OGTT "vědecký" dotaz :-)

Anonymní
10.2.16 08:18

OGTT "vědecký" dotaz :-)

Ahoj holky. Vím, že na téma OGTT tu toho bylo napsnáno nespočet - omlouvám se za další dotaz. :mavam:
Včera jsme to absolvovala a pořád mi vrtá v hlavě jedna věc - musím vypátrat odpověd´… kdyžtak se zeptám nějakýho doktora - ale nejdřív se zkusím poptat vás, třeba jste se s touto informací některá setkala…
Jde mi o to, jak velký (malý) vliv může při tomto testu mít jakýsi „zvyk těla na cukr“. Tím chci říct - pořád si říkám, že přece tělo člověka, kterej jí převážně sladký asi reaguje jinak než tělo člověka, který si sladký dá jen na Vánoce - ne? :think: Nebo myslíte, že to reaguje stejně a oba mají stejnou hodnotu glukózy v krvi?
Můj partner třeba si do hrnku čaje nasype 3 lžičky bílýho cukru, sní k tomu přeslazenej koláč a zají to sušenkou. Je prostě na sladký. Čili jeho tělo dostává podobnou dávku cukru jako při OGTT skoro denně.
A já si nikdy pití nesladím a sladký fakt nejím - nechutná mi od mala čokoláda, zmrzlina, sušenky - nic. Miluju ančovičky, balzamikový ocet, pepřový brmbůrky - to jsou „moje chutě“. Takže si říkám, jasně, že když moje tělo dostane ten sladký nářez, že se zblázní a vylítně mi ta hodnota cukru v krvi… :nevim:
Chápete jak to myslím? Nevíte, zda to může být v přímé úměře - ten zvyk toho cukru…? :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5165
10.2.16 08:26

Já si myslím, že každé tělo cukr odbourává stejně nehledě na to, jak moc sladis a jíš sladké. Ten kdo má cukrovku, má toto odbourávání narušeno, ale nevím, můj názor :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
10.2.16 08:28

Já myslím, že to není o tom, jak ti vylítne hodnota, ale jak to tělo dokáže zpracovat. A zdravé tělo by to mělo zlvádnout zpracovat bez ohledu na to, jak mocje na cukry zvyklé

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
10.2.16 08:40

Cukr není jeno sacharóza, kterou si člověk dá do čaje nebo do bábovky. Zkus si zjistit, kolik cukrů je třeba v těch pepřových brambůrkách. ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
10.2.16 09:07

Já k tomu jen řeknu to, že ten test by měli zrušit a přijít na něco vhodnějšího. Je to hnus, nemůže se jíst ani pít, plno těhulek omdlívá, nebo přímo omdlí, to je fakt ideální test. Stačilo mi to jednou a podruhé jsem nešla, fakt bych to zrušila :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.2.16 09:11

zakladatelka

Ok, holky - tak ais uvažuju blbě :-) Díky moc za názory - mně to fakt vrtalo hlavou…!

@Maty1989 Jo - v tom s tebou souhlasím… Myslím, že to je prostě (jako spousta věcí v medicíně dneška) o penězích. Nechci rozvíjet konspirační teorie - ale podle mně „to tvoří kšeft a vydělává prachy“ - pže jak jinak si vysvětlit, že snížili hladinu cukru na lačno na hodnotu, která je fakt nízká…? První den co jsem byla jsem neprošla - a neprošly jsme žádná! Druhý den zůstaly jen ty, co jsme se viděly den předem (šly jsme tam podruhý a nejspíš všechny po dietě :lol: )…

• Citovat
  • Upravit
456
10.2.16 09:11

Hmm, zajímavá diskuse, ale řešení se asi nedobereme :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9796
10.2.16 09:21

Zdravý organismus reaguje na vzestup glukózy (z cukru, ale třeba i z brambor, chleba…) tak, že vyplaví inzulin a ten tu glukózu fofrem nacpe do buněk a hladina glukózy v krvi klesne. Čím víc a rychlejší vzestup glukózy v krvi, tím rychlješí a výraznější reakce. „Natrénovat“ se to nedá :mrgreen:
Když někdo produkuje málo inzulínu nebo buňky na ten inzulín nereagujou tak jak mají, tak zůstává glukóza dlouho v krvi a do buněk se cpe pomaličku. A to se právě zjistí tím testem, OGTT
edit: jo a mně třeba vždycky vylítl cukr mnohem víc po rohlíku než po zmrzlině ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
10.2.16 10:04

Já bych tedy řekla, že je to jeden z důvodů, proč je ten test tak „drastickej“. možná že tělo „cukrožrouta“ reaguje jinak než tělo toho co cukr nejí. Ale ten rozdíl je tak malej, že ve výsledku tohohle testu je zcela nepodstatnej…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3088
10.2.16 10:39
@Anonymní píše:
Ok, holky - tak ais uvažuju blbě :-) Díky moc za názory - mně to fakt vrtalo hlavou…!@Maty1989 Jo - v tom s tebou souhlasím… Myslím, že to je prostě (jako spousta věcí v medicíně dneška) o penězích. Nechci rozvíjet konspirační teorie - ale podle mně „to tvoří kšeft a vydělává prachy“ - pže jak jinak si vysvětlit, že snížili hladinu cukru na lačno na hodnotu, která je fakt nízká…? První den co jsem byla jsem neprošla - a neprošly jsme žádná! Druhý den zůstaly jen ty, co jsme se viděly den předem (šly jsme tam podruhý a nejspíš všechny po dietě :lol: )…

Jsi byla víc dní, šmarja, ještě toho trochu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2248
10.2.16 12:37

Sacharidy jsou i ve slaném jídle, například brambůrky podobně, ale protože jsou jiné, než ve vyloženě sladkých věcech, tělo je zpracuje trochu jinak, rozkládají se pomaleji. Směs, která se používá na OGTT je taková právě proto, že ji tělo má být schopno zpracovat rychle, nejpozději do dvou hodin. Nejde to nijak natrénovat, při zvýšení glykémie se vyplaví inzulín a ten by se měl postarat o vše. Pokd to nezvládá, je někde problém

Jinak u zdravého člověka může být glykémie nalačno od 3,3 do 6,6 mmol/l v kapilární krvi (tedy z prstu), což je docela široké rozpětí. Konspirační teorie ohledně diabetu mne docela baví, sama jsem diabetik I. typu a troufám si tvrdit, že většina je řádná hovadina :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
10.2.16 12:47

@Kajuli Konspirační teorie lidi vymýšlejí obvykle o věcech, kterým nerozumí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2248
10.2.16 12:53

@shanin No právě… Mně by ani tak nevadilo, že je někdo přesvědčen o naprosté hlouposti, vytáčet mne to zčne ve chvíli, kdy o tom začíná ostatní přesvědčovat jako o jediné pravdě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
10.2.16 15:09

@Kajuli To tak bývá, no. Někomu to vysvětlíš, někdo je vůči sebevzdělání rezistentní. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.2.16 17:10

Já ti konspirační teorii myslela u TĚHOTENSKÉ CUKROVKY!!! A ještě nééé ve smyslu, že by cukrovka nevadila nebo neexistovala - ale že tohle plošné testování těhotných (s normou na lačno 5,1 - což mi přijde vlastně docela málo, navíc norma snížená loni nebo předloni - nebo kdy… pořád bylo 5,6 a najednou 5,1) je prostě o penězích!! Myslela jsem POUZE plošné testování těhotenské cukrovky za daných podmínek. Do stejného balíku házím i například „nefungující“ Triple testy…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky