Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, nemá někdo čerstvou zkušenost?
Včera mi zemřel otec, roky jsme se neviděli, nikdy se o nás nestaral. Zůstali po něm dluhy, určitě minimálně na zdravotním pojištění, skoro nikdy nepracoval, byl pak vedený jako bezdomovec. Volala nám to PČR, proběhne pouze spálení za účasti manžela jeho zesnule sestry, faktura bude na bratra, prý aby nás pak mohl informovat notář. Jinak nebudeme platit nic, kdyby bylo na nás, vůbec se o tohle nezajímáme.
S bratrem chceme samourejme dědictví odmítnout, ale četla jsem, že to pak spadá na naše nezletilé děti a to musí projednat soud.
Jak to probíhá? Kdo platí soud, notáře? Trochu se toho děsím ![]()
Děkuji
Soud stanoví opatrovníka a rozhodne. Podle mě se za to neplatí.
Když jsme rušila předčasné stavebko dítěte tak to muselo jít taky přes soud a neplatila jsem nic. To bude nejspíš stejně pokud jde o děti.
https://www.exekuceinfo.cz/…zdedit-dluhy?…
Ohledně dětí najdeš na Googlu že odmítnout se dá i za děti, ale musí to projednat soud, pokud jsou nezletilé. Předpokládám, že soud to schválí.
Osobní zkušenost. Otec mi zemřel cca 5 let zpět. Bezdomovec. Dluhy. Jelikož nebylo co dědit, bylo dědické řízení zastaveno. Ja a mí sourozenci máme děti. Na ně žádná povinnost nespadla. Ano, platili jsme nějaké poplatky plus pohřeb. Ale bylo to cca 7000, včetně pohřbu.
Zvláštní. Vždyť ty děti nejsou dědici. Dědicem je pouze ona a bratr. Když zemřel můj otec, byly moje děti nezletilé. A nic jsem neřešila ohledně děti.
@kamcatka11 píše: Více
a fakt neměl nic??
Lepší je nechat dědické řízení projít a uplatnit se tam jako dědic „s výhradou soupisu pozůstalosti“
tím se pojistíš, že zdědíš víc, než dluhy.. zagoogli… je to dobrý institut..
https://www.epravo.cz/…i-95527.html
Řešila jsem tři roky zpět. Na faktuře za pohřeb byl uveden jen bratr, notář si tedy zavolal prvotně jen jeho, přišli i exekutoři, zjistilo se, že je tam v majetku nějaký mínus. Bratr dědictví odmítl, notář dědické řízení zastavil, já jsem tam ani nebyla, ani mě nikdo nikam nepozval, vlastně kdyby mi to neřekl bratr, ani o tom nevím. Tady to přecházení dědictví na děti, soudy a takové popotahovačky se řeší, když má majetek hodnotu ( i malou).
Řešila jsem loni, nejlepší variantou je, pokud nechcete aby to spadalo na další a další možné dědice, neodmítat, přijmou a ihned zažádat o likvidaci pozůstalosti. Vyzvou se věřitelé, aby se přihlásili, co půjde, to se z pozůstalosti umoří a je klid.
@Amalthea píše: Více
no potěš koště, jak se prosím tě, umoří dluhy, když není majetek??? Tohle co píšeš je nejhorší možné řešení,
nejlepší je opravdu uplatnit „výhradu soupisu pozůstalosti“
pak nemůžeš zdědit větší dluhy, než činí tvůj dědický podíl, snadné, elegantní řešení, stačí tato zaklínací formulka u notáře a je to..
U úplných totálních bezdomovců s xy exekucemi a bez jakéhokoliv majetku (prokazatelně! o majetku nemusí nikdo vědět, to je lepší právě nechat prověřit notářem, mohou existovat zapomenuté účty, zapomenuté penzijko-jiné spoření, nebo kousek bitcoinu z dob, kdy to začínalo a někdo to jen pro zábavu zkusil koupit..)
bych se případně dědictví vzdala rovnou, ale u běžných lidí je výhrada soupisu nejlepší řešení.
Řešila teď kolegyně. Odmítly se sestrou zadlužené dědictví po rodiči, spadlo to na děti, těm byl přiřazen soudem opatrovník a proběhlo jednání. Každá to měly zvlášť i s jiným soudcem. Soud posuzuje zájem dítěte, jestli nebude poškozeno odmítnutím dědictví.
@inkakřivák píše: Více
Pokud odmítnou jejich rodiče, kteří dědí v první linii, jsou vnuci další v pořadí.
@inkakřivák píše: Více
To jo, ale pokud by oni dědictví odmitli, tak jsou deti dalsi na řadě… Ale v techto pripadech, kdy zadny majetek neni se spis dědictví zastavuje, ze neni co dědit.
Kdy se to změnilo? Já jsem dědictví odmítla. A nedělo se nic, nikdo se nezajímal o nějaké moje děti. A nebyly tam dluhy, jen majetek.
A jo, už to vidím, my jsme se vzdali ve prospěch maminky. Tak tam je rozdíl. Už to chápu.