Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojte maminy,
začaly jsme mít problém s kojením.
Malá, necelé 3m, začala odmítat levý prs (větší než pravý).
Vždy si jen párkrát cucne, odtáhne se, něco „podudrá“ a zase si cucne.
Když ji dám pravý, tak pije krásně. Také délka kojení se změnila. Zkrátila se o cca 5min. Mám strach, že bych tím mohla přijít o mlíčko. Poraďte, co mám dělat a proč to vůbec odmítá? Vždyť je stejné jak to pravé, akorát větší
![]()
Ahoj, zkus si z něj zkušebně odstříkat. U nás to takhle začalo, když mi ten odmítaný prs začal produkovat méně mléka. Odstříkala jsem několikrát a zjistila, že z něj dostanu jen půlku toho, co malá chce… Samozřejmě to tím být nemusí, je to jen typ.
Zkus jí dát nejdřív pravý, počkej na spouštěcí reflex (takové to štípání v bradavce) a pak šoupni levý - ale co nejrychleji a bez změny polohy. Vleže na levém boku to půjde asi nejlíp… Ono jí to lepší poteče, tak by se nemusela vztekat.
Mareček občas taky něco takového zkouší, ale tohle na něj zabere.
Příspěvek upraven 03.06.10 v 13:53
BohunkaP píše:
Zkus jí dát nejdřív pravý, počkej na spouštěcí reflex (takové to štípání v bradavce) a pak šoupni levý - ale co nejrychleji a bez změny polohy. Vleže na levém boku to půjde asi nejlíp… Ono jí to lepší poteče, tak by se nemusela vztekat.
Mareček občas taky něco takového zkouší, ale tohle na něj zabere.Příspěvek upraven 03.06.10 v 13:53
Ten spoštěcí reflex máme vždycky u obou a je dost silný. Kurňa snad nepříjdu o mlíčko.
ahojky,
zkus mrknout aky na www.kojeni.net do databaze otaze a odpovědí. tam určitě nějaké rozumy najdeš. ![]()
Ahoj,
mně to malá dělá občas taky
. Tak když se trhá a vzteká, šoupnu jí dudlíka na uklidněnou a když se uklidní nebo ho vyplivne, dám prso a ona cucá, jako by se nechumelilo.
Nerozumím, proč, ale funguje to ![]()
Nimu
ahoj, já teda moc neporadím, jen se podělím o zkušenost - malý měl taky několik období že jedno-pravé prso bojkotoval a pil jen z levého. Většinou ho to po 1-2 týdnech přešlo. Zkoušela jsem vše možné - nechat ho pořádně vyhládnout, různé polohy, různé pořadí prsů, nic nám nepomohlo. Od asi 6. měsíce už jsem kojila jen z jednoho - z pravého to byl u nás neřešitelný boj, doteď nechápu proč - tam se pak mlíko dělat přestalo a v levém ho bylo pořád dostatek.
Díky za rady a typy. Najela jsem si na ten odkaz a opravdu tam toho je kupa se stejným problémem, takže jsem si to tam proštudovala. No, děti jsou potvůrky a musíme je v tom přelstít ![]()
Vůbec nechápu proč, malej (čtyři měsíce) najednou přestal včera pít z pravého prsa. Teda, napije se, ale jen v noci, ve spánku. Teď třeba jsem ho po spaní v kočáře přiložila, chvilku tahal a pak se rozeřval jako nikdy. Šílenej ryk. Až se zklidnil, zkusila jsem to asi za čtvrt hodiny znova, totéž. Tak jsem mu po dalším zklidnění dala druhé prso, tam se napil (jenže v něm mám hodně málo mlíka po zánětu v šestinedělí). Pak jsem na něj „vyzrála“, nacpala jsem mu to nevypité prso „z druhé strany“, kojí se totiž jen vleže. Byla to krkolomná poloha, ale něco vypil. Jenže nevím, co s tím. Nemáte zkušenost? Přišly jste na to, čím to je? Hlavu otáčet může volně, to mu nevadí, s uchem taky nic nemá, že by mu dělalo zle ležet na levém boku, vážně nevím, co se děje. Chtěla bych to nějak vyřešit, protože zítra nastupujeme na pozorování do nemocnice a bude průšvih, jestli budu mít zrovna tam problémy s kojením. ![]()
@Cuarentena První mi to taky dělala, nechtěla levé. Kojila jsem 2× z pravého a 1× z levého, vypadalo to, že je v něm i míň mlíka. Trvalo to asi měsíc. Taky se pěkně napila jen rozespalá v noci, ve dne se u něho vztekala.
@Cuarentena Mám pocit, že jsem v té době i přes den kojila v leže, tak se taky napila líp.
Mně obě děti odmítaly kojení z levého prsu. U obou to začalo přesně kolem čtvrtého měsíce. Nikdy jsem nepřišla na to proč. Po poradě s laktační poradkyní jsme usoudily, že možná ty mléčné žlázy vedou jinak než u toho druhého prsu a je potřeba změna polohy, protože se při přisátí mohou stiskem a následným sání zavřít či ucpat. Na nějakou chvíli to zabralo, ale nakonec jsem to vzdala a obě děti kojila pouze z jednoho. Syna do 11měsíců a dceru kojím dosud. Neboj, i kdyby došlo k této variantě, tak se dá dítě „uživit“
i z jednoho prsu. Množství mléka se přizpůsobí a určitě bude stačit.
@avm3 @martice Holky, díky, jsem z toho na nervy, je to prso, ve kterým je podle mě tak dvakrát tolik mlíka co v druhým, minimálně. Protože jsem v levém měla zánět a už se to prostě nerozkojilo, i když ho přikládám. Když jsem ho ještě vážila, pil prostě z toho pravýho většinu mlíka. No a teď mi ho začal bojkotovat. ![]()
@Cuarentena Je to jak píší holky. Já to měla stejné u druhého dítěte, taky okolo čtvrtého měsíce pila jen z pravého a po poradě jsem to tak nechala. Kojila jsem ji 8m.