V kolika m. začínají lézt???

2857
5.8.05 11:52

V kolika m. začínají lézt???

ahojky

vím, že každé dítko je jiné, ale ještě do dnešního rána jsem si myslela že tak mezi 7 - 8 měsíce začínají dítka lézt…

Kontrola na neurologii mi trošku vzala vítr z plachet (Michal se prý blbě staví na přední (čili ruce) trupem jde málo nahoru a táhne to zádíčkama, dělá letadlo) takže pořád rhb a za 4 měsíce na kontrolu. To bude Michalovi 9,5 měsíce a paní dr. se vyjádřila, že touto dobou M. ještě lézt pravděpodobně nebude.....

No nevím třeba má pravdu, ale je to divný to takhle slyšet… Michal už se od 3,5 m přetáčí na bříško a od 5 m zpátky na záda, je fakt že na ty záda jde svérázným způsobem, ale přetočí se..... v zá:,–(ě už válí sudy, takže ho už nenajdu tam kam položím a je schopnej se trošku posunout i „plazením“ - odráží se nohama a ryje pusou po zemi.o)

Tak mě připadá že to jde vcelku dobře a rychle a ted marně přemýšlím co bude dělat ty 4 měsíce???? to se už jako nic novýho nenaučí… no vím přeháním ale jsem trošku vytočená…

tak by mě zajímalo jak to šlo u vás, abych měla obrázek, kde je vůbec možné že dítko bude lézt…

Díky za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
5.8.05 12:07

Ahoj Markéto,
já jsem naneštěstí na rehabilitaci vyrazila pozdě (kolem 9m). Malá se otáčela taky docela brzo, ale pak se zdrhla právě na „letadle“. Prý ho může dělat jen 2 týdny a pak se musí pohnout dál. Jenže Hanička to dělala možná i několik měsíců. Pořád vypadala, že užuž poleze. Dětská nic neříkala, prý je to v normě. Pak jsem ale šla na rehabilitaci a tam mi řekli, že jsem měla přijít už dávno. Takže lezení jsme si užívaly až kolem 10m. Buď v pohodě, hlavně, že máte odbornou péči. Jestli polezete později, nic se neděje, aspoň bude už chytřejší. Já jsem neměla problémy, že by se někde nabořila jako děti, které začaly brzo.

Jitka

http://tickers.TickerFactory.com/…8575/age.png

• Citovat
  • Upravit
493
5.8.05 12:15

Ahoj,

Ondrášek se začal přetáčet na bříško i na záda až cca v 6 měsících. Od té doby válí sudy a žádný jiný pokrok za ty dva měsíce vážně neudělal. Dokonce ani nesedí - vydrží tak 5 sekund, a pak se kácí. Naše doktorka je ale v klidu, na žádné rehabilitace nás neposílá, na další prohlídku jdeme až v deseti měsících. Tak doufám, že to je O.K., i dkyž trochu se taky začínám zneklidňovat. Ale věřím, že to bude v pořádku, podle toho, jak jsem tady četla různé diskuze, tak některá miminka prostě začínají lézt později a v jejich dalším životě jim to nijak nevadí :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1272
5.8.05 12:49

ahoj,
buď klidná.naše malá se přetáčet začala téměř v sedmi měsícíh,kolem 9m seděla,ale jen když ji někdo po:,–(il.záda měla pevná a nepadala tak nám dr. povolila ji posazovat.moje nervy v 10m byly na blázinec.no a v 11 to začalo.začátkem měsíce se naučila sama se po:,–(it,začala si klekat(to taky nedělala) a koncem měsíce už lezla jako tryskomyš.začátkem 12m se sama postavila.dnes je jí necelých 14m a chodí za ruce a čekáme,kdy se rozběhne.dr. a i dr. na rhb byly narozdíl ode mne klidné.a měly pravdu,že každé dítě je jiné a je úplně jedno,kdy začne lézt.lepší dýl než moc brzy.taky se dočkáš a teď to ber tak,že si ještě můžeš někde dát kafe,jezdit s kočárkem…naše malá měla vždy kočárek ráda,ale co leze tak chce být venku a lézt a nějaké ježdění ji vůbec nebaví.
luka a kačenka za 4dny 14m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
5.8.05 13:02

Ahoj,
myslím, že Vás trošku uklidním. Mám 2 dcery a každá měla to své lezecí období úplně jiné. :D

Starší si dala se vším na čas a otáčela se až okolo 6.měsíce (kdy některé děti z plavání už v pohodě seděly a pokoušely se vstávat) a na čtyři se „postavila“ v osmém měsíci a já jsem si říkala, jaká je šikulka. Pak zase klid a najednou si sedla v 10. či 11. měsíci a začala hrozně rychle i chodit. Je pravda, že byla těžká a veliká - tudíž taková neohrabaná a šlo jí to těžko (v roce vážila okolo 12kg a měřila 85 cm). Dneska je má 2 roky a 8 měsíců a měří cca metr a je to hubeňour. A když běží, tak je legrační - jako když běhá obr Honza Koller :D - klátí se a neví, co s končetinama......

Zato druhá divoška v šestém měsíci už seděla a v osmém stála sama. Doktorka nám prorokovala, že v 9. měsíci už bude chodit, ale nějak se zastavila a začala až ve 12. měsíci. Takže pohoda. Ta je zase od vždycky prcek a hubená - takže nemá problém se ohnout a dělat neskutečnou gymnastiku.

Mám vyzkoušené, že tihle střízlíci jsou hbitější a vše začnou dělat rychle a brzo. A pohodáři si dávají na čas - stačí jim i sebemenší pokrok: sedím, paráda už vidím víc..... :D A pár týdnů je zase beze změn.

Klid!! Oni se všechno naučí a věřtě mi, budete nadšeně vzpomínat na dobu, kdy seděli (leželi) na jednom místě a nehnuli se........ :D Až je budete celý den někde nahánět…
 Pavla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
5.8.05 13:07

Čauky,
to koukám - ono se posílá na rehabilitace, když dítě neleze? Nebo se tam posílá, když nastane ta varianta „letadlo“?? Nám všude říkají, že dítě lézt nemusí, že to vůbec nebrání vývoji chůze, a že to klidně může dělat i naopak, tedy nejdřív zkoušet chodit, a potom teprve lézt.
U spousty kámošek to tedy tak bylo, a nebo třeba i tak, že dítě začalo zároveň lézt i chodit.
Já bych to asi moc neřešila… jo a u svýho dítka taky ani neřeším.
Doktorka nám pouze říkala, že je nutné, aby se v 8 měsících umělo zapřít do nožiček.
A nakonec každý doktor to taky říká jinak. A pak chudáci my mamči.
pa PeŤulda

• Citovat
  • Upravit
43
5.8.05 14:02

ahoj,
no já jsem taky nikdy o rehabilitaci neslyšela 8O
Naše Lucinka začala sedět až v 7 měsíci a teprve v 9,5 měsíci začala lézt a sama si sedla. Téměř okamžitě s touto novou dovedností se začala stavět v postýlce. Já myslím, že je na všechno dost času a není kam pospíchat…
Zkuste si dítě, které si pořád sedá, přebalit :D
Adri + 10,5M Lucinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
333
5.8.05 14:08

Ahoj,
emča mi do 9 měsíce hlavně ležela, přetáčela se různě, poplazívala se pomocí ručiček - takový to točení na břiše, a hlavně ráda dělala letadlo a to dlouho, pak najednou zlom a během 2 týdnu se rozplazila, pak si sedla, začala si stoupat v postýlce, a rozlezla.
taky jsem byla nervozni že ostatní mimča jsou úplně někde jinde a jak vidíš šlo mto najednou a rychle
 pá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
483
5.8.05 14:52

Ahoj,
tak u nas je to tak, ze do 8m se maly jen umel dobre pretacet na bricho,coz zacal delat v 6m a na zada jen hodne obcas. Asi pred 5 dny, coz mu bylo asi 8,5 m se teprve zacal plazit (ne lezt, po ctyrech! :roll: ) a ted cekame, co bude dal.
Doktorka mi rekla, at mu hlavne nijak neulevuju, co se pohybu tyce a zatim je taky docela v klidu, tak se snazim zustat taky, i kdyz je to nekdy trochu prace, kdyz vidim, co jine deti pohybove svedou.

Ale nas Olik je zase uzasne nadanej na jemnou motoriku, krasne drmoli a je strasne bystry, tak si rikam, ze ostatni dozene za chvili,ne? :D

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
5.8.05 15:37

Jo, Evczo, dožene, neboj! Já mám stejně starou holčinu a jsme na tom jaksi tak nějak stejně jako vy :o) a taky je právě mnohem šikovnější na motoriku - mnohem dřív než ostatní děti si třeba přendavala hračky z ručky do ručky, chytne plínku nebo můj řetízek mezi ukazováček a paleček, a taky třeba umí paci-paci, jak je veliká a pá-pá, a to už dost dlouho, a povídá slabiky, „pokřikuje“ na lidi na ulici…
Tohle je taková útěcha, když naše dítko není tak pohyblivé jako ostatní - ale zase umíjiné věci, tak co. Nakonec chodí a lezou všichni, a nezáleží na tom, jak brzo s tím začali. Peťula

• Citovat
  • Upravit
493
5.8.05 20:50

Tak teď jsem pro změnu zaskočená já…Kristýnka lezla po čtyřech v 7 měsících a já myslela, že je to pozdě!!! Od 8. měsíce už chodila kolem nábytku a začátkem 10. sama. Teď má skoro 2 roky a co se týče lezení na průlizky a skákání odkudkoliv je šikovná, ale zas nechce moc mluvit… :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
334
5.8.05 20:51

Ahojky,
hned úvodem chci říct, abychom veškeré tabulky, co v kterém věku by naše dítě mělo dělat, opravdu braly s rezervou. Když Dr. říká, že zatím je vše v pohodě a evidentně nás s drobečky neposílá kamsi na vyšetření, chce to jen vydržet, kdy pro to naše děťátko přijde ta správná doba udělat další krok v jeho fyzickém rozvoji. A hlavně je do ničeho nenuťme! Oni sami vědí, kdy začít lézt, kdy sedět, kdy klečet, či chodit…
Má dcera se snaží jeden den udělat mě a hlavně sama sobě radost a trénuje to či ono, aby mě ten další den najednou překvapila třeba dvěmi věcmi najednou… A pak zase tiše trénuje na další kolo. Kolikrát se tabulkám naprosto vymykáme! :cry: Ale důležité je, že tu správnou cestu k vytčenému cíli ti naši drobečci jednou stejně najdou, dřív nebo později, a o tom to vlastně všechno je… 8)

Takže nám všem držím palce!

Jarka a Domi (9měs.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí