Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Romaelko, tak já jsem testy absolvovala u obou dětí, a to dost brzo. cukrovku jsem měla (mám) v obou těhotenstvích a fakt případné následky pro dítě nejsou žádná sranda. JInak třeba podle výše uvedených popisů bych ani nespadala do rizikové skupiny. před těhu váha 53kg na 170cm, v rodině „pouze“ stařecká cukrovka. ale i ta stačí.
jinak ty následky ti můžu shrnout: vývojové vady srdce, mentální a vývojové poruchy, dítě od narození cukrovkář (na inzulinu). Jako bonus je vyšší porodní hmotnost. ale to je rpoti tomu předchozímu vlastně maličkost. Jinak jako indikace cukrovky se kromě velikosti plodu využívá i množství plodové vody. pokud ji máš víc, tak je to problém a ukazuje to, že mimčo bojuje s cukrem a hodně čůrá.
pokud se budeš nějak domlouvat, tak si zkus dohodnout rozbor na glykovaný hemoglobin. toto vyšetření krve ukáže dlouhodobé hodnoty cukru v krvi a je schopné odhalit i skrytou cukrovku. Jen si myslím, že ti musí žádanku vypsat lékař, že to nemohou jen tak udělat v laboratoři. A nebo si za to zaplatíš jako samoplátce…
Každopádně bych toto opravdu nepodceňovala.
lasicka:co má společného odmítnutí porodu a odmítnutí testování ogtt?nějak nechápu..když chci dítě,počítám s tím,že ho porodím,ale test na cukrovku je každého svobodná volba,né? ![]()
Nataša:naprosto souhlasím ![]()
Nataso, diky za popis, jsem rada, ze nejsem jedina, kdo se na toto chysta
akorat pri ogtt meri cukr tusim po hodine a po dvou hodinach, protoze nekomu muze cukr vylitnout rychle a nekomu naopak pomalu. Budes se merit jen jedenkrat a dost, nebo vicekrat a treba cely den? Ja totiz chci, aby to fakt vykrylo co nejvic anomalii,abych si mohla byt jista, ze fakt nic.
lasička1 píše:
Porod je stokrát horší než nějaký zátěžový testA také se nikdo neptá,zda porod může odmítnout
Ale nyní vážně-někdy cukr lítá nahoru dolů a jedním odběrem se nic nepozná.A může být i situace,kdy je v normě,ale po jídle vylítne víc než je zdrávo…a pomalu klesá.A hlavně-vysoká hladina cukru způsobuje diabetické poškození mozku u mimča.Takové dítko jsem v ambulanci viděla a opravdu žádná slávaTakže i z tohoto důvodu bych do toho šla,jistota je jistota.
Lasicko, ale tak kdyz si zena bude merit cely den pred jidlem, po jidle, hodinu a dve po jidle, tak kdyby ten cukr lital, tak za ten den to urcite odchyti
Sice teda jeden den vopruz s glukometrem, ale vypovidajici hodnota je podle me dostatecne vysoka. A pokud by vysledky byly spatne, tak teprve pak podstoupit zatezak.
čičinko, pokud se budeš měřit doma, tak stačí před každým hlavním jídlem (snídaně, oběd, večeře). to bys měla mít hodnotu do 5,5 (to před snídaní) a do 6,0 před zybtkem. Pak se měří hodinu po ukončení jídla a to se musíš vejít do 7,5. pokud to bude víc, tak je to problém… Jak mám cukrovku, tak si měřím tyto celodenní profily a tyto hodnoty jsou od doktorky z Podolí specializované na těhu cukrovku.
jo, ještě jedna poznámka. výsledky strašikvě zkresluje i to, co po jídle děláš. je velký rozdíl jestli si po jídle na tu hodinu sedneš k internetu a nebo začneš gruntovat byt. to pak cukry spálíš velmi rychle a nenaměříš nic, i kdybys tu cukrovku i měla. opět vlastní zkušenost ![]()
beruškaa82 píše:
Nevíte od kolika let je povinný?
Povinný není žádný test, placený pojišťovnou a tudíž doporučený je pro všechny těhule.
