Odmítání obědu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Odmítání obědu
Hezký den maminky, mám tady už jednu diskuzi zalezou „Nejedici batole“, ale teď mám dotaz jak fungovat. 19 měsíční syn má problémy s jídlem už od zavádění. Jí ve většině případů jogurty, ovocné presnidavky, namazany rohlík a velmi zřídka překvapí a dá si i něco jiného, cerstve ovoce a zelenina je absolutní nezájem. Když je čas oběda posadim ho do židličky a zkouším různé věci. Jist s ním, nejíst, byt tam, nebýt.. No prostě nic nezabírá. Chci se zeptat jak mám postupovat aby konečně pochopil že musí jist i normální stravu. Odpoledne má na svacu jogurt a těch by snedl hned několik. Mám ho nechat tak a zkusit nabídnout znova oběd nebo mu dát normálně svačinku? Je to už dlouhy boj s jídlem a děsí mě ta představa dalších let.. Děkuji za všechny rady
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Můj nejedlík by se tedy ohřívaného oběda nedotkl dvoumetrovou tyčí.
Na jedení oběda nám pomohlo dopoledne řádně vyvenčit, ideálně v tělocvičně nebo na hřišti a nedávat žádné svačinky (jablíčka, křupky, piškoty, mléko a tak).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dcera mi taky dlouho odmítala obědy. Pak jsem jí jednou omylem při shonu nedala svačinu a ona snědla skoro celej oběd. Od té doby hokak nesvaci a obedva. Já bych bez svačiny umřela hlady, starší děti taky, ale ona evidentně ne. Dáváme si pozdní snídani, až odpravime starší do školy a školky, a pak až ten oběd. Jen nevím, jak to budeme dělat, až bude taky chodit do školky. Snad se po čase nějak přizpůsobí a půjde to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Malý je právě takový, že měl i období kdy si dal jogurt a půl rohlíku za celý den, nic víc jsem do něj nedostala a ani nic nevyzadoval
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No u nás výše zmíněné teda nefunguje. Prostě buď jí to chutná nebo ne a pak to do dcery 2r. nedostanu ani kdyby umírala hlady. Takže jíme třeba kuře na paprice, to je ok, pak třeba rajskou se sýrem ta je taky ok, ale zeleninu? Ani omylem. A trvá to už hooodně dlouho. Takže vydržet. Nic jiného neporadím. S obědy bojujeme od samého začátku. Nejvíc mě rozčilují články k tomuto tématu na internetu. Jak si za to rodiče můžou sami svými návyky nevedení k jídlu od počátku apod. Já sama jím zdravě, zeleninu u mě vidí pořád a od začátku jí byla nabízena. Nikdy jsme nedávali žádné sladkosti apod. co by jí mohlo chutnat více. Prostě to tak děti v určitém období mají. Malá má s pevným ovocem problémy dodneška, ale alespoň jí ovocné bio skleničky a já alespoň vím, že takto do sebe dostane nějaké vitamíny. Je to boj a stejně jako ty čekám na nějakou zázračnou radu. Zatím mi jí nikdo nedal ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nototo věci na internetu mě taky štvou a kolem sebe mám kamaradky které mají všechny děti doslova nenazrane
sni všechno. No doufám, že pak aspoň ve školce se to změní. Vzdy si říkám dokud je zdraví a prospívá tak ti nechám tak, ale je to vyčerpávající. Člověk se snazi, zkouší různé věci a prd z toho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hele, já si myslím, že nemá smysl ho nutit. Já mám obě děti poměrně žravé, ale dcera měla několik období, kdy odmítala teplé jídlo, většinou když rostly zuby. Ale mám kolem sebe dvě kamarádky, jedné dítě nejedlo téměř nic až do tří let, nijak nestrádalo, prostě ho dokojovala. Kolem třetího roku zlom a sní všechno. Druhé syn nejedl nic normálního kromě jogurtu, pečiva a přesnídávky ještě ve čtyřech letech. Lítali po doktorech, zkoušeli vše možné i nemožné, nic. Začal jíst až v pěti letech a dneska je to zdravý puberťák. Já vím, člověk má strach, aby mu nic nechybělo, ale násilím to do něj stejně nenarveš a sebe nervuješ
