Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Podle me je roční dítě schopné jíst normální jídlo a kojit nepotřebuje. Ja přešla na uměle asi v 10 měsících. Vnoci dostaly z lahvičky, ráno k snídani v hrnečku. Me prostřední dítě v této dobe ale mléko přestalo pít úplně. Tak dostávalo jine mléčné výrobky.
Nepamatuji si, ze by s tím byl nějaký problém, možná tak par dni nejaky neklid.
U starší o více jak rok později a to už bylo domluvou, že mlíčko neteče, potřebovala už jsem řešit nějaké zdravotní trable…a u mladší to ještě na domluvu není, měla by strašné záchvaty, tak později, ale už si zkusila aspoň noc spát s taťkou nebo taťka zkouší uspávat, 2 roky už měla…starší měla dudlík, tak to bylo vše postupně, mladší ho nemá…úplně na pohodu to asi nebude…
Obě děti jsem po roce odstavila (13 a 15 měsíců) a myslím, že to bylo tak akorát, nebyly nijak závislé a netrefili jsme se do období vzdoru, jedly už skoro všechno, prvnímu jsem dávala po probuzení láhev s UM, mladší se nikdy nenaučila pít se savičkou, ale od cca 7 měs. pila krásně z hrnečku. Uspávání kojením jsem provozovala do nějakých 3-4 měsíců, denní kojení postupně ubývalo s přidávanými příkrmy, v noci se přestaly kojit kolem 9. měsíce, poslední zůstalo první ranní kojení, protože to bylo rychlé a pohodlné
když už ráno místo pití blbly a kousaly, dostaly rovnou snídani a kojení jim nechybělo. Já jsem taky neměla žádné problémy, jak šlo vše přirozeně, mlíko se ztratilo a i prsa se zregenerovala a žádné uši z jezevčíka mi nezůstaly ![]()
My odstavili přesně v 18 měsících. kolem roka mi to přišlo nereálné, byla ještě na kojení strašnej závislák, tak jen doporučuji počkat na vhodné období. za těch pár měsíců se to samo hodně změnilo, tak jsem postupně nejdřív snižovala kojení jen na 2× denně, před odpoledním a večerním spánkem. pak jsem nějakou dobu jela metodu, že jsem neodpírala, ale sama nenabízela a zkoušela uspávat jinak než kojením (povídáním). párkrát pak dcera na večerní kojení zapomněla a usnula bez toho a pak už to šlo dobře. nějakou dobu jsme se pak střídali na večerní uspávání s tatínkem, tím se to večerní kojení ještě vic eliminovalo a když už se kojila večer fakt jen občas, tak jsem ji asi týden na odpoledni spaní brala výlučně do kočárku (kojila se jen když spala odpoledne doma, při spaní v kočárku to nepotřebovala) a pak jsem ji jednou večer, když jsem ji už asi 3 dny nekojila a ona si ještě na kojení vzpomněla, řekla, že dneska ne, a vzala to v pohodě… podle mě teda v ten moment nepochopila, že to znamená, že už nikdy ne, ale prostě tím, že uměla už usínat bez toho, tak to neřešila a pak už s tím znovu nikdy nepřišla…
Roční mrne není úplne mimino, takže flaška a zkoušet. U nás tedy bylo minimálně večerní mléko do 2 let. Ale každé dítě je jiné.
Moji kluci si oba v tom věku vzali UM, takže jsme tím začli ráno, a odpoledne před/ po spaní, pak postupně se vyměnilo i kojení za flašku na noc. Přes den jsem kojila když si vzpomněli, ale aktivně jsem nenabízela. Postupně si vzpomněli min často, já si pak řekla ze budu počítat a nejdřív max 3× za den, pak 2× atd. Když to šlo, dala jsem jim místo kojení krupku nebo jiné jídlo. V noci jsem zkusila až úplně nakonec když byli jinak bez kojení proste nedat a 3 dny vydržet. Povedlo se a ani s jedním jsme v noci nepřešli na UM, proste nebylo, byla voda. Mladší když zjistil ze vstává jen na vodu tak začal radši spát celou noc v kuse. A pak UM nejdřív v 5 ráno. Pár dní a sedlo si to. Celý ten proces trval tak měsíc postupně od rozhodnutí přestat. Taky mi kojení nedělalo dobře. Starší byl definitivně odstaven týden před rokem, mladší ve 13M
U nás s odstavem přišel jiný problém a to klidně plné lahve těch 240 ml nebo kolik to je UM 3× denně. Jinak jedl vše, ale to UM miloval. Vyloženě na to čekal, těšil se. Kdybych mu dala 5, vypije jich 5.
Věkem (to tedy později) jsem je začala ředit mlékem, později už mel jen obyčejné mléko.
On se odstavil naprosto v pohodě asi v 16 měsících, byl tedy starší.
Ahoj holky,
mám dotaz ohledně ukončování kojení. Malé je 1rok a 2 měsíce. Ráda bych pomalu s kojením přestala (během cca pár měsíců), ale nechci přecházet na umělé mléko.
Dcera jí už téměř všechno, takže dávat jí třeba po roce a půl umělé mléko nechci.
Myslím, že přes den nebude problém nekojit, ale večer a nebo v noci to bude asi velký boj. Je tady někdo kdo řešil podobnou situaci a nahradila jsi umělé mléko něčím jiným?
Občas když si vezmu prášek na migrénu a nemůžu v noci kojit, tak nechce ani čaj ani dudlík. To je pak peklo a nejde jí chuděru uspat.
Děkuji moc.
Dobrý den,
Prosím všechny matky, co mají názor, že by se mělo kojit do samoodstavu ať se nevyjadřují..
Otázku mám takovou - jak jste odstavili roční miminko od kojení??? Už jsem z toho kojení úplně psychicky vyčerpaná a je mi to hodně nepříjemné. Nevadí mi blízkost, tulení, spaní ve stejné posteli, ale cítím že kojení mě úplně vyčerpává a rozhodla jsen se, že už kojit nechci
Nemusíte mi psát jak je ještě malinká na odstav, chci prosím zkušenosti jak jste to zvládli vy.
Děkuju…
Příspěvek upraven 16.01.26 v 19:16