Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
potřebovala bych se zeptat, do kdy vám děti spaly i odpoledne?
Moje dcerka spí kolem poledne cca hodinu, max. 1,5 hodiny a odpoledne s ní ještě kolem 17 hod. chodím ven, kde mi ještě min. 30 minut spí v kočárku. Večer pak chodí spát kolem půl 9 a vydrží do 8 ráno.
Hodně maminek mi říkalo, že jim děti samy kolem roku přestaly spát odpoledne, ale moje Ela fakt nevypadá, že by se jí s tím chtělo přestat ![]()
A nedávno jsem dostala radu, že jí prostě nemám odpoledne dávat spát a že se ten odpolední spánek odnaučí a nanejvýš bude chodit o něco dřív spát večer. Jenže já mám strach, abych jí tím nějak neuškodila a nerozhodila jí celý režim, aby se mi pak nebudila zbytečně brzo ráno a nebyla akorát protivná
A že by si tím ve výsledku prodloužila polední spánek, tomu se mi moc věřit nechce, jelikož jsem jí několikrát dávala v poledne spát později, snažila jsem se jí víc před tím spaním utahat, ale stejně déle jak nanejvýš hodinu a půl nespala. Naopak se mi stalo, že byla přetažená, nechtěla usnout a pak se i dřív probudila… ![]()
Mě tedy ty odpolední spánkové procházky nevadí, alespoň mám pravidelný pohyb na vzduchu
a Elinka je taky spokojená, večer normálně usíná a je celkově v pohodě. Ale připadám si trošku jako exot, protože venku potkávám jen maminy se spícími miminky a ty větší děti takhle vídám spát málokdy ![]()
Takže jak vaše děti přestaly spát odpoledne a spokojily se jen s jedním spaním přes den (tím „po O“)? Přestaly samy nebo jste jim k tomu pomohly? A kdy se tak stalo?
Díky ![]()
Ahoj, mě malá od roka spinká od cca 20:00 do minimálně 10dopoledne
A když se vzbudí v 7, přebalím, dám čajík a ještě do těch aspoň 10 usne
(nenutím jí, prostě chce ještě spinkat) takže u nás dopolední spánek je vlastně pokračováním nočního.
Z toho důvodu mi nespí odpoledne. Je prostě vyspinkaná v noci
Ale dávám jí někdy, když je hooodně unavená odpoledne hajnout a spí mi tak 10 minut a hurá zase na hry. No, tak je to u nás.
Co bych ti poradila- režim jaký má jí neměň. Nedělala bych to, aby ti pak nebyla protivná. Každej člověk, tak stejně i dítě má svojí vlastní potřebu spánku. Proto to nech jak to je. Ona si třeba bude odpol.spánek postupně zkracovat, tak se jí přizpůsob. ALe nijak bych to teda nehrotila. A na matky venku s kočárkem s malýma miminkama se vykašli
Co je ti do nich ![]()
Ahojky,
já bych malé rozhodně její režim neměnila. Kamarádka taky přestávala dávat malou spávat, prý aby jí spávala lépe v noci, ale malá z toho byla akorát zmatená a nakonec stejně se vrátily k původnímu režimu.
Já zastávám názor, že dítko si řekne samo co a jak. Můj malý má občas období, kdy jako spávat nechtěl, ale je to jen pár dní, kdy ho fakt nenutím. Ale stejně se k původnímu režimu zase vrátí.
Takže na shrnutí: je to tvoje dítě a pokud vidíš, že jí tento režim vyhovuje, tak ho rozhodně neměň!!! každé dítko je naprosto jiné a univerzální návod na děti neexistuje!!!!
Taky bych násilně neměnila něco, co má malá zajeté a evidentně jí to vyhovuje, něco jiného by bylo, kdyby Ti nechtěla spát večer apod.
A že si připadáš jako exot?proč?já bych taky drandila po venku, kdybychom neměli balkón ![]()
mojí malé je za dva dny rok, do 10. měsíce spala dopoledne i odpoledne 2 hodiny, ale ten poslední měsíc se budila i 10× za noc
a pak se shodou okolností (hodně jsme chodili do herniček, bazénu, po návštěvách,..) naučila spát jen jednou, zpočátku dopoledne, ale za cca měsíc si to dopilovala, začla spát celou noc a spát chodí po obědě.. ![]()
takže fakt bych to nechala na ní a dokud jí to takhle vyhovuje, tak nevidím důvod něco měnit ![]()
to same ted resim i ja. Dcera ma 13 mesicu a stale vetsinou spi 2× denne - cca od 11. do 12. a pak kolem 4. znova hodinu.
Snazila jsem se ji udrzet aby vydrzela jit spat az po obede, ale to stejne spi jen hodinu, vic neda a pak znova uz spat nejde a do vecera je protivna az hruza.. Takze jsme se taky vratili zpet ke spani 2×..
Otazka je, jestli kdyz ji takhle budu davat treba dyl, jestli si nezvykne, ze ma spat jen 1× a nezacne spat dyl??? Kamaradkam spi deti po obede treba 3 - 4 hodiny… ![]()
Ufff, tak to jste mě trošku uklidnily
Mě právě tchánova přítelkyně poradila, že jí to mám odnaučit, že jí tím vůbec neublížím, ale já už jsem na tyhle babský rady dost opatrná, často sama vidím, jaké to jsou blbosti a naprosto přežité zvyky z komunismu ![]()
Miruše ono to právě nevypadá, že by ten spánek chtěla zkracovat
v létě mi takhle odpoledne spala nanejvýš půl hodiny a občas ani neusnula. Ale v posledních týdnech zase bez problémů spí i dýl a věřím tomu, že kdybych s ní chodila dvě hodiny, spala by celou dobu (teď jí nechávám max. hodinu, tak akorát mi vychází takový okruh po městě)
Tak uvidím, nechám jí a budu doufat, že si třeba v létě začne zase procházky zkracovat a třeba i sama přestane…
Majdulo to jsme na tom úplně stejně… taky právě kolem sebe mám spoustu dětiček, které od roku spí jen jednou, kolem poledne a taky klidně i 3 hodiny
a přiznám se, že mojí Elišce už se párkrát povedlo, že šla spát v poledne později a odpoledne nespala, ale ten polední spánek stejně nebyl delší než jindy a večer pak byla hrozně protivná… a bylo to tak asi 2 nebo 3 dny po sobě, takže už by se snad nějaké změny za tu dobu projevily, ale nic se nezměnilo
Takže já jí asi fakt nechám, jak tady píšou ostatní ![]()
Shaari, tak Johanka treba dneska vstavala rano az v pul 10., takze sla spat az odpoledne a spala asi hodinu v kocarku, to uz potom zvladla az do spani vecer. Ale kdyz vstava kolem 7-8., tak proste bude spat 2× jak jsme zvykle. Jinak jsme pak na nervy obe 2. Ona ze je nevyspala, ja z ni ze je protivna ![]()
To znám moc dobře
Mě dneska Elinka udělala budíček ve třičtvtě na 8, ale měla den blbec, v poledne spala jenom půl hodiny, další půlhodinku odpoledne v kočárku, takže byla pěkně protivná, navíc si chudinka rozsekla bradičku o roh stolu (tatínek „hlídal“
), tak jsem byla fakt vděčná, že alespoň večer rychle usnula
A zítra nás čeká celodenní výlet po Praze, tak jsem zvědavá, jak to dopadne se spánkem a kdo bude mít větší nervy ![]()