Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Možná bych se tu obrátila na holky učitelky (pohledej třeba v učitelské diskusi). - prvostupňová je hankabr třeba a zeptej se kdyžtak na to, jak by bylo nejlepší, abys komunikovala se školou ohledně volby učitele. Samozřejmě povinnost školy to není a obecně v tom vstříc nevycházejí.
Ahoj, mám kluka nar v červnu. Plynně čte, počítá skvěle, vesmír je jeho parketa. Také jsem uvažovala o odkladu, bývá často nemocný. Ovšem v PPP nám doporučili školu pro MND. Bohužel už je skoro pozdě, zápisy už běží a já naposlední chvíli hledám školu. Jak psal někdo předemnou, psaní bude problém, grafomotoriku má syn příšernou.
Diskuze jen tak pro zajímavost. Jak zpětně hodnotíte to, že jste dali odklad?
Syn už odklad má, je ve druhé třídě. Vím, že se to zmenit nedá a ani bych to neměnila.
Ale do třídy úplně ideálně nezapadl. Nemá tam kamarády. Tak si říkám, jestli to může být odkladem a tím, že je starší. Nebo je to prostě ten typ, co by nezapadl nikde.
Já jsem za odklad ráda. Má za sebou teprve ty 3 měsíce, ale vidím, že loni by to ještě nezvládala, jak v kolektivu, tak z hlediska probírané látky. Do třídy v pohodě zapadla, šly s ní kamarádky, navíc je pořád taková dětská, tak tam ani velký rozdíl není.
Tohle jsem řešila minulej rok, nakonec jsem odklad nedala a zatím snad dobrý, ale jinak k tomu, že nemá kamarády, tak to ani nemusí být jeho povahou, ale prostě třeba se jen špatně sešel kolektiv dětí,(jiné zájmy atd…).Dcera chodí do malotřídky, kde jsou spojený 1,2 a 5 třída a kamarádí se i s velkýma a rozdíl nedělají, ale je mi jasný, že to není samozřejmost a je to taky trochu o štěstí. Já sama jsem měla na ZŠ fajn partu, ale pak na gymplu už to bylo mnohem horší.
Dcera měla odklad, teď je prvňáčka, takže je ve škole velmi krátce. Ale vůbec si nedovedu představit, jak by to zvládala před rokem. Mezi dětmi vůbec nevyčnívá, patří tam, (naopak by byla výrazně menší a viditelně méně zdatná, kdyby šla vloni), ale ona je narozena na konci srpna. Zatím jsem za odklad velmi ráda, uvidím, co budu říkat za pár let
Hlavně má úplně úžasnou třídní učitelku, kolektiv taky vypadá dobře, ale ta učitelka, to je anděl ![]()
@Anonymní píše:
Syn už odklad má, je ve druhé třídě. Vím, že se to zmenit nedá a ani bych to neměnila.
Ale do třídy úplně ideálně nezapadl. Nemá tam kamarády. Tak si říkám, jestli to může být odkladem a tím, že je starší. Nebo je to prostě ten typ, co by nezapadl nikde.
Spíš to druhé. Prostě mu kolektiv, zatím, nesedl. Určitě tam není jediný s odkladem.
@lucad77 je jediný s odkladem. Sama učitelka říkala, že se jí to za 20 let ještě nestalo. Prý bylo jen 5 odkladovych děti a rozdělili je na 1, 2, 2. Náš tam je sám.
@Anonymní píše:
@lucad77 je jediný s odkladem. Sama učitelka říkala, že se jí to za 20 let ještě nestalo. Prý bylo jen 5 odkladovych děti a rozdělili je na 1, 2, 2. Náš tam je sám.
Aha, tak to možná hrát roli může. Nebo kombinace obojího.
@Anonymní píše:
Já zpětně mohu zhodnotit opak - předčasné zaškolení, protože dotyčné děcko je už po maturitě a studuje VŠ.
Za mě dobrý, děcko spokojené, ale i tak bych asi o něco víc váhala, bylo pár chvil, kdy přece jen bylo trochu znát, že je děcko mladší. Ale asi bych se rozhodla stejně.
Mám červencové dítě, aktuálně teď v přípravné třídě s odkladem. Má 13 spolužáků, takže s odkladem není ojedinělý. Každopádně, co už teď vím, že ta běžná masová ZŠ není cesta pro nej. A jdu cestou svobodné školy. Už teď chodí po vyučování do družiny a ty děti jsou prostě moc výkonově orientovaní. A ZŠ dost podporuje srovnávání a soutěžení.
@SAJ píše:
Já zpětně mohu zhodnotit opak - předčasné zaškolení, protože dotyčné děcko je už po maturitě a studuje VŠ.Za mě dobrý, děcko spokojené, ale i tak bych asi o něco víc váhala, bylo pár chvil, kdy přece jen bylo trochu znát, že je děcko mladší. Ale asi bych se rozhodla stejně.
Mohla bys být prosím konkrétnější ohledně těch situací, kdy bylo znát, že je dítě mladší? Dcera je taky předčasně zaškolená (ne teda o moc, je narozená v září). Teď je v první třídě a škola ji baví, vede si dobře, spíš já jsem občas zaskočená z rychlého tempa výuky ![]()
@Nanna30 předčasně zaskolená jsem já a byl to malér. Nikdy jsem nezapadla do třídy. Chodila jsem se družit se svým ročníkem.
Učivo v pohodě, spíš jsem se nudila, ale sociálno bylo špatné. První stupeň to ještě šlo, problémy nastaly kolem 5.-6. třídy.
Co ti přijde na první třídě rychlé?
@Anonymní píše:
@Nanna30 předčasně zaskolená jsem já a byl to malér. Nikdy jsem nezapadla do třídy. Chodila jsem se družit se svým ročníkem.
Učivo v pohodě, spíš jsem se nudila, ale sociálno bylo špatné. První stupeň to ještě šlo, problémy nastaly kolem 5.-6. třídy.
Co ti přijde na první třídě rychlé?
Ajo, tak dcera kamarády ve třídě má, je jich tam 7 dětí, co se znají už ze školky a s ostatníma taky vychází dobře, kolektiv mají fajn. Já mám zase spíš zkušenost ze svých školních let, že spíše nezapadly starší odkladové holky, byly už vyspělejší a zase tíhly k děckám z vyššího ročníku. Na první třídě mi přijde těžké psaní, je toho hodně naráz a je to náročné na soustředění.
Mám předčasně zaškolené dítko, co číst před první třídou neumělo a o písmenka se nezajímalo. Jen tedy muselo přežít písanky na psací písmo, stejně psalo vždy tiskacím a jen v češtině na prvním stupni povinně psacím. Od mala tíhlo ke starším, srovnalo se to až koncem prvního stupně. Jít „normálně“ by to spíš zhoršilo. Jediné problémy, co dítko mělo souvisely s dítka povahou a srovnává se to až poslední dobou. Se školou nikdy žádné problémy nemělo, dostalo se na gympl s převisem 30/400. Teď je v sextě a chce přejít na školu s IB programem a zaměřuje se na kvantovou fyziku.