klidně dej odklad. Ahoj Pavlína z HK
První třída není o tom, zda dítě umí počítat, písmenka či psát - to se tam naučí, ale musí vydržet celé dopoledne sedět, soustředit se, ohlídat si své věci, připravit pomůcky, komunikovat s učitelkou, vychovatelkou, v jídelně se samostatně orientovat, v šatně poznat svoje věci, do tělocviku se převléct dřív,než skončí hodina…atd.
Myslím, že žádost o odklad se dává škole do konce května, při vyjímečných případech do srpna.
A opravdu záleží na rodičích, ti jsou ti, co to rozhodnou, i MŠ i PPP vám doporučí, navrhne, ale na rodičích je to konečné rozhodnutí (nám bylo v PPP řečeno, no první třídu by zvládl už teď, ale za rok ji zvládne taky… a pak si vyberte).M
Ahoj, mám dcerku , která nyní chodí do 1.třídy a to jí v červenci bylo 6. Samozřejmě je nejmladší, ve třídě jsou už i 8leté děti, ale jsem ráda , že šla. Ve školce se nudila, nechtěla tam. Teď jsme v pohodě, akorát chybí ostré lokty, ale to je povahou, to má po mně. Když nastupovala do školy neuměla ř, k , no a během jednoho měsice mluvila perfektně. Jenže má skvělou učitelku, kterou si mohla vybrat už před prázdninama. Takže i věděla kdo jí v září čeká . Jsem pro odklady když je to potřeba, ale že by si tím prodloužili dětství to si nemyslím. Akorát v devítce se už nudí , místo aby pokračovali někde jinde.
Ahoj,
ráda bych obnovila diskusi. Včera jsme byli u zápisu do 1. třídy. Synovi bude 6 až na konci srpna, takže o to víc u nás každý řeší jestli odklad nebo ne.
Syn je na jednu stranu velmi šikovný a chytrý a dokáže se na svůj věk někdy až neuvěřitelně dlouho soustředit..ALE hlavně když se mu chce, nebo ho daný problém zajímá.. Občas se „zasekne“ a nechce spolupracovat.
Má na svůj věk trochu nestandardní zájmy - například ho zajímá vesmír a vše kolem něj (tuhle jsem byla nucena sledovat s ním 50-ti minutový dokument o Jupiteru, kterému jsem nerozuměla ani já - on si ho sám našel na youtube
- baví se tím, jak vznikají a zanikají hvězdy, jaký je rozdíl mezi dieselovým a benzinovým motorem, jak vzniká elektřina, jeho oblíbený seriál je Byl jednou jeden život..Abecedu zná od 3 a nejenže sčítá a odčítá, začíná už násobit aniž by ho to někdo učil..v pexesu nemám šanci ho porazit, rozdíly mezi obrázky vidí dřív než já a přímo miluje bludiště - podívá se a vidí - u úkolů pro předškoláky vydrží sedět i hodinu a víc a baví ho to - pokud tedy nemá psát nebo malovat..
Na druhou stranu - nikdy nikomu neřekl básničku nebo nezazpíval na požádání, neumí R a Ř a i když pilně trénujeme, má problém si např. zavázat tkaničku..
A jeho psaný projev a obrázky jsou na podobné úrovni jakou má jeho tříletá sestra.
Když jsem ho vzala do kina na kreslenou pohadku Letadla, nevydržel ani 15 minut - museli jsme odejít, protože to podle něj byla strašná hloupost..
Hodně bude asi dáno povahou a nejsem si jistá, jestli se to za rok nějak zlepší. A také se bojím, aby se pak ve škole moc nenudil, kdyby měl odklad.. Ale co když se bude zasekávat a nebude chtít spolupracovat?
všichni budou psát písmenko S a jemu se prostě nebude chtít..
no a z hudebky nejspíš jednou rovnou propadne..
V dnešní době, kdy jsou třídy maximálně přecpané se bojím, že na nějaký individuální přístup nebude mít učitel čas ani kdyby chtěl..