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A takové ty rady typu-nedávejte nic jiného a když přijde hlad, nabízejte jen ten oběd- nám byly k prdu. Utahat venku bez svačiny taky nepomohlo. Jen řev a nakonec usnula. Kamarádka mi říkala, že u nich tyhle boje trvaly až do 4 let. Docela se tím trápím aby měla dost živin
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aduš8 Souhlas. Ale těch zklamání, když to zkouším ve všech možných podobách je fakt velký
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nesnaž se dítě nacpat do tabulek, ale snaž se naopak vycházet z toho, co jí a postupně to nějak převést k tomu, co chceš aby jedlo… Ono to moc zlomit nejde, lepší je se smířit, že je dítě nestandardní…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nototo možná se to zlepší ve školce, dcera 5letá doma jí mléko, mléko, mléko, občas rohlík se šunkou nebo samotný, nudlovou polévku, suché těstoviny, občas maso velikosti půl krát půl centimetru, asi 1 banán a 1 jablko týdně - to je vše,
ve školce jí rýži s mrkví a masem, syrovou okurku - což padám do úžasu, protože doma zeleninu nepozře za žádných okolností, a vůbec kuchařka říkala, že jí celkem pěkně
asi že vidí jíst ty ostatní děti
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje dite neji skoro zadne ovoce a zeleninu dodnes, chysta se pomalu k maturite.
Do roka a ctvrt jedlo normalne, pak zlom a konec. Delala jsem doslova psi kusy, po dobrem i po zlem, abych do nej neco dostala, pohorely i babicky, kdyz se snazily dokazat, ze jen nejsem dusledna.
V prubehu let vzalo na milost jeden druh papriky, banan a jablko a varenou polevkovou zeleninu. Neji ani houby, zeli a ryby. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nototo píše:
No u nás výše zmíněné teda nefunguje. Prostě buď jí to chutná nebo ne a pak to do dcery 2r. nedostanu ani kdyby umírala hlady. Takže jíme třeba kuře na paprice, to je ok, pak třeba rajskou se sýrem ta je taky ok, ale zeleninu? Ani omylem. A trvá to už hooodně dlouho. Takže vydržet. Nic jiného neporadím. S obědy bojujeme od samého začátku. Nejvíc mě rozčilují články k tomuto tématu na internetu. Jak si za to rodiče můžou sami svými návyky nevedení k jídlu od počátku apod. Já sama jím zdravě, zeleninu u mě vidí pořád a od začátku jí byla nabízena. Nikdy jsme nedávali žádné sladkosti apod. co by jí mohlo chutnat více. Prostě to tak děti v určitém období mají. Malá má s pevným ovocem problémy dodneška, ale alespoň jí ovocné bio skleničky a já alespoň vím, že takto do sebe dostane nějaké vitamíny. Je to boj a stejně jako ty čekám na nějakou zázračnou radu. Zatím mi jí nikdo nedal
Nase holky to maji stejne. Jsou po mne, kdyby mi nekdo po tydnu hladoveni nabidl treba jatra nebo masovy vyvar, tak to proste nesnim. Ja to chapu, tak jim varim, co chteji. A nam s manzelem treba neco jineho. Uz to na ne zkousela babicka - nesnidaly, nesvacily, obed jim nechutnal, tak babicka drsne oznamila, ze jim nic neda ani odpoledne a jak budou pekne veceret. No nevecerely.
Ja s manzelem jime hodne ovoce a zeleniny. Holky jen par druhu ovoce a nejstarsi dcera zacala cca v 6 letech jist syrovou mrkev. Jen nejmladsi skoro rocni ji zatim vsechno, ale pocitam, ze ji to taky casem prejde, kdyz to preslo vsechny 3 jeji starsi sestricky.
Nenutim ani ochutnavat, vim, jak mi je, kdyz nekdo nuti me. Ony k tomu casem dojdou a zacnou i tu zeleninu. Treba dve nejstarsi dnes poprve ochutnaly kiwi. Vsechny jsou sice vychrtle, ale plne energie, silne, sportovni. Pediatr z nich ma radost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nabizet, nenutit. Vyhladoveni nepomuze. Ve skolce a skole mi starsi ji, mladsi ji ve skolce. Doma se v tom mladsi porype a starsi jiňojiporce. Vyjimkou jsou testoviny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit