Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla jsem se Vás zeptat, na Váš den s batoletem. Mám 15-měsíční holčičku a mám pocit, že se jí dostatečně nevěnuju, ani někdy nevím, jak se jí věnovat. Popište mi prosím jak probíhá každý den s batolátkem, ať se můžu inspirovat:-)Děkuji moc.
Ahoj.
Takže v 6:00 budíček
Jdem do koupelny na ranní očistu, pak snídaně. Potom já začnu vařit a holka mi buď pomáhá nebo si sama hraje. Mezi 9-10 je svačina a potom jdem ven, příjdem před 11:30. V půla je oběd, pak jde spát. Spí tak do 14:00-14:30. Svačina a jdem zase ven. Vracíme se okolo 17hod, uklízíme a hrajem si. Pak je Večerníček, potom vana, večeře a spááát ![]()
Shrnu to: hodně chodíme ven (i v zimě, v dešti). Mám psa, tak ho venčíme a hlavně se mi doma holka děsně nudí a zlobí
Prostě doma jsme co nejméně. Každej den něco naplánuju, ať už nějakou vycházku, návštěvu, do krámu. Kamkoliv, hlavně nebýt doma, jinak mám z bytu kůlničku na dříví a hlavně se venku chozením unaví, jinak má problémy se spaním
Doma si hrajem tak 1-2 hodiny, takže to jde, hračky se jí tolik neokoukají. Hlavně teď ráda kreslí (hlavně po zdech
)
My s Tobíkem, necelých 16m ![]()
Vzorový den, občas nějaká odchylka jako nákupy, Dr. apod., ale většinou jedeme takhle:
… shrnuto podtrženo, já si s ním moc nehraju
Povídáme si, zpíváme, hodně ho nosím, takže jsme spolu, ale manžel si s ním hraje asi daleko víc.
Hm, takže u nás se asi moc inspirovat nebudeš, co? ![]()
Ahojky
Tak u nás je to takhle ( Klára 1 rok):
7-7.30 jdeme z postele, uděláme mlíko a snídaně, potom převleču a přebalím, protože pravidelně o snídani kadí.
8.00-10.00 - hraní, někdy jde ještě v 9.00 spát, ale to jen vyjímečně.
10.00 sváča
10.00-13.00 - nákupy, nebo vycházka, kroužek - Yamaha nebo cvičení
13.00 - oběd
13.30 - 15.00 odpolední spánek
15.30 - svačina
15.30 - 17.00 - to si hrajem nebo dojde babička jak kdy
po páte dorazí dom taťka a hromadně se pakujeme na procházku i za deště tak do 19.30
19.30 - koupačka + večeře
20.00 - okamžité vytuhnutí - musím zaklepät až do rána
jinak většinou si Kláruš hraje sama, do toho občas přečtěm knížku, spíš si vykládme v kočáru, kdy jí říkám básničky a ukazuji okolí, protože by mi asi v kočárku nevydržela. odpoledne v kočáru je nadšená že vidí tátu a tak komunikuje s ním a já aktivně odpočívám
Nepodepsaná zimovka
KRISULKO, každý den za to nějaké vyšší síle děkuju ![]()
A to ještě nevíš, že do 13m spal přes den ještě o dvě hodiny dýl ![]()
Naší malé je už rok a půl a denní program máme následující:
Ráno se budí před 700 a vstává s ní tatínek, posnídají, povalují se u TV, koukají na pohádku o mašince Tomášovi, pak umýt, převléknout a malá zkotroluje všechny hračky.:-)
V 830 vstávám já, manžel odchází do práce, já snídám, provádím ranní hygienu, pak vyluxuji, malá si zatím hraje sama, cca 915 má malá svačinu. Dvakrát týdně máme dopoledne aktivity (plavání a cvičení), ostatní dny jsme někdy doma, vaříme a uklízíme a malá mi „pomáhá“ nebo když bylo venku hezky, šly jsme se projít nebo na písek. Cca v 1100 je oběd, pak jde malá spát, spí tak hodinu a půl, pak si tak hoďku hrajeme a čteme ve velké posteli, pak je svačina, potom se oblečeme a jdeme ven se psem, na nákup, na poštu, jedeme za babičkou a dědou, na zahradu (podle počasí a potřeb).
Cca kolem 1700-1800 se vracíme a připravujeme večeři, malá ještě něco spapká, chvíli si hrajeme, čteme, tancujeme, zpíváme, stavíme kostky, kreslíme na magnetickou tabulku (bohužel to moc neumím)…
V 1830 přichází tatínek a moc se na něj těšíme, protože malá už začíná být k večeru trošku mrzutější a příchod tatínka ji zase rozveselí.:-) Někdy malá večeří s námi, někdy má kaši nebo mlíko po koupání.
Po 1900 začínáme koupat, to trvá docela dlouho, pak se ještě někdy jí nebo pije a kolem 2000 se jde spát.
Naprosto chápu tvé pocity, taky mám někdy pocit, že se možná malé nevěnuji dost, ale porovnáním s ostatníma jsem zjistila, že docela jo.:-) Ale někdy nemám dost fantazie. U malé teď vedou knížky, pořád mi je nosí a chce číst, jinak jí baví hodně tancovat, napodobujeme zvířátka… Vím, že v tomhle věku už se dá začít s výtvarnými činnostmi (prstové a tělové barvy, modelína, zvířátka z kaštanů…), ale ještě jsme to nezkoušely.
Jo a Tobíka taky závidím.:-)) I když naše malá spala dvakrát denně do 15 měsíců a v noci se nebudí od 9. měsíce, takže taky docela dobrý.:-)
Novire, teda takový spáč, taky závidím:-)
To fakt ráno, když vstane v 7, jde zase v 9 spát? Simča je po ránu taky utahaná, zívá, mne si očka, ale když jí dám do postýlky, tak řev.
Tak napíšu náš režim dne.
Kolem 6 vstáváme, teď se začala budit ještě dřív, tak kolem 5, ale to teda nevstávám, i když už moc nespím, malou si dám do postele, kde chvilku do postele, kde chvilku vydrží, ale za chvilku se jí to nelíbí…někdy pomůže flaška mlíka a ještě třeba na hodku usne, ale spíš ne.
Pak snídaně, ranní hygiena, 7-8:30 si hrajeme, Simča si nevydrží dlouho hrát sama, tak většinou jí říkám at mi donese to a to, knížku, kostky, kroužky, nebo prohlížíme fotky.Já občas sedím u pc, je to moje droga:-)
pak Kolem 9 jdeme na zahradu nebo ven, podle toho jestli něco potřebuju v městě, tam jsme tak hodinu, v 10 sváča, pak jde spát,spí hodinu až hodinu a půl, oběd, pak kolem 13 jdeme na hodinu a půl ven, přijdeme kolem 3, svačina, čekáme na tatku, ktery prichazi v půl 5. Většinou podle počasí jdeme ještě ven, na zahradu, ale po půl 6 už jsme doma, prohlížíme knížky,koukáme na telku, v 18 večeře, v 19 koupání, v 19:30 spí.
V noci se teda dost budí, třeba už kolem 21, většinou přestane plakat sama, za dvě hodiny zase, někdy k ní musíme jít.
A jak jsem psala, ráno to je ještě horší.
Taky skoro celý den pouštím dětskié písničky na cd,simi tancuje…
S hračkama si moc nehraje, kromě knížek kroužkku, kostky jí nebaví, doporučte nějakou hračku:-)
Fakt takhle brzo chodí spát ![]()
Od pátého měsíce jsme měli režim: vstane - 2h vzhůru - spaní - vstane - 2 hoďky vzhůru - spaní - 2 hoďky vzhůru, večerní koupaní - spaní… a tak furt dokola.
Od toho 15m spí teda míň a před den je vzhůru 3 hodiny ![]()
Ono je to fakt super, ale zas jsem na nervy z jakékoli cesty nebo vybočení z režimu, na návštěvách moc nespí, vstává brzo (cca 4.30), nechodíme do žádného MC, protože to prostě v té jeho bdící fázi nestíháme a když je ospalý, tak je strašně protivný ![]()
Takže raději moc nikam nejezdíme, vždycky trnu, že už se pak po návratu nevratí do svého spacího režimu a budu mít po prázdninách ![]()
AD hračky - u nás vede duplo, velké tex. kostky s obrázkama, navlíkací kroužky, auta, balónky, stavebnice geomag, co dostal k narozeninám.
Teď jsem mu na netu objednávala látkového medvídka, co má na sobě knoflíky, patentky, zipy a tak, … on knoflíky miluje, tak doufám, že bude mít úpspěch.
Ovšem ze všeho nejraději stejně krámuje šuplíky v kuchyni ![]()
Tak to my máme nespavku od narození…spala jedině v kočáru a jedině když se jelo.
Velký úspěch se dostavil v 7 měsíci,kdy jsem ji naučila spát doma, ale stejně spala tak 2×, někdy i jednou.
Ad hračky, s. právě taky nejradeji kramuje,supliky v kuchyni jí nelakaji, kramuje kde to ma zakazane,ted supliky v obyvaku kde mame lekarnu, a papiry…
Ty kostky duplo koupim asi k svatku, zapomnela jsem ze obcas jezdi s kocarkem a vozi panenky,ale taky ji to moc dlouho nevydrzi.To uz ji vic bavi auticko:-)
Jo,desim se zimy…doufám že bude aspon snih, a budeme moct jezdit na sanich, i kdyz tady v nizine nevim kde.
Novire, zaujal mě ten látkový medvídek. Kdepak jsi ho objednávala? Jinak tě plně chápu. Taky máme spáče. Na návštěvy moc nejezdíme a tahat s sebou pokaždé kočár (máme malé auto) je otrava. A pak s ním někde lítat… Náš miláček totiž spí jen když se jezdí.
krisulka píše:
novire, ja chci taky takove spaci dite!
No to teda. Co to jeeeee? Moje starší dítě včera šlo spát v deset, aby vstávalo v pět, mladší dítě chodí už
v osm, vstává až
o půl sedmé, zato přes den naspí třikrát půl hodiny a čau.
Ahoj,
tak náš život s batoletem vypadá asi takto:
8:00 vstáváme, snídaně, oblíkání apod.
pak pohádky na DVD
9:30 jdeme ven - když je hezky, na hřiště, když ne, tak jen do obchodu, na poštu, na procházku
ST - máme vičení
11:00 jde k babičce, obědvá, ve 12:00 jde spát, spí do 14:30, obědvá
15:00 jde domů ÚT+ČT máme plavání, přijíždíme domů 17:30
ST - budeme mít angličtinu, pak jde k babičce a já na zkošku s kapelou
jinak jsme buď venku, v zimě si hrajeme doma - teď už si hraje sama, minulou zimu jsem si s ní hodně hrála já - nehlepší zábava je u nás lego.
20:30 jde se koupat
21:00 jde spát
Ahojky,
tak my ještě v tom věku byli schopni taky spát 2× denně, zlomilo se to právě kolem těch 15 měsíců.
Náš režim:
7 hod - vstáváme
jelikož mám ráno studený start - tak malý jde nejdříve zkontrolovat hračky (autíčka), přinese je k mámě do postele a hraje si s nimi u mě v posteli, pak přitáhne knížku, čte mi, popř. se „probouzím“ a přejdu do fáze čtení já.
8 hod - očista, oblékání, snídaně - malý si opět hraje a jelikož se většinou „nudí“ vyrážíme kolem 9 h kamkoliv (út-chodíme cvičit, st- (chodíme se na hodinku koukat do školky-speciální program naší školky)) tj.ven na motorku, do obchodu, scuka s kamarádkou a jejím díětem, babi nebo děda atd.) Mezitím je kolem desáté svačina.
11-12 hod oběd, spaní (obvykle 1,5 hod, když ho utahám tak až 3 ho!)
15 hod - opět vyrážíme na procházku, pokud je špatné počasí - solná jeskyně, cvičení, mateřské centrum, babi a děda)
18 30 - večeře, večerníček (Bořek stavitel), čtení a hraní s tatínkem
20 hod spaní
Hračky - nám se nejvíc v té době osvědčilo cokoli, co bylo mačkací a vydávalo zvuk, i magnetická tabulka na čmárání, hrnce a pokličky, pomáhání mámě s prádlem, kolíčky - třeba jsem vzala krabičky od sýrů Pribina, dovnitř dala kostky a zavřela víčkem, malý je otvíral a kostky vyndával, pokoušel je i zavírat, což mu nešlo a byla to dost legrace. V zimě jsme dost hráli hry na schovávanou - nějaké tipy jsou ještě z minulého roku v sekci „Hračky“. Psala jsem co děláme a ostatní holky zase svoje.
pet
Ahojky, tak náš den vypadá většinou takhle:
Eliška vstává mezi 9 až 9:30. Nasnídáme se, jdeme ven. Venku jí dám svačinku a většinou chodíme domů až tak kolem jedné hodiny. Uvařím nám dvoum obídek. Eliška si hraje nebo mi asistuje v kuchyni. Tak v půl druhé až ve dvě si dáme obídek. Jdeme zase ven (to si Eliška občas pospí v kočárku). Venku dáme svačinku. Vracíme se kolem páté hodiny. Já vařím a Eliška si hraje sama nebo s tatínkem, když už je doma. Pak se navečeříme, kolem sedmé tatínek obstará koupání a čištění zoubků (Večerníček ani žádné jiné pohádky Elišku zatím nezajímají). Pak si celá rodina zalezeme k Elišce do pokojíčku (od roka spinká sama) a hrajeme si, říkáme básničky a zpíváme. Kolem osmé hodiny jí dáme spinkat (podle toho, jak vidíme, že je unavená. Někdy, když po obědě spí, tak jde spinkat tak kolem deváté až půl desáté).
Když venku prší, tak procházky nahrazujeme tím, že si spolu hrajeme.
Když Eliška usne, mě začíná maraton - žehlím, vytírám, utírám prach… asi jsem nemožná, ale přes den, to fakt nestíhám. Jak to zvládáte vy? Připadá mi, že všechny ostatní maminky kolem mě to zvládají úplně perfektně a já nic.