Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, potřebuju poradit.
Dcerka bude mít příští týden 3 měsíce, posledních pár dnů pozoruju, že v poloh. lehátku neustále zvedá hlavičku a snaží si sednout, když si hraju s jejími ručičkami,tak mě chytne za palce a chce si jen sedat a rozčiluje se, když jí nepomáhám.Při nošení zády k mému břichu se úplně předklání a je nadšená, když se předkloní do véčka.Nehrozí, že by se o mě zádama opřela. Je to normální, podle mě je dost brzo na takové harakiri,ne?
Jakou máte zkušenost vy? Do poradny jdu až příští týden, tak jse využila této příležitosti poptas se vás.
Jsem už úplně doblblá z toho co se může, co ne.
dík sany
Ahoj Sany,
náš Lukášek prováděl to samé, co tvá dcerka, když mu byly 3 měsíce. To jsou ty zvědavé dětičky
. Nejraději by hnedka seděl. Taky jsem se o tom zmínila na poradně a dr říkala, že tomu máme zabraňovat, kvůli páteři. Tehdy říkala, že ho mám nechat sedět, až když se po:,–(í úplně sám, že nejdříve poleze a pak si sám sedne. Teď je mu 8 měsíců, začíná lézt po čtyřech, ale sám si ještě nesedl, ikdyž v sedu se už udrží, takže na chvíli ho sedět nechávám, ale ani teď na to nijak nespěchám, takže radím vydržet, aby měla zádíčka v pořádku
.
Ve 4 měsících naší malé vyzkoušela, zda si umí při přitahování do sedu udržet hlavičku v prodloužení páteře, a zda se při tahání za ručičky do sedu umí dostat nahoru tak, aniž by jí hlava „visela“ nebo padala zpět dolů na podložku. Nám ta hlava trochu visela dolů, takže řekla, že máme trénovat, ale jen přitahování (!), ne sezení (takže jen přitáhnout a zas položit). A mluvila pořád jen o té hlavičce (asi jde o svaly šíje?? Nevím.) Jinak řekla, že posazovat v žádném případě nemáme.
No a my to doma dvakrát zkusily, a malá se hned naučila tu hlavičku přitáhnout a zvednout, takže se pak pěkně rozčilovala, když jsem ji zase položila. To nám byly přesně 4 měsíce. Za pár dní tu hlavičku začala zvedat z podložky sama a prostě si jakoby chtěla sednout - to je to, co popisuješ Ty. Hlavně to dělala v kočárku, chtěla koukat ven.
Já jí ale ještě dva měsíce bránila, aby byla jakkoli v poloze „sedmo“, takže jsem jí v kočárku jen trošku podložila horní část těla polštářkem, aby líp viděla ven. Pěkně se rozčilovala, že musí ležet, a pořád se snažila sednout (marně), ale prostě to musela vydržet.
Teď je jí 8,5 měsíce a už ji posazuju asi 10 dní, ale jen proto, že vydrží sedět na zemi úplně sama, tedy bez jakékoli opory. Dřív fakt radši neposazovat, páteř není dost silná a za nějakou skoliózu to nestojí. To je lepší chvíli vydržet to miminkovské vztekání
)
Podle mě můžeš miminko posazovat i dřív, než se do toho sedu dostane úplně samo (víš přece, jakou práci dá i dospělému takový ten „sed-leh“, chce to silné břišní svaly).
Ale asi v žádném případě bych neradila posazovat miminko dřív, než se v sedě udrží úplně samo, bez opory - prostě dokud ho nedáš na podlahu a ono tam nebude pevně sedět.
Takovým těm kočárkům, které mají opěradlo zvednuté až do pravého úhlu a v nich se klátí ubohé pětiměsíční miminko celé nakřivo - snad v nějaké snaze, aby se naučilo sedět - tomu teda vůbec nefandím!!
papa
Ahoj Sany,
nám doktorka taky nedoporučila posazovat (což bych tedy ani nedělala), ale tvrdila, že ho můžeme například chvilku nechat sedět s plně podepřenýma zádama - tedy v autosedačce. V kočárku se Lukášek taky zvedá, aby viděl, tak jezdíme pod stromy, čteme takovou tu leporelo knížečku a v době největší krize prostě ležíme na bříšku a vykukujeme z kočárku. Vozím pod kočárem speciálně pro tento účel polštářek
a trochu ho podložím, a't vidí i přes korbičku. Vešinou se ale zakousneme do boku kočárku a můžou nám vypadnout oči, když jde pejsek nebo jede auto nebo kolo
. Celkem se to líbí kolemjdoucím - ne každé mimi se na ně usmívá v této poloze
. Je fakt, že Lukášek tráví na břiše většinu času i doma. Asi tak 1% na zádech, a to jen v případě, že ho zabavím hračkou.
Takže pevné nervy
Ahoj
Ahoj,
jak piše Pitrisek o pětiměsíčním miminku co sedí v kočárku, tak s tím jsem si užila víc než dost. Malý se naučil sám si sednout asi ve čtyřech měsících, takže v těch pěti to už pro něj nebyl žádný problém. V kočáru si sedal sám a odmítal ležet. Co jsem si vyslechla od cizích lidí jaká jsem špatná matka. Ale pokud dítě neumí samo sedět, tak jsem samozřejmě taky proti posazování. Malý se začal kutálet týden před třetím měsícem a za týden zvládal prvůrně překutálet celý obývák. Takže z vlastní zkušenosti vím, že děti můžou být aktivní už velice brzy.
Jana
holky,
jak to tady čtu, taky vaše děti nejvíc zajímají stromy a kytičky? my když jedeme pod stromama, tak malá má oči jak tenisáky. ![]()
Nám to s tou hlavičkou moc nejde, a tak budem cvičit Vojtu.
Bibina
Kym nevie dietatko sediet samo, nemalo by sa po:,–(zovat. Jedine v autosedacke, alebo aby malo cely chrbatik vypodlozeny a nie v priliz strom uhle.
No ked sa tu dost casto hovori o zatazovani patere, tak mi neda napisat ze dolezite je aj to ako sa s miminko manipuluje v naruci.
Mnoho mamiciek, teda zatial vsetky ktore som stretla
okrem jednej miminka drzia nespravne - vo zvislej polohe a nespravne s nimi manipuluju. A to je potom tiez velka zataz ne chrbatik, no to si asi uvedomuje malokdo
A ked si uvedomite kolko casu stravi mimi v naruci…
No tak to som trosku odbocila ![]()
Len mi to proste nedalo lebo dnes som ZASE videla mamicku asi s dvoj,trojmesacnym mimi, ktore v jej naruci chudatko strasne plakalo. A ani sa necudujem ked malo jednu ruciciku za jej chrbatom, chrbatik prehnuty, hlavicku mierne zaklonenu a mamka s nim este rytmicky pohupovala. Boze chudatko ![]()
Urcite si to ta mamulka neuvedomovala, no proste pohlad z vonku bol katastrofalny ![]()
Netvrdim ze ja som dokonala, no polohy si nacvicujem pred zrkadlom tak snad by malu nosim spravne ![]()
Este raz sorry ze som takto odviedla pozornost od hlavnej temy. No suvisi to s chrbatikom a neprimeranou zatazou. ![]()
Ahoj Ayrinka a ostatní maminky,
s tím polohováním máš pravdu. My chodili na manipulaci s miminkem, teda až ve čtyřech měsících a já koukala, jaké chyby jsme do té doby dělali. Ale zkus nosit 8kg v klubíčku - tak já používala nejčastěji koníčka, manžel si oblíbil tygříka. I když teď taky někdy zhřeším - většinou u koupání, když se třeba s Lukáškem češeme před zrcadlem.
Je ale obtížné to maminkám vysvětlovat. Proto to nechávám na každé z nás, aby si udělala v tomto směru jasno. Nejhorší to bylo vysvětlit babičkám .......
Dokonce ho pro jistotu ani (teda jen chvilku) nenosily a nezvedaly ![]()
Jsem taky trochu od tématu, i když to se zádíčkama dost souvisí.
Tak ahoj
To je pěkné téma. Teď jsme zrovna byli s malým na tříměsíční kontrole v poradně a tam byla stejně stará holčička seděla taťkovi na klíně. Byla jsem z toho trochu v šoku a přemýšlela jsetli nejsme pozadu. Taky mi to přišlo brzy a podle toho co píšete jsme v normálu, žádné opoždění. ![]()
Teda holky to jsem v šoku, co ti vaši prcci dokážou! Já jsem šla včera na 5-timěsíční prohlídku v lehkém stresu, protože ten náš klučík ještě ani teď hlavičku do sedu nepřitáhne, jen tak mu zcela bezvládně visí dozadu. Jinak je teda v normě, ale ta hlavička prostě nejde a nejde… Byla jsem si skoro jistá, že budeme odesláni pokud možno hned z ordinace na rehabku, naštěstí to ale paní doktorka brala s humorem. No jo, chudák, sportovní nadání má asi po mně…
Viťka+Pavlík 5m
Ahoj,
nesouhlasím s tím, že se dítě může nechat sedět, když už se v sedu samo udrží. Ono to tak jen vypadá, nicméně se páteř přetěžuje, může se začít vybočovat, hroutit, což nevidíme.
