Odpadlice od katolické církve :-)

Anonymní
2.11.12 12:47

Odpadlice od katolické církve :-)

Chtěla bych zjistit, zda je tu někdo jako já, kdo se zklamal v katolické církvi a odešel. Je tu někdo, kdo byl klasicky katolicky vychovaný, ale prokouknul to a odešel, i když zůstal křesťansky smýšlející? Taky se vám tak ulevilo, ale potýkáte se se zlými reakcemi farnosti?

Jen pokec holek ve stejné situaci. Ne zapálené diskuze věřících a nevěřících!!! :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
2.11.12 12:56

Tedy, já stále katolička jsem, ale jak já tě chápu, jak já Tě chápu :mrgreen:.Nikdy bych za to nikoho neodsoudila a vím o lidech, co odešli, z různých důvodů.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.11.12 12:57

Ahoj a můžeš napsat v čem ses zklamala? Já jako děcko chodila do kroužku náboženství, později jsem si přečetla pár knih, popřemýšlela a stala jsem se nevěřící. Radši anonymně.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.11.12 13:00
@Anonymní píše:
Tedy, já stále katolička jsem, ale jak já tě chápu, jak já Tě chápu :mrgreen:.Nikdy bych za to nikoho neodsoudila a vím o lidech, co odešli, z různých důvodů.

Rozumím :mrgreen:. Ve mně už bohužel letité zhnusení nad tímto „státem ve státě“ (farnost na maloměstě :mrgreen: ), přerostlo nad to pěkné a dobré. Ale samotnou mě to někdy ještě „rejpne“ a po pár věcech se mi stýská… ale celkově se mi strašně ulevilo. Nicméně mám před sebou asi zase další složitou životní hledací cestu… No ale těším se :srdce:

Zakladatelka
Lenka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.11.12 13:01

Holky, měly bychom se v té anonymitě nějak odlišit. :mrgreen:

Zakladatelka
Lenka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.11.12 13:02

Tak já jsem anonymní petra :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.11.12 13:05
@Anonymní píše:
Rozumím :mrgreen:. Ve mně už bohužel letité zhnusení nad tímto „státem ve státě“ (farnost na maloměstě :mrgreen: ), přerostlo nad to pěkné a dobré. Ale samotnou mě to někdy ještě „rejpne“ a po pár věcech se mi stýská… ale celkově se mi strašně ulevilo. Nicméně mám před sebou asi zase další složitou životní hledací cestu… No ale těším se :srdce:Zakladatelka
Lenka

Tak ty maloměstské farnosti to je totální „zabiják víry“. :mrgreen:. Mně tedy u církve drží to, že jsem měla možnost setkat s s jinými stránkami katolické církve, těmi skutečně dobrými a prospěšnými, takže proto stále katolička jsem, viděla jsem, že církev všude na světě není stejná a to mě podpořilo.

Anonymní - chápající :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.11.12 13:10
@Anonymní píše:
Tak ty maloměstské farnosti to je totální „zabiják víry“. :mrgreen:. Mně tedy u církve drží to, že jsem měla možnost setkat s s jinými stránkami katolické církve, těmi skutečně dobrými a prospěšnými, takže proto stále katolička jsem, viděla jsem, že církev všude na světě není stejná a to mě podpořilo.Anonymní - chápající :mrgreen:

Anonymní - chápající: Díky za reakci. To je moc fajn! :potlesk:
Já mám tak nějak jasno v tom, že odchod byl správný - ničilo mě to tu psychicky, ale pořád se sem tam potýkám s lítostí a jakýmisi pocity viny (nebo co :zed: ) a tak jsem doufala, že najdu holky v podobné situaci a nějak pokecáme, rozebereme a posunem se dál.

U mě to byl odchod po mnoha letech. To pokrytectví mě zabíjelo a pořád jsem se nemohla zlomit a hrát jejich hru. Teď vlastně složitě začínám znovu a hledám, kdo skutečně jsem…

Zakladatelka
Lenka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.11.12 13:27
@Anonymní píše:
Anonymní - chápající: Díky za reakci. To je moc fajn! :potlesk:
Já mám tak nějak jasno v tom, že odchod byl správný - ničilo mě to tu psychicky, ale pořád se sem tam potýkám s lítostí a jakýmisi pocity viny (nebo co :zed: ) a tak jsem doufala, že najdu holky v podobné situaci a nějak pokecáme, rozebereme a posunem se dál.

U mě to byl odchod po mnoha letech. To pokrytectví mě zabíjelo a pořád jsem se nemohla zlomit a hrát jejich hru. Teď vlastně složitě začínám znovu a hledám, kdo skutečně jsem…

Zakladatelka
Lenka

Rozumím, já jsem v církvi aktivně 12-13 let, pokrytectví je problém všude, to asi musí člověk nějak skousnout (nepřesvědčuju Tě, chraň Bůh), ale popsala jsi to vcelku jasně a správně, já jsem měla asi opravdu více štěstí než rozumu. Setkala jsem se s lidmi, kteří jsou skutečně dobří, ne pokrytci. Mnohokrát mi to dokázali, že se na ně mohu spolehnout. Ale obecně jsme často s manželem dost znechucení, ale říkáme si, že se toho zúčastňovat nemusíme a tak jedeme dál.
Anonymní-chápající.

• Citovat
  • Upravit
11592
2.11.12 13:33

Koukám, že tohle je anonymní diskuze :D No, asi trhnu partu. Já jsem odpadlík, nejprve od katolické (pokřtěna) a poté i evangelické církve- tam jsme byla dost dlouho, přišla mi lepší než katolická, ne tolik svázána pravidly a ne s tak velkým množstvím lidí, co si své vykoupení chtějí odsedět v první lavici v kostele každou neděli. Nicméně jsem taky odešla, život je o něčem jiném a i tam se lidi jen hádali o moc a pomlouvali se za zády, přitom v neděli si třásli rukou a tvářili se jako nejlepší přátelé. Nedávno jsem byla na jedné evangelické svatbě a ujistila jsem se, že se vůbec nic nezměnilo, stále banda pokrytců. Bohužel. Vzhledem k tomu, že jsem tam strávila svou pubertu, tak jsem bohužel přišla o kamarády, v podstatě nemám nikoho, s kým bych vzpomínala na dobu, kdy jsem byla na střední- to mě mrzí nejvíc. Ale rozhodnutí nelituju, upřímně, ani nevěřím v křesťanské pojetí Boha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.11.12 13:37

Holky, mě se tu vzbudila zvěř a řvou, že chtějí bambááááááá a mašoooooooooooooo, tak jdu krmit, ale večer se ozvu.

Díky moc za reakce, třeba se ještě nekdo ozve a určitě pište a nakukujte ;).

Zakladatelka
Lenka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.11.12 13:51

Holky, tak já sice chodila jen v dětství, ale katecheta byl hrozně milý.
Vlastně jsem věřila až do doby, kdy se mi narodil syn, který šilhá. Dostala se mi do rukou kniha, kde se popisuje, že šilhavé děti se zabíjely, protože byly považovány za děti ďábla, to mě absolutně dostalo, tak jsem začala číst a přemýšlet.
Náboženství vymysleli lidé, kdoví jak to s tou pannou Marií bylo, protože nevěra se třeba docela drsně trestala, tudíž mohli najít skulinku, jak se z toho dostat, což nikdo vlastně neví, jak to ve skutečnosti bylo.
Připadá mi jako nesmysl, aby Herodes zavraždil tolik dětí kvůli svému synovi, se kterým je v kontaktu, vlastně i s tou pannou Marií, jakoby sobeckost od Boha, že své dítě pošle pryč, aby ho nezabili, ale další stovky dětí nechá zabít, je všemocný, mohl teda vymyslet lepší plán a nezabít kvůli synovi tolik dětí.
Další věc, říká se, že křest zbavuje dědičného hříchu, tzn., že dítě je čisté, bez viny, proč jsou takové děti týrané, když si čistý člověk zaslouží pěkný život a Bůh je všemocný a takové dítě dá takovým lidem, navíc křesťanství nepovoluje reinkarnaci, takže to dítě tady za trest být nemůže, přijde mi to přinejmenším zvláštní. A další věc, proč by člověk tlumočil od Boha, že už nikdy se na světě nezjeví, protože lidi chtěli mít v životě pořádek, potřebovali najít něco, co jim pomůže mít nějaký řád, strach z něčeho.
No a ke konci chci říct, že v žádném případě neodsuzuji normální věřící, moje mamka taky bezmezně věří a chápu to, měla těžký život a potřebovala se o něco opřít, já věřím v sílu přírody, v přitažlivost povah lidí, které se navzájem potřebují, aby něco pochopili.
Anonymní petra

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.11.12 14:26

Já to mám tak, že když mě začnou unavovat rádoby katolíci, říkám si, že se nenechám zlomit, protože do kostela chodím kvůli sobě a né těm druhým.
Můj velmi dobrý kamarád ( tradičně vychováván v katolické víře ) říká:„Lépe věřit a nevědět.“
Lidi jsou lidi, s tím člověk nic nenadělá.
Tobě přeji jen to dobré :kytka:!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.11.12 14:27

Já jsem přesný opak - jsem konvertitka, pokřtěná ve třiadvaceti a v církvi, stejně jako všude jinde ve společnosti, jsem potkala různé lidi. S některými si mám co říct, s jinými ne. Celkově hodnotit nehodlám, i když vím, jak to v některých menších farnostech chodí. Církev se skládá z lidí, slabých lidí, ale hůlavně SVOBODNÝCH lidí a protože nám Bůh dal svobodu, můžeme dělat i věci, které nejsou správné. Jemu se to taky nelíbí, ale jednou nám dal svobodu se rozhodovat, a tak to prostě je..

Předtím, než jsem se nechala pokřtít, jsem několik let žila ve velké nedůvěře vůči církvi obecné jakožto instituci, ale postupně jsem dospěla k tomu, že slabost chybujících lidí mě od Boha oddělit nemůže. Můj křest byl nejkrásnější den mého života (a pak ještě nedávný křest mého syna) a nevím jak to popsat, ale cítila jsem sílu, která nešla od lidí..

Chápu Tě, není to snadné, málokdo dnes chápe, že velká část Písma jsou spíše jen obrazy, odraz své doby, poselství skrytá do příběhů tak, aby byla aspoň částečně pro tehdejší lidi pochopitelná.. A to bohužel někdy není chápáno i uvnitř církve a lidí kvůli některým „pravidlům“ dokážou být dost zlí.

Nedělej si výčitky, prostě ses tak rozhodla, ale pokud jsi neztratila Víru, zkus poprosit Pána, aby Tě vedl a ukázal Ti správnou cestu. Ta je samozřejmě možná i bez církve.

Anonymní 3 :-)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.11.12 14:56

Zakladatelko a tys byla celou dobu praktikující katolička aktivně zapojená ve farnosti? Co tě tedy vedlo k odchodu?
A. A.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová