Jak naučit dítě mluvit/rozmluvit ho

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
zuz
2190
20.10.08 12:51

Jak naučit dítě mluvit/rozmluvit ho

Milé maminky,

už jsem toho v diskuzích načetla spoustu o dětech které nemluví, začaly mluvit později apod. Proto zde zrovna nehledám uklidnění, že je to normální v tomto věku a že pak začne a bude mluvit najednou ve větách apod.
Ano, věřím může tomu tak být.

Spíš by mne zajímalo, jestli mohu já nějak napomoct tomu aby se náš syn již rozmluvil, protože mám dojem že by to již mohl zvládnout. Resp. se pokouším zjistit jak se děti naučí mluvit. Filip je trochu neposeda, dítě plné energie, které se snad nikdy neunaví. Kupodivu ale když se do něčeho zabere tak je i dost trpělivý a vydrží u dané činnosti. Mluvení, zpívání, říkanky a knížky, pro to se bohužel zatím nenadchnul. Rozvíjí se dle mého soudu zatím velmi jednostanně a je už od malička trochu napřed v motorických činnostech. Dobře a brzy chodil, běhal, zvládal schody, házel a chytal míč, lezl, sám se najedl… no nebudu to vyjmenovávat, na tohle je celkem šikovný, hbitý a obratný a tyto věci ho i baví.

Problém je to mluvení, má ve svým 25měsících pár slov které používá a ještě většinu vyslovuje blbě. Slovní zásoba se mu vůbec nerozvíjí, nelíbí se mu když zpívám (má pravdu falešně), knížku hned zaklapne a radši si vezmě mašinku nebo auto, básničky to samé. Televize ta ho zabaví, ale tu už jsem zatrhla, takže jakžtakž někdy strpí prohlížení knížky. Rozhodně ale nesleduje ústa když mluvíme, ani když ho k tomu vyzvu - ba naopak, nesmí mít pocit že chci aby mluvil, že ho do toho manipuluju, to je pak konec.

Zjišťuju, že vlastně netuším jak se děti učí mluvit? On mele celý den, ale nic to vesměs není, nezlepšuje se, nepřidává slova, takto stojí na stejném bodě už celé měsíce. Nezkouší napodobovat co říkáme. Přitom je podle mého názoru i okolí velmi bystrý, perfektně pochopitelně slyší, rozumí naprosto všemu co říkáme, sám přejímá činnosti kterého ani neučíme (uklízí po sobě odpadky, talíře, řekne si na záchod..) proto mne mrzí že jsme v tom mluvení proti vrstevníkům pozadu, že jsme nějak zamrzli a pochopitelně v první řadě hledám jak mu napomoct, protože sám zatím moc nechce… předm díky za poznatky a zkušenosti, tipy co s dítětem dělat, jak na něj jít aby začal zkoušet opakovat apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
JVP
568
20.10.08 13:09

Ahoj, já myslím, že už jsi teda asi vyzkoušela vše možné. A i když si myslím, že se nic neděje (syn mi taky začal mluvit až po narození sestřičky :) ) tak zkus logopedickou poradnu, ať Tě uklidní tam :D Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
435
20.10.08 13:13

Já bych to nehrotila. Vendulka začala mluvit tak nějak jako Tvůj syn, ale opravdu začala, o nějakém velkém mluvení bych vůbec nemluvila a Viky až o půl roku později. Nejdůležitější je nenutit, mluvit mluvit a mluvit, zpívat a všechno popisovat, on už se chytne, neboj. Naše Vendy teď už pořád mele až nás z toho bolí hlava, takže neboj ono to přijde 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
20.10.08 13:20

Já mám obě děti hodně ukecané od malička, ale když si všímám u dětí od kamarádek, proč nemluví, většinou je to proto, že to někdo řekne za ně. Např. zeptám se neteře, jak ses měla ve školce a ona se na mě usmívá a její maminka říká: „no řekni tetě jak ses měla ve školce“ a následně sama teta pokračuje za ni: „dobře jsem se měla teto“. Připadá mi to legrační … ale nemusí to být tvůj případ. Taky jsem děti od malička učila, aby se snažily říct co chtějí, ne ukázat, ale říct … Syn mé kamarádky ukáže na sklenku s pitím a ona utíká, aby mu dala napít … u nás to bylo trochu jinak … Řekla jsem např.: chceš pítí? a syn samozřejmě natáhl ruce ke sklence a já jsem mu řekla, že mu nerozumím, občas jsem mu podala něco jiného, jakože mu nerozumím a on po čase pochopil, že si musí říct, nejdříve to bylo jen slovo pití a pak, když si chtěl vybrat něco konkrétního, tak se přemohl a řekl že ne čaj, ale džus … prostě musel, jinak neměl, nebo měl něco jiného než co chtěl. Ale jak jsem napsala na začátku, mám děti ukecané a možná vrozeně ukecané …
U té mé neteře to dospělo tak daleko, že už mi neřekne ani ahoj, protože to mamka řekne za ni.
Ale popravdě 25 měsíců ještě není zase tolik, aby každé dítě úplně mluvilo … v tom mají asi kamarádky a známí, kteří ti radili pravdu.
Tak hodně štěstí …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
20.10.08 13:28

Naší Věrce se do mluvení taky moc nechtělo :? , moje mamča je zdravotní sestra, tak se mi na to ptala na neurologii a tam jí MUDr. řekla, že do 3 let se nic neděje. I naše paní doktorka na dětském to nějak neřešila a taky je fakt, že Věrka byla hooodně stydlivá. Teď už ji kluci vycvičili :lol: a přiznám se, že občas říkám, ať už tu pusu na chvíli zavře :lol: Ahoj, M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2239
20.10.08 15:20

Ahoj,

neporadim jak na to, ale soucitim.

Starsi dcera mluvila od 17 mesicu a ve dvou letech to uz byly souveti. Tim se nechci chlubit, jen chci naznacit, ze pro me je stale sok, ze ta mladsi ma 2,5 let a do vet jeji mluva ma hooodne daleko. Vypozorovala jsem ale, ze mluvi sama pro sebe nebo se sestrou. S nama jen povely nebo max. jedno slovo v zakladnim tvaru.

Ja to svadim na to, ze je stejne jako tvuj synek hodne motoricky sikovna. Otacela se od tri mesicu, plazila v sesti, chodila v roce bez opory…od roku a pul jezdi na trojkolce (sama) a krasne kresli (stejne obrazky jako ctyrleta dcera). Proste je v necem moc napred a na vse byt genialni nemuze. Starsi dcera byla sikovna na to mluveni, ale chodit zacala az v 16ti mesicich a pohybove moc nadana neni…

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
20.10.08 16:15

No ono se říká, že když je dítě moc zaujaté pohybem,tak někdy na to mluvení zapomíná. Já to mám ještě před sebou, ale co vím, tak mí bráchové ve dvou letech taky vůbec nemluvili. Prostě se jim nechtělo a pak to přišlo samo. Ale když jim byli dva, tak máma musela poznat co chtějí jen podle intuice. A má tříletá neteř mluví naopak až moc,ale zase jí vůbec nejde rozumět, strašně drmolí a huhlá. Tak ono je možná lepší když si dá načas a o to mu to třeba půjde líp.
Každopádně ještě je tu možnost navštívit logopedku, ale to bych doporučovala až po poradě s dětskou doktorkou. Ta se stýká se spoustou dětí, tak ví v kterém věku je to už potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
20.10.08 17:30

Zuz,
Honzik je stejne stary jako tvuj syn a jsme na tom podobne. Motoricky moc sikovny, rozumi vsemu, co rikame az se kolikrat divim. Ale nemluvi. S bidou rekne zvuky zvirat a mama a baba.
Domlouva se s nama spis znakovanim. Nikdy jsme ho to neucili a nejak sam si na urcite veci vytvoril znak a ten pouziva. Jiank cteni vylozene nesnasi, jeste strpi, kdyz ma naladu prohlizeni obrazku. Zpivam mu pred spanim a to taky celkem bere.
Kdyz vidim ostatni deti v jeho veku, jak krasne mluvi, tak mam z toho deprese. Ja vim, ze se to nauci a kazdy me utesuje, ze ma jeste cas, ale i tak me to trapi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zuz
2190
20.10.08 17:31

Děkuji za dosavadní reakce.

