Pravák nebo levák?

381
20.10.08 13:04

Pravák nebo levák?

Ahoj,
mé dceři je 18 měsíců a poslední dobou si všímám, že pro některé činnosti, které vyžadují jemnou motoriku, používá levou ruku - třeba kreslí téměř výhradně levou, dokonce i ze sbírání ořechů měla víc černou levou :wink: .
Tak by mě zajímalo, jestli se už v tomhle věku pozná, jestli je prcek pravák nebo levák - kdy jste to na svých dětech poznali vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
52
20.10.08 13:24

já jsem to na synovi poznala hodně brzo, ale on je spíš „obojetník“ má to pobabičce, (ta dokáže psát současně každou rukou něco úplně jiného). Syn zvládá všechno oběma, když si kreslí, začne levou až se unaví, přechytne si do pravé … no legrace. Ale už hrkávky v postýlce jako miminko vždycky chtěl vzít nejprve do levé … myslím, že to jde vysledovat z normálních činností

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24837
20.10.08 13:40

Jo, jo, náš Míša vypadá taky na leváka. Paní doktorka mi to tvrdí už od 18-ti měsíční prohlídky. Je fakt, že maluje zá:,–(ně levou a pokud se mu tužka dá do pravé ruky, drží ji jinak než v levé a pak hned šup s ní do levé… M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6200
20.10.08 13:57

vysledovat to takhle brzo určitě jde :wink: náš starší je taky levák, nabízeli jsme mu vždy všechno na střed a od malička šel po všem nejprve levou :lol: chodila jsem na speciální cvičení s miminky a tam mi řekla cvičitelka už v jeho 3 měsících, že si myslí, že bude levák, že daleko víc a rychleji aktivuje levou část těla :wink: (a nejen ruku pochopitelně). Dětská doktorka si to na tříleté kontrole dala do poznámek, ale přesto mě požádala, abychom mu pokud možno dali stále na výběr, zda danou věc vezme do pravé či levé, že někdy to ještě „přeskočí“ :wink: závěry bude dělat až než nastoupí do školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
20.10.08 14:40

Tak já jsem si tohohle začala u malé všímat pořádně až kolem 2. roku, kdy začala upřednostňovat pravou - do té doby používala obě. Tchánovci se sice párkát malou násilně nutili používat pravou ruku, ale se zlou se potázali z mé strany… :twisted: :evil: . Několikrát jsem jim po dobrém řekla, ať to nedělají. Šlo to s nima až po zlém, kdy jsem jim dost nadala a zeptala jsem se, zda levorukou vnučkou budou jako pohrdat…? A máme klid. Aspoń v tomhle směru… 8) :) .
Jinak teda moje švagrová je obojetník - používá obě ruce - levou píše, ale všechno ostatní dělá pravou… 8O :) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1535
20.10.08 14:48

Přesně jak tu někdo psal - už do hrazdičky jako 4měsíční mimčo plácal syn výhradně levou rukou…ve 14-ti měsících se učil sám jíst a lžíci chtěl z prostředka v talíři vždy jen do levé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
20.10.08 21:58

Některé děti jsou takhle vyhraněné už od malinka. Ale dr většinou říkají nabízet věci (tužky, lžičku apod.) „odprostřed“, prý se to někdy ještě do pěti let mění. No nám to leváctví taky zůstalo od první chvíle :wink: .
Naštěstí už se teď leváctví nepovažuje za zlozvyk k přeučování, jako kdysi :roll: :wink: .

• Citovat
  • Upravit
15043
21.10.08 06:39

Z tohodle rostu u babicky (synka prababi) kdyz mu rika, at si to prenda do prave ruky. :twisted: :twisted: :twisted: Nastesti ji vidime parkrat do roka, bydli daleko, tak se to da. Jenik zatim dela vsechno obouruc, ale mam dojem, ze lehce preferuje levou. Mame to v rodine, manzel je taky levak. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
644
21.10.08 09:34

Naše malá taky víc používá levou ruku, ale závěry z tohi nedělám, páč laterita se ustálí většinou až mězi 4-5 rokem. Takže teď se to ještě na 100% nedá posoudit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1762
21.10.08 10:25

No, my teď máme velký problém, Klárce bylo v květnu 5 a je ještě stále nevyhraněná. Už jí dělali dvakrát test laterality a je to pořád padesát na padesát. Teď jdeme znovu v listopadu, tak jsem zvědavá.
 Halka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect