Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bábrdl Přesně - jezdila jsem autobusem z vesnice do městečka od 1.třídy ![]()
@darkblack píše:
@Bábrdl Přesně - jezdila jsem autobusem z vesnice do městečka od 1.třídy
Taky jsem jako dítě jezdila busem 5km do města, od 3.třídy 10km do většího města…taky mi přijde normální řešení, aby jezdilo budem i dítě.
Ale realita dnešních dnů mi v tom moc nenahrává ![]()
Autobusových spojů výrazně ubylo, ráno to jezdí tak, že by ještě minimálně 20 min musel čekat před školou, než ji otevřou (asi by to řešila družina, ale na tu by ten příchod byl, myslím, zas pozdě - prostě mezi psem a vlkem)
a za další - když jsem jezdila já, tak se nás ráno na zastávce scházelo třeba 20 - 30 dětí, takový chumel šel pak i přes to město do školy (cca 1km). Teď tím autobudem prostě skoro nikdo nejezdí, všichni vozí děti autem, takže by ten náš prvňák jezdil sám ![]()
Takže jdeme s davem a vozíme taky
Ještě ke všemu od nás z pidivesnice chodí do té 1.třídy letos 6 dětí najednou!! (z toho dvoje bydlí asi 50m od nás) a my nejsme schopní se ani domluvit na nějakém střídání a společných odvozech
Už mě na to i můj muž upozornil, proč se tedy nespojíme a nestřídáme. Zatím s tím nikdo nepřišel, tak to budu muset nějak vyprovokovat já, jestli se někdo chytne a zapojí (skoro všechny rodiny vím, že mají min. 2-3 autosedačky či podsedáky, takže ani v tom nevidím problém)
Prostě nějaká složitá doba ![]()
Ještě dodám, že TEORETICKY vlastně s ranním zavážení problém nemám, jedu kolem školy do práce, do Prahy. Praxe je ale taková, že tak to dělají úplně všichni a pak se VŠICHNI kolem té 8h ráno sejdeme na příjezdovce do Prahy a já do té práce jedu taky kliedně 1,5h…a podle toho pak vypadá návrat domů. Takže jsem radši, když můžu jet do práce už třeba před 7h a jet víc v pohodě. (navíc trpím na mikrospánek, nedávno jsem v těch kolonách při popojíždění už opravdu usnula a rozmlátila si auto
)
To by snad slo v te sruzine domluvit, aby tam mohl chodit na tech dvacet minut, ne? Ja tu situaci nemusim resit, ale rekla bych, ze skoro hledate proc ne, nez jak by to slo. Zkuste tu domluvu s ostatnimi rodici, treba by deti mohly jezdit spolecne tim autobusem.
U nas taky vozi rodice deti do skoly autem, ackoli ze vsech koutu mesta je to max.15 minut pesky a u vsech prechodu jsou rano policajti a ridi provoz. Jenze rodice je stejne vozi, protoze vsude jezdi tolik aut..bludny kruh a nemluvim o tom, ze kolem te skoly jezdi vetsina z nich jako prasata. Je divna doba.
@vulpes To s tou domluvou zní rozumně, ale muselo by se to vyzkoušet, aby vás pak někdo nenechal na holičkách.
Je pravda, že autobusů výrazně ubylo a dětí taky. Třeba z vesnice, kde mám chatu, dojíždí dětí dost, ale ze satelitu, co postavili vedle, prý ani jediné, ty rodiče vozí. „Vesničani“ jedou po staru, Pražáci, kteří chtěli žít mimo město, vozí. Sama nevím, k čemu bych se přiklonila. Cizí děcko rozhodně busem, ale svoje? ![]()
Můžu se zeptat z kterého směru dojíždíš a kolik to je zhruba kilometrů? (jsem jen zvědavá).
Ono to bude zasekaný všude, to je mi jasný.
@Bábrdl píše:
@vulpes To s tou domluvou zní rozumně, ale muselo by se to vyzkoušet, aby vás pak někdo nenechal na holičkách.Je pravda, že autobusů výrazně ubylo a dětí taky. Třeba z vesnice, kde mám chatu, dojíždí dětí dost, ale ze satelitu, co postavili vedle, prý ani jediné, ty rodiče vozí. „Vesničani“ jedou po staru, Pražáci, kteří chtěli žít mimo město, vozí. Sama nevím, k čemu bych se přiklonila. Cizí děcko rozhodně busem, ale svoje?
Můžu se zeptat z kterého směru dojíždíš a kolik to je zhruba kilometrů? (jsem jen zvědavá).Ono to bude zasekaný všude, to je mi jasný.
bydlím na rozhraní okresů Kladno a Beroun, takže jezdím po R6. Ta je úplně v pohodě, ale pak mě čeká R1, Barrandov, Barrandovský most a Jižní spojka…a modří už vědí
Nastoupila jsem do práce v červnu a léto bylo úplně v pohodě, byla jsem v práci za 35 min…od září to ale byl pád do reality ![]()
(celkem to mám 40-45km)
Příspěvek upraven 30.12.14 v 15:33
@ProfZav píše:
To by snad slo v te sruzine domluvit, aby tam mohl chodit na tech dvacet minut, ne? Ja tu situaci nemusim resit, ale rekla bych, ze skoro hledate proc ne, nez jak by to slo. Zkuste tu domluvu s ostatnimi rodici, treba by deti mohly jezdit spolecne tim autobusem.
To není, že hledáme, proč ne, ale prostě nás to zatím netlačí, tak to děláme jako ostatní a neřešíme. Když bychom to řešit museli, tak bychom to řešení určitě rychle našli! Spíš přemýšlím dopředu, 9 let řidiče dělat nehodlám a taky - vozí víc můj muž, než já, a ten občas vyjíždí na expedice do ciziny…teď dlouho nebyl, ale zrovna na jaře se chystá 2× za sebou na 3 týdny a to budu mít honičku ![]()