Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám 5 a půl měsíčního kluka. Spí mi přes den cca 4h a bez problémů usne ihned, co ho uložím až na jeden spánek odpolední a to kolem té 16h.
Vstává v 6 až 6.30. ráno spí 50 min (8.00-8.50), dopoledne 1,5-2h (11.00 až 13.00), odpoledne 0,45h (14.30-15:15). Kolem 16-16.30 je unavený a mne si děsně oči. Neusne. Řve. Vozím, brblá a pak si začne kolem 17h broukat a je totál odpočatý a spát ne. Vlastně se chce asi jen povozit v kočáru. Má zakrytý výhled dekou, popř. plenu na očích. Když neusne, hrajeme si a kolem 18.30 jde spát. Nechce na první pokus. Řve. Pak si ho už týden vyndám z postýlky a chvíli asi 10 mi uklidním na ruce a pak ho dám do postele a ihned spí. Můj dotaz zní-spí vám děti v probíhajícím šestém měsíci v pozdním odpoledni? A jak jdou spát večer? před 14 dny ještě spal bez problémů odpoledne tj. v těch 16-17h a na 18.30-19 šel spát a ihned usnul. Řídím se heslem, že když dítě spí dobře ve dne, spí dobře i v noci. A teď se trápím pozdním drncáním kočáru a pak i špatným uložením unaveného dítěte v jeho dobu tj.18.30-19h.
Podaří-li se ho uspat v těch 16.30-tak spí 1h a většinou mi spí jen do 5h ranní. Není však unavený v podvečer. Když neusne v podvečer, tak je hotový do usnutí a ráno taky straší v 5.30-6h.
Spi mi 3×denne jeste v 9mes. Rano bych tvemu prckovi prodlouzila spanek o hodku a vecer davala spat v 19h ![]()
No tam to má asi každé dítě jinak. Naší holce budou za chvilku taky 5 a půl měsíce a klidně přes den nespí vůbec
…max po kojení si dá občas půl hoďky. Když jí nevytáhnu ven do kočáru, tak doma prostě nespí. Přetažená je večer trochu, ale není to nic hrozného. V noci spí od 11 hodin a budí se co dvě-tři hodky na kojení a definitvně se budí okolo desáté ráno ![]()
To víš že bych byla radši, kdyby spal ráno déle. Venku je tma. V pokoji má také tmu, zívá, ale nezabere. A podvečer už nedávat spát ale zabavit něčím? Přes den ve své mvěku spí většinou po 1,půl až 2h hraní. V podvečer by to byla 3 až 4 hodinová hrací akce a to moc nedá. Když ho dám v večer dřív tj.18h, tak neusne a řve i 15 minut.
Ja mam pulrocni holcicku a spi takto:
Vstavani cca 7,30
Dopo 9,45 - 10,15, 12,30-13,30 a pak 16,15-17,00.
Spinkat chodi mezi 19,30 a 20,00.
Jeste pred par tydny ale spinkala 4× denne (jeste i ted obcas) a davala jsem ji spat uz kolem 19,00. Pak nastal zlom a proste jsem ji treba hodinu a pul uspavala. Tak jsem zkusila ji dat pozeji a usina mnohem lip. Denni spanek u ni funguje tak, ze kdyz spinkala uz 3× a usne jeste po ctvrte, tak uz spina treba jen 20minut. Na druhou stranu kdyz je ten treti spanek pozdeji, tak zabere i na 45 min. Takze mi prijde, ze si porad drzi ty svoje dve hodky pres den, ale ruzne rozlozene.
Rekla bych, ze tvuj chlapecek spinka pres den hodne a pak ti vstava brzy. Zkusila bych ho zabavit tak, aby vydrzel vzhuru dve hodky, ne mene a uvidis, co to udela… Ale podle me se mu jen meni trosku rezim, tak to chce zas vychytat.
Tyjo, tolik spánku… Mne spí uz dávno jen jednou denne a někdy třeba jen hodinu. Když se zadari tak dvě a pul hodiny odpo ale to je přes den vse. Ale tak dlouho jen venku v kocarku!:)
Nas je taky asi spavec (po tatinkovi)
Rano vstava mezi 7-7.30, pak cca za 2 hodinky do kocarku a da si minimalne trictvrte hodinku, ale nekdy i hodinku a pul, zalezi, jak ho starsi braska vzbudí
Pak chodiva spat vsichni kolem pul treti a to spinka tak 2 hodinky, kdyz spi dopoledne malo, tak i vic. K nocnimu spanku pak ukladam kolem osme
Jo a malemu je 6 mesicu a 1 tyden ![]()
JA bych to ale moc nesrovnavala, kazde dite je jine! ![]()
My máme 5 měs a týden - vstáváme taky kolem 6 - 6.30 hod, donedávna vydržel 1,5 hod vzhůru, teď jedeme v 2 hod intervalech bdění, někdy si taky mne očička dřív než po těch 2 hod ale to mi někdy přijde že spíš mu vadí umělý světlo
takže ho dávám vždy po těch 2 hod a funguje nám to krásně, večer mi to vychází že chodí spát mezi 20-21 hod, přes den spinká v kočárku, večer položím do postýlky a odejdu-usne sám a hned (když teda nemá zrovna období růstu zubů-to pak nespí přes den, nespí v noci, ale za to hold nemůže, tak to chovám, utěšuji)
Naše mládě vstává v 7.30
první spaní je v očárku a to od 9.45 do 11.00
druhé spaní je doma v postýlce po obědě a to od 13.00 do 14.15
třetí spaní v kočárku od 16.45 do 17.15
usíná večer v 19.30
Teda holky, asi máme opravdu doma spavce. I když se dívám na režim mláděte KriJony-tak přes den 3h, v noci 12h. celkem 15h.
My máme taky 15h celkem.
Máte všechny pravdu v tom, že by měl vydržet ty 2hodky v bdělém stavu. Někdy, když jdem cvičit, tak vydrží 2h, ale většinou jen 1,5h. Dnes vstával v 6.20 a usnul v 8.25. Nyní ještě spí. Začala jsem si to zapisovat, abych vychytala lepší režim vyhovující nám oběma.
včerejší den celkem naspal přes den 4,15h a přes noc 11h=15,15h.
dopol.2,15 odpol 2, celkem 5-6 kojení přes den, v noci 2 kojení.
předevčírem celkem přes den 4:30h, přes noc 10h=14,30h. Dopol. 3,15, odpol. 1,15h. celkem 6kojení, přes noc 3 kojení.
Problem je, že odpol.se vyspí už v 15h a je unavený a do 18-19h zbývají 3-4hod a on je hotový. Zívá, protivný apod. Proto někdy dám ještě v 16.30 spát, aby vydržel.
@Ang_BK píše:
My máme 5 měs a týden - vstáváme taky kolem 6 - 6.30 hod, donedávna vydržel 1,5 hod vzhůru, teď jedeme v 2 hod intervalech bdění, někdy si taky mne očička dřív než po těch 2 hod ale to mi někdy přijde že spíš mu vadí umělý světlotakže ho dávám vždy po těch 2 hod a funguje nám to krásně, večer mi to vychází že chodí spát mezi 20-21 hod, přes den spinká v kočárku, večer položím do postýlky a odejdu-usne sám a hned (když teda nemá zrovna období růstu zubů-to pak nespí přes den, nespí v noci, ale za to hold nemůže, tak to chovám, utěšuji)
a kolik ti spí spánku přes den, celkem 4 nebo víc a kdy naposled odpol. spaní? Takový režim by nám taky vyhoval:-) ![]()
@gk každý den to máme trošku jinak-podle toho v kolik se malej vzbudí, pak už jen dodržuji to, aby po 2 hod od probuzení spinkal, nám to většinou vychází na 3 spánky přes den-spinká třeba 2 hod, někdy jen hodinku a pak to dohání zas tím dalším spánkem, kdy prospí třeba 3 hod, po odpoledním spánku se budí kolem 17.30-18.30 (když se nevzbudí ani do těch 18.30, tak pak už lehce budím, jinak mu do toho nezasahuju). Po probuzení se napapá, pak si hrajeme, koupeme a před spaním ještě jednou kojím-po tom se vždycky probere, takže večer je vlastně jediná doba, kdy je vzhůru dýl jak ty 2 hod, dřív jsem ho hned po tom posledním kojení šoupla do postýlky a byl řev, mlátil tam sebou a hodinu mu trvalo, než usnul, teď ho nechávám s náma na gauči dokud si nepromne očička a to je znamení, že hotovo-odnesu do postýlky a během chviličky spinká. Sou ale dny, kdy přes den spí jen po půlhodinkách (třeba když mu rostly zuby-má jich už 6,takže sme si s tím užili dost) takže pak spí třeba 4 spánky přes den-prostě tak aby nebyl přetaženej, já to vpodstatě všechno nechávám na něm, nic nelámu přes koleno a sme spokojení oba
dřív jsem se to snažila nějak korigovat, aby chodil spát na noc už v 19 hod a aby mi spal kdy já potřebuju, ale nakonec jsem se na to vyprdla, protože on si to stejně udělá podle sebe a pořád se to mění ![]()
Tak dnes byl vcelku pěkný den:
malý vstával v 6.20, usnul 8.20-9.30, potom usnul 11.30-13.30, odpoledne 15.50-16.30, šel spát bez protestů v 19.50 a opět napoprvé bez křiku apod. Totéž ty denní spánky do 1 až 3 min spí. Včerejší noc kojení 2× půlnoc a 3h. Kolem 4h však trochu čumákoval(dostal dudlík, asi 10 min plakal, nechtěla jsem ho opět kojit, když před hodinou jedl) a nešlo mu usnout. Pak zabral a spal do těch 6.20.
Nase spi taky pres den malo, kazdy 3h si da tak 15min akorat
ale jsem rada ze spi v noci hlavne
Tak dnes ukázkově vstával v 6.40. Je to super. Takto jsme vyspalá já i manžel ![]()
Usnul v těch 20h, kolem 23 malý pláč na dudlík, dostal ho a v noci jsem kojila jen 1× a to ve 2:20h. Pak spal až do rána.
Možná pomohla i kaše. Dostal jí asi kolem 17h, 60ml na lžičce. Třeba ho zasytila společně s kojením.