Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj, potřebuju nutně poradit - zítra ráno mám zátěžový test na cukrovku.. je tu někdo kdo ho odmítl podstoupit? Některé maminky (a i na kurzu) mi říkali, že to není povinné a že můžu i odmítnout, údajně můžu i zkolabovat díky té zátěži. Navíc to pořádně zatíží i mimíska, tak se mi do toho zrovna dvakrát nechce. Podpoříte mě? ![]()
Ahoj Romi,
tak já to podstoupila dneska. Měla jsem z toho taky hrůzu, protože nepiju téměř nic slazené a přežila jsem to. Já bych to asi neodmítala.Pěkný večer.
ahoj nic hrozného to není,akorát mě vadilo,že je tam docela nuda
,protože musíš dlouho čekat,tak doporučuji vzít si s sebou knížku a vydržať,nevidím důvod odmítat
Test na cukrovku odmitnout muzes, nic v tehotenstvi neni povinne, jen nakonec porodit musis ![]()
rozhodne bych ale test na cukrovku neodmitala jen na zaklade „jedna pani povidala“. Mela by jsi znat veskera rizika nelecene tehotenske cukrovky, u ditete se to poji se srdecnimi vadami, rizikem cukrovky, dite uz v terminu muze byt opravdu hodne velke.
Ja ted ogtt nepodstoupim, jsem rozhodnuta podstoupit nezatezovy test, zkratka si koupim glukometr a budu si po jidle cely den merit cukr v nejakych jasnych intervalech, udelam to nekolikrat mezi 20. a 30.tt, abych mela jistotu, ze mi cukr nelita.
Pri prvnim testu jsem nezvracela, sladka voda mi nevadila, ale mam cimprlich zazivani, mela jsem pak silene prujmy 2dny, krece v zaludku, po 2 dnech jsem se sotva drzela na nohou, totalne dehydrovana, nemluve o tom, ze moje drimajici kvasinky dostali tou davkou cukru nazrat a rozmohli se mi tak, ze jsem pak z toho mela super zanet. Taky jsem nejdriv citila pohyby hrozne moc a pak temer ustali, mela jsem o Matese sileny strach.
Takze pokud nespadas do rizikove skupiny (cukrovka v rodine, hodne velke pribirani, nezvykle velky plod), zkusila bych se s nimi domluvit na nejake nezatezove forme.
Pokud máš cukr v normě (to zjistí z krve, kterou ti vezmou na začátku) kolabovat by si neměla. Já trpěla na ranní nevolnosti a hrozilo, že testovací látku vyklopim… Ale přežila jsem, ani blbě mi nebylo, ani hlava se mi nemotala… Odmítnout můžeš, ale je to jeden z nejméně „škodlivých“ testů, tak bych se ho nebála.
Mám dvě děti a na tomto testu jsem nebyla ani jednou. Poprvé mě neposlali, podruhé to doktorka nechala na mně. Vše má své pro a proti a člověk musí zvážit, která rizika se mu zdají vyšší a dle toho se rozhodnout.
U druhého těhotenství jsem si ale nechala vzít krev na glukózu a hmmm ještě něco a byla jsem rozhodnutá, že pokud by to nebylo v pořádku na test bych šla. Ale vše bylo v normě, takže jsem nešla.
Čičinko naprosto souhlasím,já jsem taky vydržela s glukoměrem,občas mi cukr vylítnul,ale taky netvrdím že jsem držela nějak poctivě dietu,takže je to na tobě.Dělali mi test jen v prvním těhu,ale bylo to pro mě fakt utrpení,bylo mi blbě už jen z toho že jsem nalačno a ještě do sebe hrknout ten utrejch,ble
Teď jsem se tomu naštěstí vyhnula,jinak bych to asi řešila jako čičinka nějakou domluvou
Taky jsem nebyla ani jednou.
U prvniho nejak ani nikdo nic nerikal a u druheho jsem odmitla.
![]()
Ono je to povinné? Mně se u obou těhu gynekolog zeptal na zátěž v rodině a pak jen jsme mluvili o tom, že kdybych nějaký problém měla, projevilo by se to (nárůst váhy mě i miminka, bílkovina v moči, atd…). prostě nebyla jsem ani jednou ![]()
Já jsem taky odmítla. Pokud nemáte cukrovku (dědičnou, ne stařeckou) v rodině, nejsi extrémně obézní, nepřibrala jsi hodně v těhu a dítě není abnormálně veliké a necpeš se od rána do večera sladkým, tak nejsi v rizikové skupině.
Stejně pokud by to bylo vážné, že by sis měla píchat inzulín, tak by se to poznalo z krve a jinak bys jen držela lehkou dietu, kterou můžeš držet stejně (jíst často, necpát se sladkým).
ahojky,já test odmítla,jednak je mi 20 let(test se začal preventivně provádět kvůli zvyšujícímu se věku maminek),nemáme cukrovku v rodinné anamnéze a můj táta,který je doktor mi potvrdil,že je to hloupost a zbytečné trápení. Moje doktorka mi řekla,,že mi tedy na příští kontrole odebere krev a změří cukr z krve ![]()
Moc dík, hlavně čičince za obsáhlou odpověď. Ta „jedna paní“ je dula a laktační poradkyně, která vede předporodní kurz, jenže mi to nestihla vysvětlit dostatečně (což mě spíš vyplašilo)- musím počkat na příští lekci
Ale na test mám právě jít zítra, tak se z toho chci spíš vykroutit. Necítím se na to ráno vstát a hladová se nechat testovat. Hlavně se bojím že malé to taky může přitížit. Raději teda ověřím nějeké ty nezátěžové formy. Váha se taky měří pravidelně a ne tak že mě jednou přežerou a počkaj jestli nakynu nebo ne
Zkusím zatím posunout termín a najít si co nejvíc o tom, co to může miminku způsobit. Ještě jednou dík za podporu.
Porod je stokrát horší než nějaký zátěžový test
A také se nikdo neptá,zda porod může odmítnout ![]()
Ale nyní vážně-někdy cukr lítá nahoru dolů a jedním odběrem se nic nepozná.A může být i situace,kdy je v normě,ale po jídle vylítne víc než je zdrávo…a pomalu klesá.A hlavně-vysoká hladina cukru způsobuje diabetické poškození mozku u mimča.Takové dítko jsem v ambulanci viděla a opravdu žádná sláva
Takže i z tohoto důvodu bych do toho šla,jistota je jistota.
neodmítám testování na cukrovku ale odmítám oGTT paušálně z žilní krve. (můj muž je dr., a právě on tvrdí, že je to nesmysl..)
resp. oGTT je diagnostický test, kterým se prokazuje diabetes (nejen gestační). existuje celá řada metod, příjemnějších, i méně nákladných, jak provést screening mezi těhotnými - a tady bych ho opravdu prováděla po všem co vím u všech. oGTT je náročný, součástí je dvojí odběr žilní krve, zátěž organismu (75g glukosy je pořádná ďaha!), a na co? resp. proč?
daleko lepší efekt by mělo měření glukozy glukometrem - jednoduché, jen štípnutí do prstu. nosíme moč, dělají nám krevní obraz, protilátky, syfilis, měří nám tlak, pánev a kdesi cosi. proč nemají v poradně glukometr a neřeknou - příště na lačno, nepije nic sladkého - změří, zapíšou. sníte si čokoládku
a než odcházíte od dr., sestra vás bodne znovu. takhle to udělají kolem 24tt a pak znovu za 4 týdny v další poradně. pokud jsou hodnoty jiné než standardní, udělá se oGTT.
jednoduché, elegantní, bezbolestné (skoro). nepovede to k odmítání testu, záchytů gestační diabetes bude pak možná i víc
a tenhle test můžou dělat kdykoliv!!!
bože, proč já nepracuju v pojišťovně, nebo neschavaluju standardy péče
![]()
P.S. povinné není nic, dr. ti dá nejspíš pak podepsat revers, že jsi ho nepodstoupila z vlastní vůle a jsi poučená o rizicích. do letoška nebyl standardem pro všechny, teď nově je, pro všechny, a pro dříve rizikové je už i v 1.ITM.. toť info mé gyndr.
nicméně, já už mám doma glukometr, a než do sebe nechám nalít 75g glu, oměřím si profil sama, a pokud bude OK, nikdo mě nikam nedostane..
Já žiju v Itálii a taky jsem na testu nebyla. Doktorka se mě ptala, jestli máme v rodině cukrovku, kontrolovala kolik jsem přibrala a ptala se mě, jak jsem na tom se sladkým. Pak mi řekla, že nejsem v rizikové skupině, takže jsem test neabsolvovala.