Jinak já na něm taky nebyla, zhodnotili jsme rizikovost a nešla jsem. Jinak stařecká cukrovka v rodině je taky rizikový prvek, možná větší než cukrovka I.typu
čičinko, zatím nevím, muž mě musí instruovat, udělám, co on bude chtít
a dám vědět.. ale zatím počítám s měřením na lačno a pak po snídani po hodině a pak znovu před dalším jídlem. třeba i více dnů po sobě, nebo po týdnu znovu.. glukometr máme pujčený a nevím, na jak dlouho..
standardně se teď oGTT dělá na lačno + po 2 hodinách - prý..
každopádně, už jsem měla glukozu na lačno normální (teď 25tt), glu po snědeném rohlíku taky v normě pro lačnou glu ve 12tt.
Nozu - souhlasím.právě proto, že gestační diabetes není sranda, a objeví se i u nerizikových, by bylo nejlepší pro miminka, kdyby se prováděl nějaký opravdu jednoduchý a nenáročný screening, který by nikdo neodmítal, a ne současný stav, kdy je vidět, že někteří dr. změnu standardu ani nezaznamenali, a někteří tě naopak ženou na žilní krev.. glykovaný hemoglobin ti nikdo nenabídne, přitom je to právě jedna z možností..
mmchodem, stanovuje se glukoza v moči, v každé poradně, a to je taky na nic.. můžete mít gest diabetes a nemít glu v moči!!
rozhodně cukrovku nepodceňuju a radím to i ostatním,ale je dobré vědět, že jsou i jiné možnosti, než hnedka oGTT.. při bolesti hlavy mi taky hned nedělají magnetickou rezonanci ![]()
nozu píše: čičinko, pokud se budeš měřit doma, tak stačí před každým hlavním jídlem (snídaně, oběd, večeře). to bys měla mít hodnotu do 5,5 (to před snídaní) a do 6,0 před zybtkem. Pak se měří hodinu po ukončení jídla a to se musíš vejít do 7,5. pokud to bude víc, tak je to problém… Jak mám cukrovku, tak si měřím tyto celodenní profily a tyto hodnoty jsou od doktorky z Podolí specializované na těhu cukrovku.
super popsané
možná to uděláme taky tak, ještě se domluvím s mužem, co si myslí, že je nejlepší.
s souhlasím - po „zátěži“ onou čokoládkou v ordinaci v mnou posané alternativě by se právě sedělo na zadku, tudíž vypovídací hodnotu by to mělo ![]()
(mám kamaráda s cukrovkou, dětskou, takže taky o ní něco vím.. bohužel
)
Natašo a kde se dá pujčit ten glukoměr? To máte s mužem ze známosti nebo to někde lze běžně?
natašo, tak s tou glukozou v moči máš naprostou pravdu. když jsem čekala Klárku, tak jsem ji měla zvýšenou celé těhu a teď mám moč ukázkovou. a přitom teď mám potvrzenou cukrovku už od 10tt. ale právě po zkušenostech z prvního těhotenství jsem se domluvila na zítěžovém testu hned po potvrzení srdíčka. pravda je, že některé maminky to hodně špatně nesly a bylo jim špatně
já naštěstí sladké miluju, takže jsem si ten glukozový roztok vyloženě užívala ![]()
75g glukozy je cca 500g banánů…
kolik může vážit jeden standartní banán?
jinak neboj, miminku to neublíží.
myslím, že mnohem větší pohroma pro něj je třeba takové meníčko v KFC nebo McDonalds…
já O|GTT neodmítla, nesnáším píchání do prstu, raději se nechám odebrat ze žíly.
sladké mi nevadilo, protože jsem si s sebou vzala do půl litrové petky slabý černý čaj a sestřičky mi glukozu namíchali v něm místo ve vodě. a navrch jsem si do toho vymačkala citron.
takže to byl takovej přeslazenej čaj.
nejvíc mě vadilo, že jsem měla hlad, protože jsem po ránu zvyklá snídat, ale jinak - jsou fakt horší věci, třeba poctivej Hamilton mě teď napadá… ![]()