Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@3Lu no fakt - já byla taky ve dvou letech bez plen - manžel taky a naše děti ani jedno
Jinak myslím, že každé dítko holt dozrává jinak a taky mi připadá, že to nějak souvisí i s vývojem řeči. Moji toho moc ve dvou letech nenamluvili oproti jiným dvouleťákům. Ve dvou a půl už to bylo o něčem jiném.
Jestli čurá co 15 minut, tak jí dej zpátky plínky a zkus to znova třeba za dva měsíce. Dceru jsem zkoušela odplenkovat krátce před druhýma narozeninama a taky co dvacet minut se počurala. A moje máma (tedy generace, která měla děti bez plen v roce
) mi sama řekla, že asi ještě nemá dozrálý močák. Tak jsem to nechala a zkusila za pár měsíců a byla bez plen v podstatě ze dne na den, včetně spaní i vycházek ![]()
Padesátikoruny… to by tě vyšlo docela draho ![]()
Ne, u nás opravdu ty lentilky zafungovaly prakticky okamžitě, během týdně byl bez plen i na odpolední spaní, byly mu 2 roky a měsíc.
Taky jsem se předtím mohla stavět na hlavu, žádný „velkej kluk“ nepomáhalo. Takže to jen dávám jako tip do pléna. Že to nebylo tím, že by na to nebyl zralý. Ale prostě se mu nechtělo, co by se snažil.
U nas to bylo ze dne na den.. Nocnik nesnasela, nechtela ho ani videt.. Jedno dopo sem ji nechala bez pliny at vetra a zkusila ji dat na nocnik a povedlo se.. Od te doby je bez pliny.. Nenutit, zkouset, ale pokud nema pripravenej mocak a cura tak casto, je cas.. Ja bych tu plinu moc nehrotila.. V planu sem to nemela, chtela sam.. Poznas az bude pripravena, ze ma plinu suchou dyl a najednou nacucla jak blazen
btw bylo ji 21 mesicu. Ted ma 24 a na noc stale a nejak mi to nevadi ![]()
@3Lu My teda ještě 2leté dítě nemáme (syn má 20 měsíců) ale taky občas posloucháme, co plínka. ![]()
Jinak já někde tady v jedné duskuzi četla příspěvek jedné babičky a ta psala, že děti prochází 3fázemi uvědomění čůrání: 1. Čůral jsem, 2. Čůrám a 3. Budu čůrat. A to prostě neočůráš
Syn si začíná teď uvědomovat, že čůral (mačká si po tom hned plínku).
A od své babči vím, že to ani dřív s tim učením na nočník nebylo růžové. Třeba strejda ho prý nosil jen na hlavě, ale sedět na něm do 2 let nechtěl ![]()
Tak jste me uklidnily
. Jen kdyby sakris na ty plinky chodily nejake specialni dotace
.
@3Lu no ja taky doufam, ze malej plinu do tri mit nebude
jako on je chytrej a vi co se tam dela a tak i umi rict, kdyz neco dela, ale u nas je problem, ze si s holou prdkou nechce ani za nic sednout na nocnik. S teplakama si tam seda, jak mu je sundam, nechce
ale vzdy to zkusim a kdyz to nejde, tak ho necham par tydnu a zkousim pak znovu..takhle uz asi pul roku..no ale verim, ze se to blizi. Vypada to tak. Snazim se netlacit, davame curat plysacky apod. a jeho to bavi…tak snad brzy udelame pokrok;-) kazdopadne mam trosinku strach, ze nebude chtit i nadale..:-/ zkousim a cekam… jako kdyz ctu, ze trebas jeste ve trech nektere dite nechce apod.tak me to prave malicko desi. Me uz na plinu ten nas taky prijde velkej, ale co nadelam, kdyz nechce ani sednout
cekam a modlim se, ze se to uz co nejdrive zlomi…a modlim se, ze se to zlomi alespon do te doby, nez pujde do skolky..:-D ale verim mu! ![]()
Napíšu ti vlastní zkušenost. Malej za boha nechtěl sednout na nočník, tak jsem to jednou za čas zkoušela a nic, bránil se z zuby nehty. Potom u nás byla holčička, co už na nočník chodila, malej to obhlídl a už to chtěl zkusit taky. Pak se mu povedlo vyčurat a plínky už nechtěl. Stejně je nesnášel. Jo, a musela jsem ho naučit jak hlásit, že se mu chce.
Přeju pevné nervy a nehroť to.
Taky jsem se bála a nakonec to dopadlo dobře.
Ono být bez plen a chodit vědomě na nočník je celkem rozdíl. Taky se mi zdá, že není zralá. Vrátila bych plenu a zkusila to za pár dní, týden, 14 dní, měsíc… U nás to vypadalo beznadějně. Hysterák jak dítě vidělo nočník, x počůraných tepláků za den
S holým zadkem se vedlo, ale jak bylo dítě oblečené, tak konec. No a pak najednou, že plenu nechce, že je velké a od 2 a půl chodí na nočník. Do měsíce bylo bez plen i v noci. Trochu zabrala motivace, že když nebudeme kupovat pleny, tak budeme moct koupit velkou hračku
, ale to jsem opakovala už několik týdnu předtím…
Ahoj, malý má dva a čtyři měsíce a pořád plně na plínách, s tím, že na nočník se zatím vyčůral všehovšudy tak třikrát a to spíš náhodně (seděl na něm a četli jsme knížku). Rozhodla jsem se, že ho nechám bez plíny a uvídíme (plínku jen na spinkání). Dneska to zkoušíme třetí den a nic…několikrát se počůral do gatí, do nočníku ani na záchod ani jednou. Jednou se pokakal venku na hřišti. Dnes ráno jsem mu plínu sundala a nechala jen tak, ale nečural ani jednou, i když dost pil. Až když jsem mu dala plínku na poobědové spaní, tak se hned vyčural. Jsem z toho vcelku rozladěná, má to dle vás cenu nebo se na to mám zatím vykašlat?
@zzuza Některým dětem to trvá, než se jim to všechno spojí. Prostě vaše dítě má evidentně zafixováno plínka = čůrat. Dejte mu čas, zkoušejte a ono to přijde samo. Jsou děti, které jsou plně na plenách do 3 let a pak ze dne na den plenku nechtějí a jdou rovnou na záchod, nočník zcela přeskočí. Ví k čemu nočník slouží? Umí ukázat? My si takhle se synkem povídali, když se počůral do gatí. Ukázali jsme si kam to patří, co má říct, nebo ukázat a šlo to krásně, ale to mu bylo nějakých 17 měsíců. Ve 22 byl plně bez plenek i na noc. Chce to čas, trpělivost a dostatek oblečení ![]()
Zdravím, mě se teď čerstvě povedlo odplenkovat syna - dva mu budou v říjnu. Přes léto chodil s nahým zadkem, doma máme v obýváku nočník, tak si na něj sám sednul a vyčůral se, venku dlouho čůral jako holčička, teď už sám čurá ve stoje, ale pindíka si ještě podržet neumí, jen si dá nožičky od sebe aby si nepočural botičky. Když bylo venku chladnějš a musel mít tepláčky, nepochopil to a neřek si, prostě se počůral i když do tý doby byl schopnej když byl nahej se vyčůrat sám. Asi do měsíce to už zvládnul i oblíknutej, řekne „bléé“a dám ho na nočník, páč si neumí sám stáhnout boxerky a kolikrát se posadí tak, že načůrá vedle.Taky nám dost pomohlo prkýnko na záchod, taky si řekne a chce vysadit. Horší to je např. v MHD nebo obchodě, už se stalo že se mi počůral v Lidlu a taky má bohužel jeden výraz pro kakání i čůrání, takže venku jsem s ním kolikrát stála, držela mu pindíka a čekám…a pak koukám co mu to padá od prdýlky, ha ha
@michee @mahdalka Díky, no asi to fakt vypadá, že každé dítě k tomu dospěje jindy a lámat přes koleno se to nedá… Náš malý je jinak dost chytrý, krásně mluví, uvažuje, ale an tohle je asi dost tvrdý. Navíc teď období vzdoru a oblíbená věta „já nechci“.
Akorát teda nevím, zda je lepší mu tu plínu třeba doma nedávat (nebo i ven když je teplo) nebo to teď nechat být, dát plíny a zopakovat zas jindy. Co myslíte?
@mahdalka píše:
taky má bohužel jeden výraz pro kakání i čůrání, takže venku jsem s ním kolikrát stála, držela mu pindíka a čekám…a pak koukám co mu to padá od prdýlky, ha ha
Jo, to se mi taky stalo. Tak jsem vymyslele pro kakání BOBO. Teď říká aaa na čurání a bobo na kakání. A nebo čí na čurání, jak se rozmlouvá.
@zzuza
Mě pomohlo, když se malý díval, jak na nočník chodí kamarádčina dcera. Párkrát ji zvědavě obhlédl a pak se nebránil tam posadit. Být tebou tak mu vždy když se počurá ukážu, že má čurat do nočníku nebo zkuste i to redukční prkno. Mě takhle kakal do slipů. Tak jsem mu to hovínko ukázala a řekla, že patří do nočníku a fakt od té doby kakal do nočníku.