Odmítnout test na cukrovku?

3911
22.9.10 20:46

Odmítnout test na cukrovku?

ahoj, potřebuju nutně poradit - zítra ráno mám zátěžový test na cukrovku.. je tu někdo kdo ho odmítl podstoupit? Některé maminky (a i na kurzu) mi říkali, že to není povinné a že můžu i odmítnout, údajně můžu i zkolabovat díky té zátěži. Navíc to pořádně zatíží i mimíska, tak se mi do toho zrovna dvakrát nechce. Podpoříte mě? 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
166
22.9.10 20:50

Ahoj Romi,
tak já to podstoupila dneska. Měla jsem z toho taky hrůzu, protože nepiju téměř nic slazené a přežila jsem to. Já bych to asi neodmítala.Pěkný večer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
398
22.9.10 20:54

ahoj nic hrozného to není,akorát mě vadilo,že je tam docela nuda :-)),protože musíš dlouho čekat,tak doporučuji vzít si s sebou knížku a vydržať,nevidím důvod odmítat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
22.9.10 20:57

Test na cukrovku odmitnout muzes, nic v tehotenstvi neni povinne, jen nakonec porodit musis :wink:

rozhodne bych ale test na cukrovku neodmitala jen na zaklade „jedna pani povidala“. Mela by jsi znat veskera rizika nelecene tehotenske cukrovky, u ditete se to poji se srdecnimi vadami, rizikem cukrovky, dite uz v terminu muze byt opravdu hodne velke.

Ja ted ogtt nepodstoupim, jsem rozhodnuta podstoupit nezatezovy test, zkratka si koupim glukometr a budu si po jidle cely den merit cukr v nejakych jasnych intervalech, udelam to nekolikrat mezi 20. a 30.tt, abych mela jistotu, ze mi cukr nelita.
Pri prvnim testu jsem nezvracela, sladka voda mi nevadila, ale mam cimprlich zazivani, mela jsem pak silene prujmy 2dny, krece v zaludku, po 2 dnech jsem se sotva drzela na nohou, totalne dehydrovana, nemluve o tom, ze moje drimajici kvasinky dostali tou davkou cukru nazrat a rozmohli se mi tak, ze jsem pak z toho mela super zanet. Taky jsem nejdriv citila pohyby hrozne moc a pak temer ustali, mela jsem o Matese sileny strach.

Takze pokud nespadas do rizikove skupiny (cukrovka v rodine, hodne velke pribirani, nezvykle velky plod), zkusila bych se s nimi domluvit na nejake nezatezove forme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
969
22.9.10 21:01

Pokud máš cukr v normě (to zjistí z krve, kterou ti vezmou na začátku) kolabovat by si neměla. Já trpěla na ranní nevolnosti a hrozilo, že testovací látku vyklopim… Ale přežila jsem, ani blbě mi nebylo, ani hlava se mi nemotala… Odmítnout můžeš, ale je to jeden z nejméně „škodlivých“ testů, tak bych se ho nebála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
22.9.10 21:01

Mám dvě děti a na tomto testu jsem nebyla ani jednou. Poprvé mě neposlali, podruhé to doktorka nechala na mně. Vše má své pro a proti a člověk musí zvážit, která rizika se mu zdají vyšší a dle toho se rozhodnout.
U druhého těhotenství jsem si ale nechala vzít krev na glukózu a hmmm ještě něco a byla jsem rozhodnutá, že pokud by to nebylo v pořádku na test bych šla. Ale vše bylo v normě, takže jsem nešla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rozmary
22.9.10 21:05

Čičinko naprosto souhlasím,já jsem taky vydržela s glukoměrem,občas mi cukr vylítnul,ale taky netvrdím že jsem držela nějak poctivě dietu,takže je to na tobě.Dělali mi test jen v prvním těhu,ale bylo to pro mě fakt utrpení,bylo mi blbě už jen z toho že jsem nalačno a ještě do sebe hrknout ten utrejch,ble :poblion:Teď jsem se tomu naštěstí vyhnula,jinak bych to asi řešila jako čičinka nějakou domluvou

• Citovat
  • Upravit
3168
22.9.10 21:05

Taky jsem nebyla ani jednou. :wink: :wink: :wink: U prvniho nejak ani nikdo nic nerikal a u druheho jsem odmitla. :wink: :wink: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
22.9.10 21:11

Ono je to povinné? Mně se u obou těhu gynekolog zeptal na zátěž v rodině a pak jen jsme mluvili o tom, že kdybych nějaký problém měla, projevilo by se to (nárůst váhy mě i miminka, bílkovina v moči, atd…). prostě nebyla jsem ani jednou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13754
22.9.10 21:12

Já jsem taky odmítla. Pokud nemáte cukrovku (dědičnou, ne stařeckou) v rodině, nejsi extrémně obézní, nepřibrala jsi hodně v těhu a dítě není abnormálně veliké a necpeš se od rána do večera sladkým, tak nejsi v rizikové skupině.
Stejně pokud by to bylo vážné, že by sis měla píchat inzulín, tak by se to poznalo z krve a jinak bys jen držela lehkou dietu, kterou můžeš držet stejně (jíst často, necpát se sladkým).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7276
22.9.10 21:16

ahojky,já test odmítla,jednak je mi 20 let(test se začal preventivně provádět kvůli zvyšujícímu se věku maminek),nemáme cukrovku v rodinné anamnéze a můj táta,který je doktor mi potvrdil,že je to hloupost a zbytečné trápení. Moje doktorka mi řekla,,že mi tedy na příští kontrole odebere krev a změří cukr z krve :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3911
22.9.10 21:17

Moc dík, hlavně čičince za obsáhlou odpověď. Ta „jedna paní“ je dula a laktační poradkyně, která vede předporodní kurz, jenže mi to nestihla vysvětlit dostatečně (což mě spíš vyplašilo)- musím počkat na příští lekci :roll: Ale na test mám právě jít zítra, tak se z toho chci spíš vykroutit. Necítím se na to ráno vstát a hladová se nechat testovat. Hlavně se bojím že malé to taky může přitížit. Raději teda ověřím nějeké ty nezátěžové formy. Váha se taky měří pravidelně a ne tak že mě jednou přežerou a počkaj jestli nakynu nebo ne :jazyk: Zkusím zatím posunout termín a najít si co nejvíc o tom, co to může miminku způsobit. Ještě jednou dík za podporu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
22.9.10 21:19

Porod je stokrát horší než nějaký zátěžový test :-D A také se nikdo neptá,zda porod může odmítnout :-D
Ale nyní vážně-někdy cukr lítá nahoru dolů a jedním odběrem se nic nepozná.A může být i situace,kdy je v normě,ale po jídle vylítne víc než je zdrávo…a pomalu klesá.A hlavně-vysoká hladina cukru způsobuje diabetické poškození mozku u mimča.Takové dítko jsem v ambulanci viděla a opravdu žádná sláva :-( Takže i z tohoto důvodu bych do toho šla,jistota je jistota.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
22.9.10 21:20

neodmítám testování na cukrovku ale odmítám oGTT paušálně z žilní krve. (můj muž je dr., a právě on tvrdí, že je to nesmysl..)
resp. oGTT je diagnostický test, kterým se prokazuje diabetes (nejen gestační). existuje celá řada metod, příjemnějších, i méně nákladných, jak provést screening mezi těhotnými - a tady bych ho opravdu prováděla po všem co vím u všech. oGTT je náročný, součástí je dvojí odběr žilní krve, zátěž organismu (75g glukosy je pořádná ďaha!), a na co? resp. proč?

daleko lepší efekt by mělo měření glukozy glukometrem - jednoduché, jen štípnutí do prstu. nosíme moč, dělají nám krevní obraz, protilátky, syfilis, měří nám tlak, pánev a kdesi cosi. proč nemají v poradně glukometr a neřeknou - příště na lačno, nepije nic sladkého - změří, zapíšou. sníte si čokoládku :-P a než odcházíte od dr., sestra vás bodne znovu. takhle to udělají kolem 24tt a pak znovu za 4 týdny v další poradně. pokud jsou hodnoty jiné než standardní, udělá se oGTT.
jednoduché, elegantní, bezbolestné (skoro). nepovede to k odmítání testu, záchytů gestační diabetes bude pak možná i víc :) a tenhle test můžou dělat kdykoliv!!!

bože, proč já nepracuju v pojišťovně, nebo neschavaluju standardy péče :mrgreen: :mrgreen: :-P :-P

P.S. povinné není nic, dr. ti dá nejspíš pak podepsat revers, že jsi ho nepodstoupila z vlastní vůle a jsi poučená o rizicích. do letoška nebyl standardem pro všechny, teď nově je, pro všechny, a pro dříve rizikové je už i v 1.ITM.. toť info mé gyndr.

nicméně, já už mám doma glukometr, a než do sebe nechám nalít 75g glu, oměřím si profil sama, a pokud bude OK, nikdo mě nikam nedostane..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13114
22.9.10 21:23

Já žiju v Itálii a taky jsem na testu nebyla. Doktorka se mě ptala, jestli máme v rodině cukrovku, kontrolovala kolik jsem přibrala a ptala se mě, jak jsem na tom se sladkým. Pak mi řekla, že nejsem v rizikové skupině, takže jsem test neabsolvovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí