Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,je to zvláštní,mně se doktorka ani neptala a naplánovala mi tento test.Tak to bylo i při mém prvním těhotenství.Myslím,že se provádí mezi 24-26 t.g.Ale moc si nejsem jistá,možná i o něco déle.Abych pravdu řekla,jsem zdravotní sestra a co vím tak tohle se tak nějak dělá automaticky.Já podstupuju prakticky všechno co mi doktorka řekne.Je fakt,že pokud o tom nevíte a dr.Vám o tom neřekne,tak těžko to můžete absolvovat.Ale tohle mě fakt překvapilo.Ale je možné,že je to normální.
U mě to bylo a je součástí těhotenských vyšetření…
Jej,moc te nechci znervoznit, ale tak by to fakt nemelo probihat. Ja cerpam hodne z www.tehotenskacukrovka.cz - pise to dr. od Apolinare, i kdyz moje diabeticka dr. z jine fakultky to celkem ztrhala.
Urcite by ti meli zmerit nalacno - kdyz to bude spatny, tak ani tu glukozu nebudes muset pit. Podle Apolinare by potom meli kontrolovat cukr jeste 1 a 2 hod po. Me teda v nasi nemocnici brali jen nalacno a po 2 hod. Taky bych byla opatrna s tim dochazenim do nemocnice. Behem testu by ses nemela moc hybat - kdybys cukrovku mela, tak cukr pohybem spalis a vysledky budes mit dobry = test k nicemu.
Na tvym miste bych tam dorazila nalacno, vzala si neco na cteni a na potom malou svacinku (a podle natury sehrala scenku na tema, ze jsi u dr. byla nervozni a popletla to
). Nahodou jdu taky zopakovat test zitra, tak nam to snad dopadne dobre.
janelko, já byla přímo v laborce u diabetologické poradny. Přišla jsem brzy ráno, nesměla jsem od večera jíst a od rána pít, vzali mi krev z prstu, zaznamenali čas, dali glukozu, přesně hodinu po dopití (měla jsem na to 20min), opět z prstu a o hodinu později totéž. Nesměla jsem pít, jíst, chodit, zkrátka celou dobu sedět v čekárně.
Bohužel ačkoli se tento test provádí rutinně, tak ho často neprovádí lékaři správně, slyšela jsem i náhradu glukozy sladkou koblihu nebo pytlík medvídků
Krev by měla být odebraná 2×, protože někdo má rychlejší metabolismus někdo pomalejší, tak aby se pokrylo co nejvíc případů. Prvotní odběr je pro porovnání.
Tak jsem po testu. Neproběhl teda moc standardně, ale aspoň jsem dodržela tu hodinu klidu mezi vypitím glukózy a odběrem. Trochu se divili, nakvartýrovala jsem se do čekárny a hezky tam tu hodinu proseděla
Odběr na lačno, ani ten po dvou hodinách se nekonal. Doufám, že cukrovku nemám, protože z těch výsledků se to asi nedozvim.
Moc vám děkuju za vaše zkušenosti, pomohly jste mi rozmyslet si, co mám dělat.
To čičinka: Tu koblihu místo glukózy bych brala. Mohly by být v lékárně na předpis, klidně celej pytlík.
![]()
Hezký večer,
ráda bych se zeptala kde v Praze dělají OGTT test rozmícháním glukózy v čaji s citronem? Předem moc děkuji ![]()
Příspěvek upraven 21.02.15 v 21:22
V ČB také, to dělají snad skoro všude, ne? ono je asi jedno v čem ten hnus člověk dostane ![]()
@TERMAT A nebo v Českých Budějovicích
Ale pokud myslíš, že je v čaji lepší, než rozmíchané třeba ve dvou dcl vody, tak ti můžu říct, že 4 dcl čaje s gloukózou byl taky pěkný hnus a čekala jsem, že mi to půjde ven i ušima ![]()
@luci5 Ono je hlavně teda přesně stanovená metodologie, jak se má test provádět.
Já ho takhle podstoupila na poliklinice Bioregena ve Vajgarský u Rajský zahrady.
@Svistice Uvádí se, že se 75g glukózy podává ve 250 ml roztoku, ale mě tedy toho čaje dali víc. Byl to pivní skleněný půl litr s uchem naplnění do 3/4.
A co se týče postupu, jak se odebírat krev, tak to je samozřejmě všude stejné.
@luci5 Jenže já myslím, že i ta koncentrace/hustota by měla být asi stejná, když se během testu pak zakazuje pít. ![]()
http://www.medila.cz/…s/news/ogtt/ tady je odkaz, metodika OGTT dle nových pravidel
@luci5 píše:
@Svistice Uvádí se, že se 75g glukózy podává ve 250 ml roztoku, ale mě tedy toho čaje dali víc. Byl to pivní skleněný půl litr s uchem naplnění do 3/4.
A co se týče postupu, jak se odebírat krev, tak to je samozřejmě všude stejné.
samozrejme to vsude stejne neni, nekde berou krev kapilarni, jinde zilni, nekde delaji odber po hodine i dvou, jinde jen po dvou hodinach, nekde ti reknou, ze tam musis sedet, jinde, ze muzes jit pryc a vratit se
Ne ze by na to nebyla metodika, ale proc do toho nevnest trochu zdravotnicke kreativity, ze ![]()
@Bibi239 Teď už mají laboratoře rok pravidla, že by měli brát na lačno, po hodině a po dvou a pouze žilní. Ale vím, že třeba laborka v naší nemocnici to dělá „správně“ až někdy od letošného podzima, a je i dost těhotných, kterým dělá OGTT jejich gynekolog (takže výpovědní hodnota testu pak nula nula prd). ![]()