Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, jdu si pro radu. Dceři se konečně prořezaly stoličky, ale dojeli jsme na čištění zoubků. Od prvních zubů jsem ji to učila, chvíli ji to bavilo, i sama to zkoušela, ale teď ji to omrzelo a vždy semkne pusu, kýve hlavou, že nechce a já se ji sotva dostanu na přední zuby zepředu, natož na stoličky. Zkoušela jsem snad vše…zabavit ji něčím, udělat z toho legraci, čistit si zuby navzájem a nakonec už i přilehnout
Vždy to končí nevyčištěnýma zubama, kousnutím do prstu a nervama v…
je ji rok a půl, takže domluvit se moc nejde… Díky za jakoukoliv radu.
V té době jsem dceři čistila zuby „násilím“
Fakt se do pusy nedostaneš? Moje jak řvala, tak jsem jí je přejela a bylo. Jinak - to už jí teda bylo kolem 2 let, ale zkusit to časem můžeš… kreslený seriál Byl jednou jeden život - díl o zubech. Koukaly jsme s dcerou a krásně bylo vidět, jak si holčička nevyčistila po bonbonu zuby, byli tam „broučci“ a ty vrtali do zubů a udělali bebino
Pak jí to bolelo. Takže od tý doby naprosto bez problémů, řekla jsem jí, že tam bude mít ty broučky a pak jí to bude bolet. Zkus to nějak takhle…
Příspěvek upraven 30.06.17 v 21:41
Bez urážky, ale takhle malé dite snad,,preperes", ne? Kdyz syn stávkoval pri čištění zubu, tak to proste šlo násilím. O tomhle s nim proste debatovat nebudu.
To neposlechne ani zubařku? víš co, zkus koupit přesýpací hodiny, nevím proč, ale děti to fascinuje když si mají čistit zuby než se přesype prášek
Taky jsem zvedava na rady, male bude 16m a jinak nez nasilim to nejde, a to sebou hrozne mlati, rve a je to neco na moje nervy, takze cistime tak ob den, ikdyz vim ze bych mela denne, asi budu muset pritvrdit:(
Nám pomohlo čistit v leze a pouštíme Miro Jaroše zubky zubky…
Taky u takového prcka to muselo být násilím. Od 2 let fungují obrázky shnilých zubů a strašením, že tam bude mít červíky. Bohužel i přes čistění měl kazy.
Nám pomohlo koupit elek. kartáček. Syn si s ním v pusince hraje a pak mi dovolí nechat mu dočistit zoubky
Jsou nám 3 a půl a.pan doktor mu zoubky chválil ![]()
@mal.lucie píše:
Nám pomohlo koupit elek. kartáček. Syn si s ním v pusince hraje a pak mi dovolí nechat mu dočistit zoubkyJsou nám 3 a půl a.pan doktor mu zoubky chválil
doktor vám chválil i elektrický kartáček pro dítě? jestli jo, tak by měl vrátit diplom
Prvni syn si cistil zuby ukazkove, s nasi 18 mesicni dcerou je to totalni des. Nicmene ji je proste vycistim nekompromisne, drzim ji na kline a jak rve tak cistim, co jineho mi zbyde ![]()
@Ajinac Namotivovat pohádkou, kde se čistí zuby/někdo má zuby zkažené kvůli nečištění, zkusit opičárny typu, že dítě bude spívat áááá, čistit před zrcadlem, zkusit čistit v leže, dát mu jeden kartáček a druhým mu čistit, čistit zoubyk zvířátkům.
Pokud nepomůže lehký fyzický nátlak, říct, že z koupelny prostě nejde, dokud tu pusu neotevře a zuby se nevyčistí (a vydržet, i kdyby jste tam měli opakovaně dřepět hodinu).
Znam. My cistime v kazdem pripade, at se ji to libi nebo ne. Obcas ptotestuje a place, ale trva to jen par sekund a simuluje. Uz spolupracuje mnohem lip. Kdyz to probehne bez problemu, dostane za odmenu nalepku. My taky zkouseli zpivat, na neco koukat, delat ruzny blbosti atd. Ale pravidlo u nas je, ze zuby se musi vycistit za kazdou cenu.
@ivulebobule píše:
Prvni syn si cistil zuby ukazkove, s nasi 18 mesicni dcerou je to totalni des. Nicmene ji je proste vycistim nekompromisne, drzim ji na kline a jak rve tak cistim, co jineho mi zbyde
Podle me lepsi nez zkazeny zuby nebo aby dite vyvodilo zaver, ze bude po jeho. Diteti se nic nedeje a kdyz nepomuze sto volovin okolo, neda se nic delat.
@Doe_Jane píše:
doktor vám chválil i elektrický kartáček pro dítě? jestli jo, tak by měl vrátit diplom
No tak jednoznačné to není… Kamarádce ho taky zubař doporučil (sonický). Její syn hodně vyvádí, nenechá se vyčistit a násilím se prostě zuby dokonale nevyčistí, to to tam jen ošmrdláš, ale opravdu plak neodstraníš (bavím se tady o čtyřletém dítěti). Takže doktor doporučil elektrický, že ten za ten omezený čas vyčistí mnohem lépe. Bere to jako záležitost na přechodnou dobu, než dítko dostane rozum a stav zubů se radikálně zlepšil. Já mám doma se starší podobný případ a také ho chci zkusit koupit. I když si nejsem jistá, že to zabere, dcera je v tomhle hrozný exot. Ale do 90 dnů se kartáček vrátit, tak to holt zkusíme.
ALE elektrický je vhodný až od určitého věku, takže pro dítko @Ajinac ne. Ta je opravdu malá. Tam nezbývá než přemlouvat, čistit násilím. U nás zabralo, že holky čistily zuby mně a já jim. Ale prostě s mladší není problém, starší je peklo pořád. Hrozně jí to vadí, nadavuje jí to, často se při čištění stoliček pozvrací ![]()
@Pomka píše:
V té době jsem dceři čistila zuby „násilím“Fakt se do pusy nedostaneš? Moje jak řvala, tak jsem jí je přejela a bylo. Jinak - to už jí teda bylo kolem 2 let, ale zkusit to časem můžeš… kreslený seriál Byl jednou jeden život - díl o zubech. Koukaly jsme s dcerou a krásně bylo vidět, jak si holčička nevyčistila po bonbonu zuby, byli tam „broučci“ a ty vrtali do zubů a udělali bebino
Pak jí to bolelo. Takže od tý doby naprosto bez problémů, řekla jsem jí, že tam bude mít ty broučky a pak jí to bude bolet. Zkus to nějak takhle…Příspěvek upraven 30.06.17 v 21:41
To je super tip. Diky ![]()