Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky!
Můj Filípek (skoro 8 měsíců) odmítá pít. Už s tím bojujeme dlouho, párkrát se zadařilo a tak jsem zajásala, že už bude dobře, ale ono pořád nic. Jediné, co vypije, je Nutrilon, na kterým vyrostl. Jinak můžu zkoušet vodu, čaj, šťávičky… nic, prostě nic. Dám mu do puse flašku, on zjistí, že to není mlíko a tím to hasne. Můžu ho přemlouvat jak chci, ale marně. Ještě zabere, když mu to dávám lžičkou, ale to je kapku na dlouho:)) Zkoušela jsem kouzelný hrneček od Aventu, pít z něj neumí a flašku prostě nechce. Nemáte nějaký nápad, jak ho přemluvit? Nebo co koupit, aby se z toho už konečně napil?
Čauky
Ahojky,
my meli obdobny problem s nasi Sarou
Zacala pit teprve nedavno a to z kouzelneho hrnecku od Aventu. Taky vubec nevedela jak pit (ze savicky vubec neumi). Vyndala jsem z toho pitka tu membranu a „lila“ to do ni. Neco spolykala, neco bylo na ni. Ale jina moznost nebyla. Kojeni uz nechtela, UM vubec nepije, takze jsem do ni neco dostat musela. Asi za mesic prisla na to, ze musi sat a ted uz pije s tou mebranou
Moc toho do ni nedostanu, okolo 100ml denne, ale pro nas je i to vitezstvi. Pijeme Sipkovou Ruzenku od Hippu, nic jineho potvurka nechce
Vim, ze je to slazene, ale jsem rada, ze pije alespon to. Redim ji to, aby to nebylo tak koncentrovane
Asi jsem ti moc nepomohla, ale myslim, ze s timto bojuje docela hodne maminek ![]()
Ahojky,
jak tak čtu jendu poradnu od jednoho pediatra (od něj mám většinu mouder
), tak když mu tam píší maminky s tímto problémem, tak mimi ještě pochválí, že je šikovné, že ví, co je pro něj nejlepší.
Protože potřebuje minim. 500, nejlépe 700, nejvíce 1000ml mléka, tak ho do něj aspoň vpravíš bez problémů. Takže on schvaluje každý příkrm zapít mlékem (jako kojené děti) a neřešit to. Případně máte-li dlouhé pauzy mezi příkrmy, tak dát klidně i mlíčko mezitím.
Nám taky Eliška nepila, jediné, co pak pila, byl odvar z ovoce, který jsem jí ze zoufalství dala (zbyl mi z ovoce, které jsem jí každý den povařila ke svačině). Tak se na tom konečně rozpila, ale mrška chtěla víc a víc sladké (jednou dostala odvar z hroznového vína a už mrška přestala pít jablečný či hruškový), mno a od roku věku smíme dávat čerstvé ovoce, takže nevaříme a já řešila, co budem pít, bohužel jsme zatím měsíc na malinovém granulovaném čaji a pátrám dál, na co ji naučíme, protože granulát jsem nikdy nechtěla, ale poté, co 3 dny nepila nic a mlíko mi stále také už nechtěla, jsem vyměkla a granulát dala.. ![]()
Tak jsema si moc neporadila… ale aspoň víš, že nepijáka má (měl) i někdo jiný ![]()
E.
Taky jsme měli tenhle problém, trochu jsem malou naučila na flašku, ale ne vždy to fungovalo, spíš žužlala než pila. V 10 měsících se naučila pít brčkem. Všichni kolem ucucávali koktejly, já měla míchanici ze dvou džusů, trochy sirupu a pár kostek ledu (takže přesně to co by malá pít neměla). Dali mi k tomu tlusté brčko a jak jsem ji měla na ruce a viděla mě to pít, chtěla taky. A šlo jí to. Možná mě tu ukamenujete, že jsem jí nechala pít neředěný sirupem oslazený džus s ledem, navíc mnou použitou slámkou. Od té doby ale pije vodu i ovocné šťávy brčkem a vypije i deci na jedno pití. Dřív to byly tak dvě tři kávové lžičky a další nejdřív za půl hodiny. Ve vedrech, co byly před 10 dny, jsem byla za tuto svou „chybu“ ráda.
Markéta a Hani 11m
Brčko je prima nápad, už delší dobu jsem se na něj chystala, nyní ale pije z hrnku s tou savičkou, tak je to OK, ale u druhého nepijícího mimi to určo také zkusím ![]()
E.
![]()
Ahojky holky,
chci se zeptat, kdyz ma malej 7mes zacatek, tak kolik asi tak by mel mit mleka denne, je na UM, zaciname rano UM tak 150-200, pak ovoca svacinka, v poledne obed (polévka, brambor maso, atd,) pak odpoledne opet ovocna svacinka(od hippu), kolem 18-19:00 kase 160ml, a vecer nekdy si vezme jeste tak 150ml UM kolem 23:00 jinak pije stavy, caje, behem dne vsechny mozne druhy, vice mleka do nej dostat neumim, prijde mi ze neni kdy…jinak jak jsme se divala od HIPPU do te male brozurky tak tam jsou jen 2 mlecne davky, rano a vecer kase v 7mesici, myslite ze je to tak ok, nechci ho o nic osidit tak budu rada, kdyz se mi k nasi skladbe jidelnicku vyjadrite, diky moc…
m+m ![]()
Moooc děkuji za povzbuzeníčka a hlavně za ujištění, že v tom nejsem sama:) Přiznávám, že brčko už mě taky několikrát napadlo, ale pořád jsem si říkala, že je to blbost, že je na to ještě moc malej:) Tak to třeba zkusíme:) Dnes se Filda překonal a na nákupu vypil cca 30ku vody s džusíkem. Taky jsem koupila tu vodu Rajec, co je na ní ten fajn uzávěr. Neteřinky ho přímo milují a skoro se o něj perou:) Ale jsou už větší. No vyzkoušíme a uvidíme.
Jinak jsem to schválně počítala a vypijeme cca 700ml mlíka za den, takže to je snad dost.
Mějte se fajn