Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Chci odstavit svého 16měsíčního závisláčka, který mi nepije nic jiného než MM a už to pro mě začalo být neúnosné. Protože jsem vždy jen kojila a nemám žádné zkušenosti, prosím vás o pár rad.
Když přestanu kojit, chtěla bych mu začít dávat ráno a večer UM. Z čeho ho mám dávat z lahve s dudlíkem nebo z hrnečku? A jestli z hrnečku, jaký se vám osvědčil pro dítě, které z hrnku nikdy nepilo???
Jaké UM mám zvolit pro takto staré dítě?
Kolik by toho dítě jeho věku mělo přes den vypít?
Když bude odmítat pití i po odstavení, co se s tím dá dělat?
Děkuji za rady
A pije malej třeba vodu nebo čaj z něčeho? Nebo opravdu jen MM? Já už bych flašku nedala, moje malá to z ní moc nechtěla a pila rovnou UM z hrnečku (odstavila se sama v 10m). Používala jsem Avent se zelenou násoskou (ale před tím už z něj pila s bílou). Jde dobře umýt. Jinak budeš asi muset zkoušet co vezme. Spíš je otázka, když byl do 16m kojený, jestli mu bude šmakovat UM. Co vím ze svého okolí, tak děti dýl kojený UM nechtěly a dodneška ho nepijí. Možná budeš taky hledat. Pevné nervy. Ale pokud vůbec neumí z ničeho pít, nejdřív bych se ho to snažila naučit a pak odstavila. V tomto věku mi malá pila 2× denně UM po 260ml a přes den tak 260 vody nebo čaje. Víc určitě ne (což by podle tabulek měla).
Ahoj, řeším teď podobný problém jen s tím rozdílem, že kromě MM syn pije z hrníčku s brčkem ještě kojeneckou vodu (ale jen max. 350-400 ml denně). Kojení ho už moc nebaví, dělá u toho blbosti a nevydrží sát dlouho.
Chce to ještě nějakou dobu současně kojit a současně mu nabízet i jiné pití, aby se to naučil. Takže odstavit až když bude umět (a chtít) pít i z něčeho jiného. Máš už velké dítko, tak bych ho neučila na flašku s dudlíkem … buď hrneček s pítkem, nebo hrneček s brčkem.
Bojím se, že můj syn nebude UM chtít - ještě jsem mu ho nikdy pít nedávala. Pije jen brčkem, ale to by od mléka šlo špatně čistit, takže taky nevím, jak na to.
Už mám doma koupené jedno UM - zatím na kaše. Pro 16m dítko se používají mléka typu 3 (např. Nutrilon 3, nebo Beba 3 …).
Myslím, že kolik toho má vypít za den, je individuální - ale asi by měl mít 1 litr tekutin za den. Počítá se i tekutina v jídle. Já sama vypiju 1 litr tekutin za den ![]()