Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, prosím o radu. Mala má šest týdnů a od noci mě bolí prso, od rana roste cerveny flek i teplota, tvrde není. Davam listy zeli a na teplotu paralen, ten mi to stáhne ale jen tak na těch 38st.
Včera jsem malou kojila venku a trochu foukalo a pak jsem jeste byla asi 20min v bazénu, plavky jsem si prevlekla, ale ne bezprostředně, starší dcera mi skarede spadla, tak jsem napřed musela utěšit.
A můj dotaz zni, atb ano nebo ne? Je to jasne bakteriální zánět, když je horečka, nebo s tou horečkou to může byt jen ofouknuti a mam „bojovat“ dal?
Diky moc
@petulatko S atb neporadím, ale mi v těchto případech doporučila LP raději než Paralen Ibuprofen, působí i protizánětlivě.
Neodpustim si poznamku, ze teprve koncis sestinedeli a jsi na sebe tak neopatrna. Zajdi urcite k doktorovi, nezahravala bych si…
Zánět prsa… Máš brufen? Dej si ten, nevstřebává se do mléka tolik jako paralen a má lehce protizánětlivé účinky. Na prso bych plácla tvaroh, zelné listy mi nějak nepřijdou tak účinné. Pokud není tvaroh, tak alespoň efektivně chladit (poklesne laktace, ale to ti mimčo zase rozchodí během pár dnů)
A hlavně, kojit, kojit a mezi kojeními intenzivně odpočívat, ideálně spát. Spánek mi pomohl na zánět mnohem efektivněji jak atb, u kterých mám dojem, že kdybych je nebrala, byl by průběh zánětu stejný ![]()
@petulatko ja doporucuju zajet na pohotovost pro atb, mne se po nic neskutecne ulevilo. zadny tvaroh nezabral. a nezahravej si s tim, kamaradce rezali kvuli zanetu prso!
Atb se u retence nedávají. Jedná se na 99% o retenci, které se laicky říká „zánět prsu“ a není způsobena bakteriemi, ale přestupem MM do tkáně (a tělo reaguje šokově). Důležité je kojit co nejvíce, před kojením nahřát prs, za 3 - 4 dny bude líp. Jen mě třeba ruka bolela pak ještě pár týdnů. Na teplotu brufen nebo paracetamol, tam teplota totiž nemá valného smyslu, zároveň to trošku potlumí bolest.
@Lili5 ja mela cervenou skvrnu na prsu a byla to mastitida - zanet prsu, atb jsem na to dostala. @petulatko
@Lili5 Jen ze zvědavosti: zakladatelka píše, že prso tvrdé není. Já když měla retenci, tak tam byla na pohmat zřetelná tvrdá boulička (plus teplota, zimnice a strašně to bolelo na sebemenší dotek). Jakmile se to podařilo rozmasírovat a dítě to odsálo, okamžitě se mi ulevilo. Může být tedy retence i bez zjevného tvrdého místa?
@Lejaa Tak já to za neopatrnost nepovazuju, nakojit jsem musela a mela jsem pres sebe plinu a z bazénu jsem se chtela hned prevlict, ale dcera byla v tu chvili prednejsi (je to bazen u našich na zahradě, ne venkovní koupaliste).
@Bibi239 brufen mam, ale to mi zas říkala pediatricka, ze radši paralen
@gabje já jsem právě s první dcerou skončili vždy na atb a mela jsem záněty tři, ale říkám si, ze tady vím příčinu, tak by to nemuselo byt bakteriálního původu.
@AliTad píše:
@Lili5 Jen ze zvědavosti: zakladatelka píše, že prso tvrdé není. Já když měla retenci, tak tam byla na pohmat zřetelná tvrdá boulička (plus teplota, zimnice a strašně to bolelo na sebemenší dotek). Jakmile se to podařilo rozmasírovat a dítě to odsálo, okamžitě se mi ulevilo. Může být tedy retence i bez zjevného tvrdého místa?
To je právě to, co resim ![]()
@gabje Zas na druhou stranu gynekologové na to předepisují atb i v případě, kdy to nutné není. Já když měla retenci, tak jsem svému volala a popisovala to, on hned, že už je to na atb, pak jsem si zavolala LP, která mi to pomohla rozmasírovat a žádná ATB třeba nebyla.
@gabje kolik dní trvaly horečky? Kolik bylo crp?
@AliTad ano může, někdy nedojde k tak silnému otoku okolní tkáně, takže zatvrdlina se nevytvoří, nebo může být hluboko ve tkáni a je pouhým pohmatem nezjistitelná. Já teda hmatatelnou neměla nikdy, přitom rudý flek, který se táhl, prso oteklé, ale vyložené zatvrdlé místo žádné, horečka 39 - 39,8°C. Já teda nasazovala i prednison, ale ten není u zdravých nutný.
@petulatko my jsme teď přijeli z Dalmácie a normoš jsem kojila, dny trávila v moři a v mokrých plavkách jen přehozených šátkem nebo tunikou a pohoda. Ty plavky nemají vliv, ani to „ofouknutí“, je to spíše shoda náhod
@petulatko vydržela bych do zítra, ale pokud budeš mít vysokou teplotu i přes noc a ráno, šla bych už pro atb. Pokud bude teplota dobrá tak bych atb nebrala.
@kknoflicek já měla teplotu vždy tři dny - a vždy to v pohodě odeznělo bez atb, které bohužel dr. dávají naprosto zbytečně ![]()