Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte maminky,
ráda bych věděla, jak teď řešíte odpolední procházky, když se tak brzo stmívá. Naše malá se po odpoledním spánku většinou budí tak mezi 15 - 15.30 hod, pak přebalujeme, svačíme, občas se k tomu ještě něco přidá a než jsme připraveny vyrazit ven, tak je v nejlepším případě kolem 16 hod, ale i později. No a to už se začíná pomalu stmívat, takže si venku pobudem tak půl hoďky a je tma.
Jak to řešíte vy? Chodíte odpoledne ven i potmě, nebo přes zimu prostě odpolední procházky neprovozujete?
Ahoj tak my provozujeme pouze dopoledni az poledni prochazky.Je hezky svetlo a odpo uz jsme pekne doma.
Nevim zda by se mi chtelo chodit s malou ven odpo kdyz je tak brzy tma.
My chodíme i potmě. Té v kočárku je to jedno a ta chodící to má ráda:)
Ahoj,my zatím stíháme krátkou procházku ještě za světla,vloni jsme často chodili jen kousek po osvětlené cestě,do zverimexu koukat se na rybičky,aspoň jsme měli nějaký cíl,chvilku jsme se šmrncli na vzduchu a zas domu.No jo,zima bude dlouhá
![]()
Ahoj etosho,
já s obouma holkama ven potmě chodila, on je ten večer s nimi jinak sakra dlouhý. Krásné to bylo okolo Vánoc - obcházeli jsme domky a prohlížely vánoční výzdobu v oknech, měly z toho tak silné dojmy, že si to obě dodnes pamatují, i když byly batolata. Nemuselo se jít na dlouho, stačilo třeba 1/2 hod, obejít blok, trochu se vyvětrat.
Eva
My chodíme dopoledne i odpoledne - a odpoledne to je potmě. Nedá se nic dělat, taky vyrážíme tak v půl páté a to se už stmívá, ale dřív se ven nedostaneme. Bydlíme na sídlišti, je tu dost pouličního osvětlení a taky spousta lidí. Asi by se mi nechtělo někam, kde je liduprázdno, z toho bych neměla dobrý pocit.
Romana
""http://b3.lilypie.com/aUg3p2/.png:http://b3.lilypie.com/aUg3p2/.png
""http://b1.lilypie.com/ahMIp2/.png:http://b1.lilypie.com/ahMIp2/.png
My chodíme dopoledne, odpoledne jen na chvilku, někdy ani to ne. Bydlíme v polích na konci vsi a je tu tma jako v pytli.
![]()
Taky budeme chodit i za tmy, protože by nás prcek doma rozcupoval, je na procházky zvyklý, dneska vyrazil i za mrholení, ale stačilo půl hodinky, prošel se, vyvětral a přestal doma omrzovat.
Ahoj, nepíšeš, kolik dítku je, ale já se 20ti měsíčním synem chodíme dopo na 2 hodiny a odpo na 2.5 hodiny ven. Odcházíme tak kolem 15-15:30, takže i za tmy. Náš malý miluje za tmy stát na velké křížovatce a pozorovat auta a semafory. A tam moc čistýho vzduchu není, takže procházka jaksi ztrácí smysl. Ale on se musí vyběhat, pak je druhý den protiva.. A doma to s ním taky nevydržím. A chodíme taky na vlaky.. Pískoviště a hřiště totiž nejsou většinou osvětlený. A ani ho to tam samotnýho moc nebaví, oni jsou fakt všichni zalezlý doma. Takže ano, my chodíme
. resut
Procházky po tmě starší syn miloval. Bydlíme ve městě, takže hodně světel, svítící auta, atd. A naprosto nejlepší je to v období Vánoc, jak už tu někdo psal.
Martina
Ahoj,
i my chodíme odpol. ven, ale ne každý den, záleží na náladě dětí i mé ![]()
Když jsou děti relativně v klidu a já nikde nic nepotřebuji vyřídit, jsme doma. A když už jdeme ven, jsme za hodinku doma.
neumím si představit být sdětma celé odpo doma! možná s už startšíma jo, starší syn už se zabaví, ale s mr|ňousem tak do dvou let to je katastrofa. Já odjakživa chodila ven denně dpo i odpo, tma vůbec nevadí, děti koukají na světýlka a kolem vánoc je to paráda, všude svítí ozdoby, blikají stromečky atd:) nevidím v tom problém. Pokud dítě spí do půl4, tak bych rději se snažila upravit režima dát ho spát dřív, tzn. dojít dopo z venku dřív, dřív obědvat a ukládat ke spánku.
Stejně jako holky, i my musíme odpoledne ven. Emi mi teď po obědě dlouho spí a budí se kolem 4. Než se vypravíme je opravdu tma. Nebereme ani kočár, chodíme kolem domu a díváme se na „femafou“ a na „átíčka“ a říkáme si kdy svítí zelená a červená. Emičce fakt stačí bežet po chodníku dolů a pak zase nahoru, za hoďku jsme doma a Emi je spokojená ![]()
Jo tak to nám bohužel nezbívá nic jiného než být potmě doma. Když jsme byli ve městě, dalo se trajdat do večera, ale na konci vesnice, kde nic není jen pole a les už se mi ven vážně nechce. A tak trpíme doma. Spíš bych uvítala radu, jak tu zimu neprotelevizovat. Co doma? Jak kluky zabavit a nezbláznit se. Chápejte nemám moc povahu učitelek Mš a tak to věčný kreslení, modelování a tak, mě moc nebere
Se změnou času jsem si hodně rychle připomněla, jak to bylo vloni. Honzíkovi byly 2 roky, budil se cca v 15.30 a dřív než v půl páté jsme se ven nedostali. Chodili jsme se dívat, jak jezdí a svítí auta a později na vánoční výzdoby. Bez odpolední procházky byly večery nekonečné.