Takže dokud mimi neleze a nenaučí se sedat samo (sedne si do překážkového sedu či nějak tak si kecne naprdelku, určitě neudělá sed leh), tak prostě dítě bez podložených zad opravdu nenechávat! Ani v těch 8,5 m… Vím, že je těžké, když si mimi sedne rodičům na klín, že se hned předklání.. Mít jej u sebe prostě tak těsně a vypolohovat se tak, že se zády o vás opírá, jinak této situaci předcházet tím, že jej prostě na klín dávat nebudeme. Však ony to ty babičky ještě ty cca 2 měsíce vydrží…
V 10m poleze jak drak, bude mít záda posílená, začne si postupně stoupat, pak už si i samo sedí a samo pozná, kdy toho má dost.
Nejhorší je, když se mimi do sedu po:,–(í, ono se z něj neumí ale dostat, takže tam sedí, sedí, záda trpí a navenek to přitom nemusí být extra vidět (když se dítě hroutí, tak to je jasné, bohužel záda se křiví již dříve).
To s tím držením mimi v náručí je fakt, kdokoliv si od nás malou bral, tak ji držel blbě, tak jsme všechny učili, jak držet… Hlavička je těžká a neúměrně zatěžuje krční páteř.. V rodině blbou páteř máme, tak prostě ani ty návštěvy, kterých bylo hodně, jsme proto nehodlali tolerovat a prostě je to naučili. Ať si myslí o buzeraci co chtějí, záda má moje dítko jen jedny a nevidím důvod se cítit trapně, že budu babičky opravovat, jak s mimi manipulovat… Bavila jsem se s jednou paní, která si stěžovala, jak jí každý tahá dítě jako kočku, blbě, že jí je blbé jim to říkat.. a já si říkala, proboha, snad je důležitější to dítě, ne ti, co tahají, aniž by měli páru o tom, co provádějí…
Tak rovným zádům zdar, my vyrážíme na pár hodin ven,
E.
Tak mě holky poučte jak správně držet mimi?Klubíčko umím, ale co to nošení? Doktorka mě nikdy neupozornila, ale ani neradila.
Hela
Zdravím Efinu
Ahoj Helo,
ono se to bude asi špatně popisovat, jak mimi nosit. Je to velice dobře popsané v knížce od E.Kiedroňové - Něžná náruč rodičů. Nevím, jam máš staré mimi, ale my od 4 měsíců nejvíce používáme : klubíčko, tygříka - to měl v oblibě manžel, já raději používala klokánka a a koníčka. To se Lukáškovi líbilo, protože se mohl dívat všude kolem (pod) sebe. Pokud si nechceš knihu kupovat, tak se můžeš podívat v některém knihkupectví jen do knížky, polohy jsou ukázané a dokonce nafocené, jak dítě do polohy dostat a jak položit na str. 176-187.
Ahoj
Ahoj holky!
Tak se musím připojit k tomu, že jsem si dost užila, když jsem pořád hlídala, jak příbuzní a známí drží toho našeho kluka. Všichni kolem si musí myslet, jaká jsem cíťa, když ho tak hrozně hlídám. Nejsem cíťa, ale prostě mi vadilo a vadí, když dělají s malým to, co pro něj není dobré.
Neustále jsem je „buzerovala“ s tím, že ho nemají nechávat sedět, netahat za ručičky, nenutit do chůze… a tak. No a taky s krmením si toho užívám dost.
Babička by mu nejraději všechno sladila a dala hezky šunčičku, no musím říct, že mě to fakt vytáčí a už mě nebaví pořád vysvětlovat proč to a to nesmí. Podle všech je to hrozný chudáček, protože mu nic nedopřejeme.
Fakt se bojím ho nechávat, byť jen chvilku, hlídat třeba babičkou (tchýní).
Omlouvám se ale potřebovala jsem se trochu vykecat (vypsat).
Ještě by mě zajímalo, jak se má správně držet miminko. Mně to teda nikdo nevysvětlil a docela by mě to zajímalo, abych se s tím druhým (které čekáme) mohla více snažit.
Předem děkuji.