Ahoj, nevim odkud jste, slyšela si něco o Varnsdorfske škole? Mají tam k dětem individuální přístup, podporuji je v tom co je zajima a učí se spíše hrou- neni to ale škola pro pomalejší nebo tak. Zkus prohledat na netu, mohlo by to byt fajn pro tvého syna. Jinak ja uz bych ho do školy asi dala. A co on na to říká? Chtěl by do školy uz? Připadne ho pak nějak motivovat, ze kdyz se bude učit muze pak jít na nějakou odbornou skolu kde se učí o vesmíru a tak. A za dobrý známky mu koupíš knížku o vesmíru ci půjdete do planetária..
Počítání a abeceda není nic, co by nasvědčovalo, že je na čase, aby šel do školy. Náš kluk zná taky vše o vesmíru, dinosaurech, píše atd.., ale není vůbec zralý sociálně. Když ho něco nebaví, tak prostě vypne a hovoto, není pružný a nějaká rychlá reakce na požadavek učitelky, na to asi můžu zapomenout.
Věnovala bych se doma spíš tomu vázání tkaniček atd.. Naše děti taky žebraly o písmenka a počty, ale já zavelela, že tohle teď nepotřebujou, a šli jsme zrovna cvičit něco, co by měli umět a dělalo jim to problémy. Takže utírání zadečku, tkaničky, správné sezení u stolu a držení tužky, logopedie, zadávání jednoduchých úkolů, které musí splnit, i když je to prostě zrovna neba. Určitě něco i u svého synka najdeš.
Jestli si opravdu nejsi jistá, i psycholog v poradně, ze které musíš mít o odklad doporučení, ti určitě řekne svůj názor, ale synka znáš nejlépe ty. Neřeš co umí a zná, ale spíš, jak se zařadí, jak bude spolupracovat s učitely, jak zvládá vstávání atd… Každopádně se neboj, že se rozhodneš špatně, rok dítěti navíc v klidu neublíží a když půjde do školy, budeš mu oporou a prostě to zvládnete spolu ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj,
ráda bych obnovila diskusi. Včera jsme byli u zápisu do 1. třídy. Synovi bude 6 až na konci srpna, takže o to víc u nás každý řeší jestli odklad nebo ne.
Syn je na jednu stranu velmi šikovný a chytrý a dokáže se na svůj věk někdy až neuvěřitelně dlouho soustředit..ALE hlavně když se mu chce, nebo ho daný problém zajímá.. Občas se „zasekne“ a nechce spolupracovat.
Má na svůj věk trochu nestandardní zájmy - například ho zajímá vesmír a vše kolem něj (tuhle jsem byla nucena sledovat s ním 50-ti minutový dokument o Jupiteru, kterému jsem nerozuměla ani já - on si ho sám našel na youtube- baví se tím, jak vznikají a zanikají hvězdy, jaký je rozdíl mezi dieselovým a benzinovým motorem, jak vzniká elektřina, jeho oblíbený seriál je Byl jednou jeden život..Abecedu zná od 3 a nejenže sčítá a odčítá, začíná už násobit aniž by ho to někdo učil..v pexesu nemám šanci ho porazit, rozdíly mezi obrázky vidí dřív než já a přímo miluje bludiště - podívá se a vidí - u úkolů pro předškoláky vydrží sedět i hodinu a víc a baví ho to - pokud tedy nemá psát nebo malovat..
Na druhou stranu - nikdy nikomu neřekl básničku nebo nezazpíval na požádání, neumí R a Ř a i když pilně trénujeme, má problém si např. zavázat tkaničku..
A jeho psaný projev a obrázky jsou na podobné úrovni jakou má jeho tříletá sestra.
Když jsem ho vzala do kina na kreslenou pohadku Letadla, nevydržel ani 15 minut - museli jsme odejít, protože to podle něj byla strašná hloupost..
Hodně bude asi dáno povahou a nejsem si jistá, jestli se to za rok nějak zlepší. A také se bojím, aby se pak ve škole moc nenudil, kdyby měl odklad.. Ale co když se bude zasekávat a nebude chtít spolupracovat?
V dnešní době, kdy jsou třídy maximálně přecpané se bojím, že na nějaký individuální přístup nebude mít učitel čas ani kdyby chtěl..
a co ti u zápisu paní učitelky řekly?
@Anonymní píše:
Ahoj,
Má na svůj věk trochu nestandardní zájmy - například ho zajímá vesmír a vše kolem něj (tuhle jsem byla nucena sledovat s ním 50-ti minutový dokument o Jupiteru, kterému jsem nerozuměla ani já - on si ho sám našel na youtube- baví se tím, jak vznikají a zanikají hvězdy, jaký je rozdíl mezi dieselovým a benzinovým motorem, jak vzniká elektřina, jeho oblíbený seriál je Byl jednou jeden život..Abecedu zná od 3 a nejenže sčítá a odčítá, začíná už násobit aniž by ho to někdo učil..v pexesu nemám šanci ho porazit, rozdíly mezi obrázky vidí dřív než já a přímo miluje bludiště - podívá se a vidí - u úkolů pro předškoláky vydrží sedět i hodinu a víc a baví ho to - pokud tedy nemá psát nebo malovat..
Pokusila bych se najít školu, kde mají max. 15 žáků ve třídě a individuální přístup. Nic by se také nezkazilo návštěvou pedpsych poradny - mají teď narváno, takže by to chtělo co nejdříve. Možnost podání žádosti o odklad je až do konce května. Nezapomeň, že do nástupu do školy zbývá ještě půl roku. Vzhledem k jeho zájmům a nadání bych asi hledala školu která podporuje mimořádně nadané děti - nevím tedy, z jakého města jste. Je ta spousta pro a proti. Důležité je, jak to cítíš ty a jak on - jak na něho např působila škola při zápise? Mluví o tom, že se do školy těší… Mimochodem byla jsem hned u několika zápisů a pak jsem sledovala ty prvňáčky a ve většině případů to probíhá ve škole dobře. Velkou roli hraje taky to, aby si s paní učitelkou „sedli“
Ahoj,
zajdi si do PPP a tam ti řeknou, jestli odklad ano nebo ne - důležtější než rozumová zralost je zralost sociální a příp. emoční. Máš čas do konce května (do té doby musíš dodat papíry na odklad) - pokud to teda nezměnili.
Zakladatelko, rozhodně bych se nebála toho, že se soustředí jen na to, co chce. To přece každý. Nevím, odkud jste, podle mě bude tvůj syn vysoce nadprůměrně inteligentní. Můžeš ho nechat otestovat - pro vás by bylo asi nejlépe v pedagogicko-psychologické poradně, ale nevím, jestli byste dostali včas termín. Tam ti kromě inteligence posoudí školní zralost a hlavně pro odklad bys potřebovala stejně papír od nich. Bez jejich razítka to nejde.
A druhá věc - může (také pouze od nich) dostat papír, že je nadaný (za což bude škola ráda, protože na něj dostane peníze) a bude mít individuální plán vzdělávání. Pokud by se inteligence potvrdila a podle popisu věřím, že nemá žádný výrazný problém ani v sociální oblasti, URČITĚ NEDÁVEJ ODKLAD. Když ho necháš zbytečně doma, bude se pak nudit, zlobit, nezíská ten dobrý pocit z toho, že poznávání nových věcí je fajn.
Syn chodí do Centra nadání a zrovna mi učitelka říkala, jak má ve skupince chlapečka s odkladem, který by tam mohl z fleku sám učit, je o hlavu větší než ostatní a že ho lituje. On se bude v 8 letech ve škole meganudit a učitelka se z něj zblázní. Škoda, že jste asi prošvihli talentovky na výběrové školy… ![]()
Všem moc děkuji za názor.
Ve školce mi učitelky říkají, že je moc šikovný, že by odklad určitě nedávaly, ale občas se prostě sekne a nic s ním neudělají. A jedna učitelka si stěžovala, že jí „ztrapňuje před třídou“ - trochu si o to řekla sama, když dětem tvrdila, že „velryba je taková velká ryba“ - tak jí syn vysvětlil, že to není ryba, ale mořský savec, protože nemá žábry, dýchá kyslík ze vzduchu a proto se musí vynořovat nad hladinu.. a že mládátka pijí mlíčko od maminky.. učitelky tam prostě nejsou zvyklé, že je „někdo poučuje“.. le už vidím, že něco podobného dělá ve škole..
U zápisu byli 2 učitelé - mladý učitel, který se syna nejdřív ujal - byl super, hned si sedli. Syn mu odpověděl na vše, nebyl problém. Dokud nechtěli, aby zazpíval nebo řekl básničku. To se seknul. Ta učitelka ho začala tlačit a došlo to tak daleko, že se syn začal schovávat za tatínka, věšet se na něj.. když to viděl ten učitel, tak obrátil, začal se ptát co dostal k Vánocům, tak mu povídal o encyklopedii vesmíru, vyjmenoval planety, povídal o bouři na Jupiteru, vysvětloval, jak vzniká černá díra..a vše bylo ok..
Pak si na konci mohl vybrat obrázek a on odmítl s tím, že když neřekl básničku, tak si ho nezaslouží a prostě si ho nevzal..
Jsme z menšího města v Královehradeckém kraji, soukromá škola tu není, dojíždění nepřipadá v úvahu. Nevím ještě jak, ale budeme muset syna dostat do třídy toho učitele, jinak nevím.. Mohl by v tom pomoci posudek z PPP? Ve škole byl verdikt takový, že se uvidíme v září, žádný posudek nakonec ani nedoporučilia manžel to také řešit nechce, že prostě nastoupí a bude, že on se jako malý taky styděl a ani ve 3. třídě nechtěl říkat básničky.
Vím, že ani tohle není kriterium, ale syn je navíc dost vysoký (podle statistik v horních 3-5%), takže když by šel za další rok, bude o hlavu vyšší než ostatní..
Jinak jsem ještě chtěla dodat, že syn se do školy moc těší. Do školky chodí sice rád, ale má obrovský problém s tím, že je nutí spát/odpočívat po obědě.
Anonymní, určitě to, že se stydí říct básničku nevypovídá o ničem jiném, než že se stydí říct básničku. To fakt neřeš! Jinak určitě zavolej do té PPP, ať ho otestují, že vypadá, že je nadaný, ať má nárok na ten individuální plán. Ono to mezi námi není nic světaborného, pokud s ním učitel nebude chtít pracovat, bude to jen kus papíru. Ale vždycky budeš mít lepší vyjednávací pozici. Jinak ty školy nejsou jen soukromé, už spousta státních škol má třeba skupinku pro nadané děti nebo aspoň vedou učitele k tomu, aby k těm dětem přistupovali individuálně, dávali jim úkoly navíc atd. Koukni na stránky centra nadání, mají tam i internetovou poradnu, můžeš se zaptat, jestli není nějaká lepší škola v okolí.
Jinak určitě zavolej nejdřív do té ped. psych. poradny a potom do školy ohledně toho učitele. U nás ve škole teda u zápisu nesedí jen přímo ti učitelé, kteří budou mít 1. třídy. Jednak se to teď ještě nemusí vědět, jednak se tam střídají všichni prvostupňoví učitelé plus u nás byla u zápisu i školní psycholožka nebo kolegyně, která sice učí 2., stupeň, ale je logopedka.
Jinak testovat můžete kromě PPP i třeba v tom Centru nadání - dojíždějí i různě po ČR nebo i v Mense (myslím, že též různě po ČR). Pro vaši orientaci. Ale ten papír závazný pro školu dostanete jen v té PPP.