Z toho co jsem načetla, se domnívám že na logopedii máme čas do těch tří let, jen jsem chtěla spíš malému pomoct rozmluvit se, protože si fakt myslím že když už zvládne dlouho říct pár základních slov, tak by se mohl naučit mluvit víc.

Nikdo mi zatím neodpověděl na to jak se děti naučí mluvit? Zkouší to až se to povede? Mají sledovat ústa ostatních? Pomáhají na naučení písničky a říkanky a proč? Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
20.10.08 20:10

Zuz, v klidu dělej to, co doposavad- mluvíš s dítětem asi normálně, že jo :lol: , dál hodně hodně čtěte( co kluk vydrží :wink: ), zpívejte… Co takhle říkanky spojené s pohybem- to ho nebere?
Můžu ti říct, že se starším synem jsme četli, zpívali atd. mohutně, bavilo ho to a stejně začal mluvit až mnohem později. S mladší dcerou toho nestihnu ani setinu, ani ji to vlastně nijak zvlášť nebaví a v roce a půl toho už umí nadstandartně.
A jenom potvrzuji, ve dvou letech bych to odborně nijak neřešila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4597
20.10.08 21:49

Zuz, máme na rozmluvení a mírné zklidnění od neurologa kapky, mají pomoct v té paměti, ale ty mám zakázané dávat pro Ríšu od ex, tak nevím jestli to opravdu funguje. Ale zakládala jsem tady na to dotaz, odpovídala mi tam holka, co tomu zdá se rozuměla a docela si myslím, že by to Ríšovi prospělo.

Je prostě akční, dnes jsem ho honila dlouhou cestu domů, no on sice na pohyb nebyl nejlepší, dlouho nechodil, ale teď si to nějak dohání, nebo co, neumí jít normálně, jenom běhá a pere se se mnou, když ho chci vzít venku za ruku…

Asi to ale není také odpověď, co jsi chtěla slyšet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6557
20.10.08 22:39

zuz, já myslím, že pro syna děláš dost., Pokud si s ním normálně povídáš, předčítáš, občas říkanky..no ale, jestli mu knížky moc neříkají, tak taky nemá smysl nutit. Mně tady na 18 měsíční prohlídce radili, že mám hodně činností, které sama dělám pojmenovávat, tak nevím, jestli to pomáhá. Ten náš v 18 měs. neřekl ani těch 5 slov.

Syn je něco podobného, na pohyb šikovný, ale mluvit se mu nechtělo. Rozumí perfektně ve dvou jazycích, teď se to trošku láme a přidává slova, ale oproti vrstevníkům to nic moc není..Říká se, že se dost rozmluví ve školce, doma prostě ví, že mu rozumíš, a že se nějak domluví i bez mluvení, ale cizí mu asi rozumět nebdou.

Ještě je dost malý, dej tomu pár měsíců čas, řeč postupuje v etapách a někdy se potom rozmluví během měsíce, jestli se to nezlepší, tak na tu logopedii je pořád času dost. Sleduj, co všechno umí a hlavně nesrovnávat..já vím, je to těžké, já to taky neumím, ale každé dítko je originál. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2649
20.10.08 22:52

