Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, můžete mi říct, jak to je u vás ve škole s ohlašováním písemek dopředu?
Dcera v osmé třídě. Ve čtvrtek dopoledne jim učitelka oznámila, že v pátek si napíšou desetiminutovku na vyjmenovaná slova (doplňování i/y do předtištěného textu). Ve dvě hodiny odpoledne tuhle informaci zadala i do edookitu. V pátek si tedy napsali desetiminutovku. V neděli byly známky vloženy do edookitu. Z osmadvaceti žáků dostalo osm za pět a devět žáků za čtyři. A kdo za to může? Přece učitelka, která jim písemku neohlásila včas
. Řešilo se to na třídním whatsappu, kde dostala učitelka od některých rodičů pěknou čočku. Dnes rozeslal ředitel zprávu všem rodičům, že ze strany učitelky proběhlo vše v pořádku.
Kromě toho, že vyjmenovaná slova jsou učivem druhé (!) třídy, mi připadá jako nesmysl, hlásit žákům každý prd dopředu. Měla jsem za to, že ohlásit musí učitel jen čtvrtletní/pololetní práci.
Jak je to prosím u vás na škole?
Já myslím, že je to jednoznačně chyba hloupých dětí. Desetiminutovky může snad učitel dát kdy chce…
Nemyslim, ze ucitelka pochybila. Chyba je na strane deti. Den dopredu to receno bylo, navic ucivo 2.tridy.
Rodiče by se měli vzpamatovat. Ohlášené to bylo, je to učivo prvního stupně, což mají milánkové zvládat levou zadní. A když ne, tak to holt chtělo odpoledne sednout a zamakat. Vždycky mě fascinuje, jak jsou rodiče překvapeni, že by se děti měly doma každodenně připravovat.
To je přece normální věc. Mé děti se taky každý den učí. U osmáků - s přihlédnutím, že za rok dělají přijímačky - by to mělo být aspoň dvě hodiny denně.
Šiši, vyjmenovana slova ma zak osme tridy znat, aniz by je musel tejden prosvišťovat, ne ![]()
U dcery (SŠ) desetiminutovky nehlásí, jen větší písemky. Myslím, že je nehlásili ani na 1.stupni. A to, že osmáci neumí vyjmenovaná slova je smutné a než nadávat učitelce by je měli rodiče donutit se to doučit.
Já bych se teda jako rodič dost styděla, že mé dítě dostane v osmé třídě kvůli kvůli vyjmenovaných slov, obzvlášť když dopředu vědělo, že z toho bude test. To by si decko za rámeček nedalo. Nadávala bych jemu, ne učitelce. Chápu ohlašování čtvrtletní, pololetní či jiné důležité písemky, ale blbá desetiminutovka, navíc z neceho, co by měli dávno zvladat levou zadní…doufám, že u nás ve třídě podobní rodiče nebudou, jinak chudák učitelka.
@Angry_birds píše:
V osmé třídě nedat vyjmenovaná slova?!
tak ono taky jde o to, jestli to byl normální diktát, nebo nachytávací diktát
takové to klasické „Sveřepí šakali zavile vyli na bílý měsíc.“ nebo „Brzy brzičko se pak z výšky vysoké vížky vysypalo sivé peří, které tam sokoli spolu s jestřáby nanosili.“ ne, že by to člověk neznal, ale jak se do jednoho diktátu koncentruje větší množství výjimek a chytáků a běžně nepoužívaných slov, tak pak kolikrát člověk začne psát blbiny, protože přestává psát automaticky a začíná moc myslet
![]()
Jsem ráda, že to vidím jako vy tady. Mám pocit, že někteří rodičové se zbláznili. Nejdřív vadila pondělní odpoledka, pak vadilo povinné přezouvání a teď toto. Určitá skupina rodičů prostě potřebuje pořád dělat vlny kvůli kravinám.
Povinnost ohlásit mají učitelé pouze čtvrtletní a pololetní písemky. Vše ostatní je dobrá vůle učitele. Každopádně je k pozastavení, že děcka propadla v takovým testu, jakým jsou vyjmenovaná slova ještě ke všemu v předtištěným textu
to je nějaká speciální škola?
My na malém gymplu běžně psali přepadovky. Děti se přeci neučí kvůli známkám, ale kvůli znalostem! Trochu mě rozčiluje kam se svět ubirá (myslím to, že učitelka dostala čočku od rodičů).
Už za nás nám učitele často opakovali, ať jsme rádi, že se malý písemky hlásí. Povinnost hlásit dopředu byla jen u velkých. Ještě vyjmenovaná slova, na to měli 6 let, rozhodně ne těch pár dní.
na gymplu nám to pak taky teda skoro všechno všichni hlásili. Jen chemikářka ne, ale nebyly to žádný přepadovky. Naučila nás hlídat si, kdy se dobralo téma - další hodinu se z toho psalo.
Vyjmenovaná slova určitě nejsou učivem 2.třídy. Tím u mě tvá diskuse pozbyla na důvěryhodnosti. @Murka