Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já mám 18 měsíčního nemluvu a kromě pár slabik a zvuků zvířat se vyjadřuje především pištěním - postaví se, ukazuje a piští. Ovšem slyší a rozumí naprosto bezvadně, do velkých detailů, a to zhruba od roka. Je to sice někdy frustrující, když stejně starý nebo i mladší děti toho nakecají víc, ale doufám, že se to jednou zlomí. Ale zase začal brzo chodit (v 11m), brzo uměl vylézt na klouzačku, sjet dolů, vylézt/slézt schody…A to si pořád prohlížíme knížky a popisujeme obrázky v nich, já se ptám, co na nich je, on ukazuje, říkáme říkánky, zpíváme, popisuju, co děláme (myslím, že bych se uplatnila jako pomocník zrakově postižených). Právě knížky má fakt rád, to pořád vytahuje svoje i moje z knihovny a musíme si prohlížet a ukazovat a vyprávět.
Jenže se mi zdá, že prostě se potřebuje asi víc naučit jiné věci. Vždyť jeho okolí mu rozumí, tak jako proč mluvit, že? Aspoň mě utěšuje to, že se čím dál tím víc daří nočník. ![]()
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak naučit dítě (kluk necelé 3roky)říkat své jméno. Půjde do školky a měl by to umět.
Děkuji za odpověď.
Zdravím Evropanko, po přečtení tvého článku mě docela vyděsila ta část o jakési terapii. synovi byli v srpnu 3 roky a mluvit nechce vůbec, má jen pár slov, cca 10,zhruba rok chodí na lokopedii a nyní paní logopedka říkala něco o nějakém vyšetření v Berouně pokud do konce měsíce nebudou další slovíčka. už začal i chodit do školky aby byl v kolektivu dětí, jinak slyší i rozumí, to vím bezpečně. byl bych moc rád za Tvůj názor nebo radu, děkuji Jirka
Ahojte zensky. Chtela by sem se zeptat mam synka kteremu sou 3 rky nejak se mu nechce mluvyt.Kdys neco chce tak to rekne ale nejak se mu nechce mluvyt poradte mi co mam delat? Ctu mu pohadky, mluvym sn im bylo mi receno ze mam opakovat mu veci co rika spatne a opravovat a aby to opakoval pome ale to se mu zrovna nechce slova pome pakovat.Tak me poradte co mam delat aby zacal poradne mluvyt. Bojim se ze nejsu schopna ho naucit mluvyt a ze su neschopna mama! Mam stoho docela veliky strach. A pani doktorka na detskym m i rekla ze mam pockat do 4 let a ze kdys tak pak nas psle na logopediu ze tedkom je to je brzy. A ze ve skolce ze se rozmluvy nebo ze deti ktere chodej d skolky tak ze zacnou mluvyt hesky. Prosim poradte mi zensky! Dekuji moc za radu.
@blanka82 píše:
Ahoj, díky za tuhle diskusi. Nemám alespoň pocit, že jsme v tom sami. Ondrovi je 2,5 a také moc nemluví. Má jen pár slov a jeho slovní zásoba se rozšiřuje jen hodně pomalu. Skoro až ve 2 letech mu dětská doktorka při prohlídce krku zjistila, že má přirostlý jazyk, tak mu řezali uzdičku. Od té doby si zkouší různé hlásky, co dřív kvůli přirostlému jazyku ani nemohl vyslovit… Povahou je navíc spíš introvert, takže má spíš svůj svět. Rád si prohlíží knížky, má rád, když spolu tančíme třeba Kolo, kolo mlýnský (říká tolo, tolo…). Ale nechce moc opakovat. Má svoje slova, říká táta, bába, pá pá, ťap ťap, zvuky zvířat, zvuk auta a mašinky, tití (jako pití), občas mňam… Poslední dobou začal říkat „Šek, šek“, když vyžaduje Bořka Stavitele (šek jako Bořek) a „šák“ je strašák Hugo. Na dobrou noc mu pořád dokola zpvám jednu ukoébavku Halí, belí, tak to už říká hajů, bejů, když chce jít spát… Jinak je dost šikovný, nají se sám lžičkou, když si o věc nemůže nebo neumí říct, radši si to udělá, najde sám… Taky u nás je problém chození na nočník, protože odmítá říct dopředu, že potřebuje, jen když už to právě dělá, tak říká čččččítaky jsem z toho rozladěná, protože jeho vrstevníci už poměrně slušně mluví, když tak alespoň opakují nebo mají svoji žvatlandu… „Zlé jazyky“ z rodiny a nejbližšího okolí se vytasily s autismem a tlačí mě do vyšetření u psychologa. Ondra podle mě slyší, když po něm něco chci, tak to - velmi zřídka, když se mu chce - i udělá. Do nedávna nechtěl chodit ani za ruku po městě, je si lítal svým směrem, případně se vyvěšoval a nechtěl jít - tak aspoň to už se zlepšilo a není pořád v kočáru… Myslím si, že to je hodně povahou, že je dost svéhlavej paličák a spíš introvert. I když děti a lidi má kolem sebe rád, ale jen do jisté míry, pak si vždycky někam zaleze a hraje si sám. Tak doufám, že to nebude žádná psychická porucha a že se vše časem spraví… Jak ho naučit mluvit? To bych taky ráda věděla, ale myslím, že se víc naučí, až když sám usoudí, že to potřebuje…
Dobrý den, mohu se zeptat jak to se synem dopadlo? Rozmluvil se, nebo u něj objevili nějakou psychickou poruchu o které jste psala? Dekuji
Dobry den mile damy a slecny mohla bych se zeptat jak naucit dite v sesti letech aby se naucil mluvit. dekuji za odpovedi
Dobrý den, chci jen v krátkosti reagovat na Váš příspěvek. Já mám doma dnes už témeř 11 syna, který má Aspergerův syndrom( forma autismu). Podle toho co píšete, bych se přiklonila k tomu, aby jste navštívila ve svém okolí SPC (speciální pedagog. centrum) nebo jiné zařízení, kde se autismem zabývají. Neříkám, že je to Váš případ…ale aspoň si budete jistá. Za to nic nedáte. Já jsem si také dlouho myslela, že z toho syn vyroste a bohužel…