Jak naučit dítě mluvit? :-) Starší syn začal mluvit velice brzo, ve 12-ti měsících 2 - slovná spojení, v 18-ti měsících normálně mluvil ve větách včetně rozlišování časů, zájmena, prostě všechno. Nemám pocit, že bych ho nějak „učila mluvit“. Prostě jsme si spolu jen povídali, na procházkách komentovali co vidíme, sem tam vzali nějakou knížku, zazpívali. Byl velice živý, takže u knížky rozhodně nevydržel. když něco řekl, tak jsem to zopakovala a něco doplnila …
Myslím, že to, co jsme dělali my, děláš taky. Jak už tady holky psaly - každé dítě je zaměřeno na něco jiného, záleží na tom, kterou mozkovou hemisféru umí zapojovat častěji. U vás je to pohyb, takže mluva přijde později a sama :-)

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
21.10.08 08:25

Jak není ukecaná maminka, těžko to chtít po dítku ;):D ???
No možná ale na tom něco bude, já jsem teda ukecaná fest … a kecám i s malím od rána do večera :roll: . Nic jsem neudělala aniž bych to neokomentovala, popisovala jsem všechny činnosti … malej se naučil mluvit brzo a je pravda že mluví i líp jak jeho vrstevníci.
Tak třeba se naučil mluvit tím??? Jinak nejaký básničky a říkanky mu taky nic neřikají, max chce večer zazpívat jednu písničku, popř. přečíst o mašince tomášovi a to je tak všechno.

Ale možná je to i daný, prostě stejně jako některé dítko začne brzo lézt, sedět, chodit, tak začne i mluvit … a naopak.
mmch sem tam si taky postesknu jaký to byl klid když dítko mlčelo

:lol: :lol:

S odpovídáním na otázku za dítě to je trefné. A bohužel to dělá třeba i moje babička … já volám Járovi a ptám se ho co tam dělám a pod, a slyším babku jak odpovídá za něj (jára má telefon vždy nahlas na reprák) :roll: :evil:

• Citovat
  • Upravit
159
21.10.08 13:10

Tak jsem ráda, že tu můžu opět po čase přijít se svou „trochou do mlýna :D ".Jsem taky mamina na mateřské, ale jinak profesí logoped.A chtěla bych tě uklidnit - i když vím, že o to nestojíš, že je to naprosto normální.Co by za to některé maminky daly, aby jim dvouleťáček řekl alespoň jedno slovíčko…
Ale teĎ k tomu, o co jsi žádala…Každé dítě je naprogramované na určitou schopnost jinak.Včetně řeči.A jelikož tvůj synek už mluvit začal, tak není důvod nějak plašit a řeč se bude určitě rozvíjet.Důležité je sledovat, zda slyší a rozumí, což není totéž.Pokud je toto v pořádku, tak řeč určitě přijde.Přimlouvala bych se za něj, abys ho neutila do ničeho, co ho nebaví, protože to má obvykle přesně opačný efekt, než chceme.Nutíme mu knížky - nenávidí je.Nutíme ho zpívat - nechce to…Já se mu nedivím.U dospělých je to stejné.Vůbec není nutné, aby sledoval tvoji pusu při mluvení.Je pravda, že velkou část schopnosti mluvit si děti osvojují zrakem, ale to hlavně v tom raném období (v průběhu prvního roku).
Pokud ti můžu poradit, tak nejosvědčenější způsob, jak dítě rozmluvit, je tzv.metoda zahrnutí komunikací.Tzn.komentovat naprosto vše, co děláme, co vidíme při procházce venku, doma při vaření, uklízení, při návštěvách.Nikdy však nenutíme dítě nic opakovat, odpovídat, říkat apod.To všechno by situaci jen zhoršovalo.A PROSÍM - nechoĎ s ním v tomhle věku k logopedovi.Mohlo by se totiž stát, že nějaký "snaživec“, který sbírá body od pojišťovny, by ho nutil k terapii, která je v tomhle věku u zdravých dětí výslovně zakázána.
Jak už jsem psala - nejdůležitější je, aby sis byla jistá, že dítě dobře slyší a že rozumí tomu, co říkáš.Pak už všechno zařídí příroda.A věz, že pokud tvé dítě začne mluvit o něco později, stoprocentně narazíte dříve či později na nějakou schopnost, ve které bude daleko lepší, než jeho vrstevníci.Přeju hodně trpělivosti.Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí