Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojky
vím, že každé dítko je jiné, ale ještě do dnešního rána jsem si myslela že tak mezi 7 - 8 měsíce začínají dítka lézt…
Kontrola na neurologii mi trošku vzala vítr z plachet (Michal se prý blbě staví na přední (čili ruce) trupem jde málo nahoru a táhne to zádíčkama, dělá letadlo) takže pořád rhb a za 4 měsíce na kontrolu. To bude Michalovi 9,5 měsíce a paní dr. se vyjádřila, že touto dobou M. ještě lézt pravděpodobně nebude.....
No nevím třeba má pravdu, ale je to divný to takhle slyšet… Michal už se od 3,5 m přetáčí na bříško a od 5 m zpátky na záda, je fakt že na ty záda jde svérázným způsobem, ale přetočí se..... v zá:,–(ě už válí sudy, takže ho už nenajdu tam kam položím a je schopnej se trošku posunout i „plazením“ - odráží se nohama a ryje pusou po zemi.o)
Tak mě připadá že to jde vcelku dobře a rychle a ted marně přemýšlím co bude dělat ty 4 měsíce???? to se už jako nic novýho nenaučí… no vím přeháním ale jsem trošku vytočená…
tak by mě zajímalo jak to šlo u vás, abych měla obrázek, kde je vůbec možné že dítko bude lézt…
Díky za odpovědi
Ahoj Markéto,
já jsem naneštěstí na rehabilitaci vyrazila pozdě (kolem 9m). Malá se otáčela taky docela brzo, ale pak se zdrhla právě na „letadle“. Prý ho může dělat jen 2 týdny a pak se musí pohnout dál. Jenže Hanička to dělala možná i několik měsíců. Pořád vypadala, že užuž poleze. Dětská nic neříkala, prý je to v normě. Pak jsem ale šla na rehabilitaci a tam mi řekli, že jsem měla přijít už dávno. Takže lezení jsme si užívaly až kolem 10m. Buď v pohodě, hlavně, že máte odbornou péči. Jestli polezete později, nic se neděje, aspoň bude už chytřejší. Já jsem neměla problémy, že by se někde nabořila jako děti, které začaly brzo.
Jitka
Ahoj,
Ondrášek se začal přetáčet na bříško i na záda až cca v 6 měsících. Od té doby válí sudy a žádný jiný pokrok za ty dva měsíce vážně neudělal. Dokonce ani nesedí - vydrží tak 5 sekund, a pak se kácí. Naše doktorka je ale v klidu, na žádné rehabilitace nás neposílá, na další prohlídku jdeme až v deseti měsících. Tak doufám, že to je O.K., i dkyž trochu se taky začínám zneklidňovat. Ale věřím, že to bude v pořádku, podle toho, jak jsem tady četla různé diskuze, tak některá miminka prostě začínají lézt později a v jejich dalším životě jim to nijak nevadí ![]()
ahoj,
buď klidná.naše malá se přetáčet začala téměř v sedmi měsícíh,kolem 9m seděla,ale jen když ji někdo po:,–(il.záda měla pevná a nepadala tak nám dr. povolila ji posazovat.moje nervy v 10m byly na blázinec.no a v 11 to začalo.začátkem měsíce se naučila sama se po:,–(it,začala si klekat(to taky nedělala) a koncem měsíce už lezla jako tryskomyš.začátkem 12m se sama postavila.dnes je jí necelých 14m a chodí za ruce a čekáme,kdy se rozběhne.dr. a i dr. na rhb byly narozdíl ode mne klidné.a měly pravdu,že každé dítě je jiné a je úplně jedno,kdy začne lézt.lepší dýl než moc brzy.taky se dočkáš a teď to ber tak,že si ještě můžeš někde dát kafe,jezdit s kočárkem…naše malá měla vždy kočárek ráda,ale co leze tak chce být venku a lézt a nějaké ježdění ji vůbec nebaví.
luka a kačenka za 4dny 14m
Ahoj,
myslím, že Vás trošku uklidním. Mám 2 dcery a každá měla to své lezecí období úplně jiné. ![]()
Starší si dala se vším na čas a otáčela se až okolo 6.měsíce (kdy některé děti z plavání už v pohodě seděly a pokoušely se vstávat) a na čtyři se „postavila“ v osmém měsíci a já jsem si říkala, jaká je šikulka. Pak zase klid a najednou si sedla v 10. či 11. měsíci a začala hrozně rychle i chodit. Je pravda, že byla těžká a veliká - tudíž taková neohrabaná a šlo jí to těžko (v roce vážila okolo 12kg a měřila 85 cm). Dneska je má 2 roky a 8 měsíců a měří cca metr a je to hubeňour. A když běží, tak je legrační - jako když běhá obr Honza Koller
- klátí se a neví, co s končetinama......
Zato druhá divoška v šestém měsíci už seděla a v osmém stála sama. Doktorka nám prorokovala, že v 9. měsíci už bude chodit, ale nějak se zastavila a začala až ve 12. měsíci. Takže pohoda. Ta je zase od vždycky prcek a hubená - takže nemá problém se ohnout a dělat neskutečnou gymnastiku.
Mám vyzkoušené, že tihle střízlíci jsou hbitější a vše začnou dělat rychle a brzo. A pohodáři si dávají na čas - stačí jim i sebemenší pokrok: sedím, paráda už vidím víc.....
A pár týdnů je zase beze změn.
Klid!! Oni se všechno naučí a věřtě mi, budete nadšeně vzpomínat na dobu, kdy seděli (leželi) na jednom místě a nehnuli se........
Až je budete celý den někde nahánět…
Pavla
Čauky,
to koukám - ono se posílá na rehabilitace, když dítě neleze? Nebo se tam posílá, když nastane ta varianta „letadlo“?? Nám všude říkají, že dítě lézt nemusí, že to vůbec nebrání vývoji chůze, a že to klidně může dělat i naopak, tedy nejdřív zkoušet chodit, a potom teprve lézt.
U spousty kámošek to tedy tak bylo, a nebo třeba i tak, že dítě začalo zároveň lézt i chodit.
Já bych to asi moc neřešila… jo a u svýho dítka taky ani neřeším.
Doktorka nám pouze říkala, že je nutné, aby se v 8 měsících umělo zapřít do nožiček.
A nakonec každý doktor to taky říká jinak. A pak chudáci my mamči.
pa PeŤulda
ahoj,
no já jsem taky nikdy o rehabilitaci neslyšela ![]()
Naše Lucinka začala sedět až v 7 měsíci a teprve v 9,5 měsíci začala lézt a sama si sedla. Téměř okamžitě s touto novou dovedností se začala stavět v postýlce. Já myslím, že je na všechno dost času a není kam pospíchat…
Zkuste si dítě, které si pořád sedá, přebalit ![]()
Adri + 10,5M Lucinka
Ahoj,
emča mi do 9 měsíce hlavně ležela, přetáčela se různě, poplazívala se pomocí ručiček - takový to točení na břiše, a hlavně ráda dělala letadlo a to dlouho, pak najednou zlom a během 2 týdnu se rozplazila, pak si sedla, začala si stoupat v postýlce, a rozlezla.
taky jsem byla nervozni že ostatní mimča jsou úplně někde jinde a jak vidíš šlo mto najednou a rychle
pá.
Ahoj,
tak u nas je to tak, ze do 8m se maly jen umel dobre pretacet na bricho,coz zacal delat v 6m a na zada jen hodne obcas. Asi pred 5 dny, coz mu bylo asi 8,5 m se teprve zacal plazit (ne lezt, po ctyrech!
) a ted cekame, co bude dal.
Doktorka mi rekla, at mu hlavne nijak neulevuju, co se pohybu tyce a zatim je taky docela v klidu, tak se snazim zustat taky, i kdyz je to nekdy trochu prace, kdyz vidim, co jine deti pohybove svedou.
Ale nas Olik je zase uzasne nadanej na jemnou motoriku, krasne drmoli a je strasne bystry, tak si rikam, ze ostatni dozene za chvili,ne? ![]()
Eva
Jo, Evczo, dožene, neboj! Já mám stejně starou holčinu a jsme na tom jaksi tak nějak stejně jako vy
) a taky je právě mnohem šikovnější na motoriku - mnohem dřív než ostatní děti si třeba přendavala hračky z ručky do ručky, chytne plínku nebo můj řetízek mezi ukazováček a paleček, a taky třeba umí paci-paci, jak je veliká a pá-pá, a to už dost dlouho, a povídá slabiky, „pokřikuje“ na lidi na ulici…
Tohle je taková útěcha, když naše dítko není tak pohyblivé jako ostatní - ale zase umíjiné věci, tak co. Nakonec chodí a lezou všichni, a nezáleží na tom, jak brzo s tím začali. Peťula
Tak teď jsem pro změnu zaskočená já…Kristýnka lezla po čtyřech v 7 měsících a já myslela, že je to pozdě!!! Od 8. měsíce už chodila kolem nábytku a začátkem 10. sama. Teď má skoro 2 roky a co se týče lezení na průlizky a skákání odkudkoliv je šikovná, ale zas nechce moc mluvit… ![]()
Ahojky,
hned úvodem chci říct, abychom veškeré tabulky, co v kterém věku by naše dítě mělo dělat, opravdu braly s rezervou. Když Dr. říká, že zatím je vše v pohodě a evidentně nás s drobečky neposílá kamsi na vyšetření, chce to jen vydržet, kdy pro to naše děťátko přijde ta správná doba udělat další krok v jeho fyzickém rozvoji. A hlavně je do ničeho nenuťme! Oni sami vědí, kdy začít lézt, kdy sedět, kdy klečet, či chodit…
Má dcera se snaží jeden den udělat mě a hlavně sama sobě radost a trénuje to či ono, aby mě ten další den najednou překvapila třeba dvěmi věcmi najednou… A pak zase tiše trénuje na další kolo. Kolikrát se tabulkám naprosto vymykáme!
Ale důležité je, že tu správnou cestu k vytčenému cíli ti naši drobečci jednou stejně najdou, dřív nebo později, a o tom to vlastně všechno je… ![]()
Takže nám všem držím palce!
Jarka a Domi (9měs.)