Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny a prosím o Vaše zkušenosti:
Jak Vaše děti snáší změny času?
My jsme před necelými dvěma měsíci KONEČNĚ najeli na pevný denní - a především spánkový režim a malá je teda celkem přesná.
Teď se docela děsim příštího týdne,až se posune čas. Hlavně nevím, jestli jí ho mám taky posunout -ale to teda nevim, jak to prakticky provést
, anebo se řídit podle času nynějšího,ale to zas asi nerozdejchám to ranní vstávání ![]()
Super tema.
Taky uz jsem nad tim premyslela. Rezim uz jakz takz taky mame a hlavne v noci se Riky budi presne.
Moje mamka mi radila, abych kazdy dne posunula o ctvrt hodinky, ze to neni tak drasticky a za par dni jsme zase na svem case.
Ale privitam kazdou dalsi radu, jak na to, abychom to zvladly co nejvic v pohode ![]()
Ahojda, nedávno jsme tohle téma řešily s kamarádkou, která má dvouletou holčičku a čtyřletého kluka. Říkala jsem ji o tom, že se bojím toho posunu času, protože se nám teď konečně jakž takž ustálil denní režim.
A její odpověď byla, ať to neřeším, že si to malá vyřeší sama.
Sice budu asi pár dnů vstávat v nekřesťanskou hodinu, ale její děti byli do dvou týdnů zase zpět na svém čase, bez nějakého umělého posunování.
Tak nevím no, budu doufat, že to tak projde i u nás
![]()
zkus se nebát…ony si to děti zařídí…máme tři děti a žádnou změnu jsme nikdy nějak nepocítili, jeli jsme vlastně podle aktuálního času a děti s námi, jen jsem byla trpělivější, když nemohli večer usnout, nebo po obědě, věděla jsem, že to nedělají schválně - oproti jindy
.....možná pár dní trvalo, jeden dva, než se srovnaly podle aktuálního času…ale žádná citelná hrůza. Fakt nic.
Tak ať je to v pohodě i u vás
Zdenik
Souhlasím se Zdeníkem - dětičky si to zařídí podle sebe. A když to nakombinuješ a šoupneš to o 10-15minut denně, tak to nepoznáte nikdo. Za necelý týden jste srovnaný ![]()
My to řešíme tak, že děti dáváme spát buď o cca 1/2 hod později nebo dřív. POdle toho, kam se čas posunuje, no a druhý den si děti vstanou tak, jak se jim to hodí a je vymalováno
Problém s tím pak máme jen my - rodiče
![]()
Holky dík. No, ale stejně z toho mám vítr. Zkusíme asi nenápadně posunovat o 15 minut a snad si zvyknem. Jen mě teď napadlo, abychom si nezvykali až do března (nebo dubna,nebo kdy se to zas mění zpátky) ![]()
Pehot,
je prima, že se vám ustálil spánkový režim, je to takový čas oddechu, ale ten se bude ještě mockrát měnit, u takhle malých mrňousů to není zdaleka definitivní, ona se ta pravidelněrežimová a nerežimová období ještě několikrát vystřídají bez ohledu na nějaké časové posuny.
Já jsem u dětí měla spíš vždycky dojem, že na ten nový čas naběhnou dokonce s předstihem, alespoň starší dcera určitě. Žádné zvláštní problémy nikdy nebyly. Nikdy jsem to nijak neřešila, řídila jsem se podle spánkové potřeby dětí.
Nelámej si tím hlavu a bude to v poho.
Eva
Já jsem taky zvědavá, jak my to zvládneme. Matýsek přes den moc nespí a večer je příšerně utahaný, takže by nejraději chodil spát v šest. Tak to natahujem, ale v sedm je tuhý. Doufám, že po té změně času nebude chodit v šest, protože to by vstával moc brzo ráno… ![]()
Ahoj, zrovna dneska toto řešili v Sama doma a MUDr. Šebek radil režim nenarušovat, ať se maminka přizpůsobí miminku. To ale v každé rodině nejde. Já to asi nechám na Terezce, uvidíme, co si na nás vymyslí ![]()
Jj, já bych mimi také nechala, ono se časem tak nějak přizpůsobí samo - když bude zbytek rodiny ráno déle spát, bude dýl ticho a klid… a večer dýl ruch… Ale jak jsem psala, mně na to děti vždycky najely tak nějak samy, ne-li s předstihem - ona ta tma ráno k tomu asi napomáhá. Dřív lidé určitě také v zimě a potmě spali dýl než v létě a za světla, jen si to posouvali postupně, což máma na mateřské čistě teoreticky může taky. A prakticky se ten hodinový skok taky přežije.
Eva